Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(12)

Ideggyógyászati Szemle

1990. DECEMBER 01.

Az agyi érbetegségek korszerű szemlélete

DR LEEL-ŐSSY Lóránt

Sántha Kálmán professzorra való emlékezés és tisztelgés után az agyi érbetegségek epidemiológiáját közelíti meg a szerző a közel 100 OOO lakosú terület kórházi agyi érbeteg morbiditásának és mortalitásának az ismertetésével, 1986. és 1987. évekből. Ez a felmérés évi 404 heveny agyi ictusos beteg felvételét állapítja meg 100 OOO lakosra, azzal a megjegyzéssel, hogy nálunk növekvőben van az agyi érbetegek száma. Részletezi az agyi érbetegek korszerű kivizsgálásának menetét, de kihangsúlyozza a lelkiismeretes klinikai vizsgálat fontosságát is. Az utóbbi tíz évben végzett kutatásokról számol be, amelyek valamiképpen kapcsolódnak az agyi érbetegségek pathológiájához. Ilyenek az intracranialis artériás dissectiók, az artériás atheromás plaque-ok bevérzései és az agyvérzések szövettanának az MR- és CT-módszerrel végzett összehasanliltó vizsgálatai. Lényeges, megállapítás, hogy a vasa vasorumok nem tűnnek el a basalis nagy artériák falából és forrásai lehetnek a dissectiós vérzéseknek. Az aneurysmás érfalelváltozások arra utalnak, hogy az aneurysmás betegek nagy részénél kiterjedt kóros érfalelváltozások vannak. Az angiomáknál gyakori epilepsziás rohamokat nemcsak a shunt-ös funkcionális keringési zavar, hanem súlyos, szövettani elváltozások is magyarázzák. A hazánkban alig vizsigált vascularis myelopathiák különböző formáinak rövid összefoglalása után, nagyszámú agy vizsgálata során a corpus amylaceumok gyakori és kóros megjelenése az agyi gátrendszerek zavarán és az astrocyták degenerációs elváltozásán kívül biokémiai tényezőkkel is magyarázható. Végül az ischaemiás „penumbra" különböző formáival, eloszlásávail foglalkozik és az ischaemiás ödémával való kapcsolatát hangsúlyozza ki, ami a klinikai gyakorlatban a terápia szempontjából igen lényeges.

Ideggyógyászati Szemle

1990. DECEMBER 01.

A viselkedés szabályozásának verbális csatornái (A nyelvi jellemzők psychopathologiai korrelátumai)

DR MOLNÁR Gábor, DR SUCH Ágnes

A beszéd egyszerre több csatornán közvetít információt, amit az emóciók befolyásolhatnak. A szerzők psychiatriai betegek (schizophrenia, major depressio, dysthymia, dementia, psychosomatikus betegségek) verbális megnyilvánulásainak psychopathologiai korrelátumait keresik. A psychés tüneteket a „Rövid Psychiatriai Becslő Skálával" mérték. Az 5 perces magnófelvételek elemzése szerint az ige/főnév hányados a psychomotoros gátoltsággal, az alá-/mellérendelő kötőszavak hányadosa a paranoiditással, a szorongásra vonatkozó tartalmi utalások száma (Gottschalk-Gleser szerint mérve) a szorongásos depresszió súlyosságával volt arányos. A fogalmaknak Osgood-féle szemantikus differenciáltechnikával meghatározott emocionális jelentésdimenziói szintén kapcsolatba hozhatók psychopathologiai eltérésekkel. A psycholingvisztikai elemzés különösen a kontaktuszavar kezelésében jelenthet segítséget.

Ideggyógyászati Szemle

1990. DECEMBER 01.

Adatok a hypsarrhythmia evoluciójához

DR NIKL János, DR GOMBOS Ágnes

A szerzők 18 hypsarrhythmiás csecsemő és gyermelk követésével vizsgálták e jellegzetes EEG-anomália változását. Általában multifokális paroxizimusolkbál fejlődik ki. Váltakozhat burst-supriession mintával, majd - gyakran multifokalitáson, ill. petit mal variáns komplexusokon keresztül - fokalizációs tendenciát mutat. Ennek hátterében fokális, organikus károsítottságot velószínűsítenek. A klinikum és az EEG-jelenségek alakulása arra utal, hogy a korfüggő epilepsziás encephalopathiák kontinuumot képeznek.

Ideggyógyászati Szemle

1990. DECEMBER 01.

Szokatlan eredetű és lefolyású chronicus epiduralis haematoma

DR KASÓ Gábor, DR POOR Gyula, DR MÉSZÁROS István

Az a. meningea media durális sinussal képzett traumás fistulája chronicus epidularis haematoma kifejlődéséhez vezetett, fokozatosan javuló klinikai kép mellett. A szervülő nagyméretű haematoma eltávolítása és a fistula lezárása gyógyulást eredményezett.