Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(11)

Ideggyógyászati Szemle

1990. NOVEMBER 01.

A bulimia nervosa II.

DR SIMON Lajos, DR TÖLGYES Tamás

A szerzők részletesen áttekintik a bulimia nervosa pszicho- és farmakoterápiájára vonatkozó nemzetközi szakirodalmat. Ismertetik a jelenleg rendelkezésre álló terápiás eszköztárat, kritikai elemzést adnak a kimeneteli mutatók és a terápiás hatékonyság széles körben elterjedt módszereire vonatkozóan.

Ideggyógyászati Szemle

1990. NOVEMBER 01.

Az artéria ophthalmica szerepe a meningealis vérellátásban és ennek neuroradiológiai vonatkozásai

DR PATAY Zoltán, DR TOURNADE Alain, DR BRAUN Jane - Paul, DR BERKY Mihály, CH Pasteur

A szerzők konkrét, pathológiás esetek segítségével röviden áttekintik az artéria ophthalmic.anak, a meningealis vérellátásban szokványosan betöltött szerepét. Az artéria ophthalmica részesedése a meningealis vérellátás összvolumenéből azonban esetenként a megszokottól eltérő, szélsőséges formákat is mutathat, melyek általában szoros összefüggésben állnak az artéria meningea média szerepének ellenkező irányú változásával. Az ezek hátterében álló fejlődéstani okok és a különböző, tényleges megnyilvánulási formák analízise rávilágít a meningealis vérellátás egyik fontos jellegzetességére, nevezetesen annak developmentális, illetve funkcionális plaszticitására. Mindez pedig a diagnosztikus szempontok mellett szükségessé teszi bizonyos intervencionális neuroradiológiai vonatkozások figyelembevételét is.

Ideggyógyászati Szemle

1990. NOVEMBER 01.

A B-mode ultrahangos vizsgálat szerepéről az a. carotis stenosisos elváltozásainak diagnosztikájában

DR CSIBA László, DR BERECZKI Dániel, DR VALIKO - VICS Attila, DR KOLLÁR József, DR SIKULA Judit

A szerzők saját vizsgálataik és az irodalom alapján ,áttekintik a nagyfeloldású B-mode ultrahang jelentőségét az a. carotis stenosisos megbetegedéseinek diagnosztikájában. Az angiogrammokkal összehasonlítva a B-mode-vizsgálataik érzékenysége 83%, fajlagossága 76%, ,teljes pontossága 78% volt, de az elzáródásoknak csak 36%-át tudták diagnosztizálni. Megállapították, hogy a B-mode ultrahang egyedül alkalmazva korrektül jelzi a kis- és közepes fokú stenosisokat (egyes vélemények szerint pontosabban, mint az angiopraphia), de kevésbé megbízható a súlyos stenosisok és elzáródások diagnosztikájában. Alkalmas a plaque összetételének vizsgálatára, a mozgó, vagy leszakadni készülő thrombus diagnosztizálására. Ha a B-mode-vizsgálatot kiegészítjük olyan eljárással, mely hemodinamikai zavarok felderítésére alkalmas (erre a B-mode kevésbé jó), akkor sokkal jobb diagnosztikus pontossághoz jutunk. Kiegészítő vizsgálatként a periorbitalis ereik bidirekcionális ultrahangos vizsgálata jön szóba. A carotisrendszer ,komplex ultrahangos tanulmányozásának pontossága már kielégítő, szükségtelenné tesz veszélyes beavatkozásokat (angiographia) ,alkalmas szűrésre és tetszőleges számú vizsgálatra. A diagnosztika fejlődésével ma joggal elvárható, hogy több, nem-invazív eljárás párhuzamos alkalmazásával, angiopraphia mellőzésével jussunk diagnózishoz, illetve az angiographia veszélyét csak indokolt esetben vállaljuk.

Ideggyógyászati Szemle

1990. NOVEMBER 01.

Az agyi vérátáramlás dinamikus változásai alvásban

SCHULZ-VÁRSZEGI Mária, HAJAK Göran, RÜTHER Eckhart

Az alvás az agyi működések dinamizmusát tükrözi. Kettős izotóp-tracer (Xe-133 inhaláció) technikával korábban már mérték az agyi vérátáramlást és metabolizmust emberben alvás alatt, az agy különböző területeiben [1]. Mivel ezen módszerek rövid és meghatározott időszakokra mérik az agyi vérátáramlást, ezért nem képesek követni azon fiziológiai változások gyors ütemét, melyek alvás alatt a poliszomnográfia tanulsága szerint végbemennek.