Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(06)

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

Az idegsebészeti intenzív kezelés korlátai

DR. DR. ROLF Wüllenweber

Az idegsebészet az elmúlt közel 100 év alatt önálló sebészi szakká fejlődött. Mai színvonalát elsősorban az új diagnosztikus segédeljárásoknak köszönheti, kezdve a levegő-encephalographiától, az angiographián és EEG-vizsgálaton keresztül a Computer Tomographiáig, valamint a mágneses magrezonancia (MRI) leképezéséig.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

A neuroleptikus kezelés prediktív tényezőinek vizsgálata akut schizophren kórképekben

DR. BARTKÓ György, DR. ZÁDOR György, DR. FRCKSKA Ede, DR. HORVÁTH Szabolcs, DR. ARATÓ Mihály

A klórpromazin felfedezése óta eltelt több mint 35 esztendőben bebizonyosodott, hogy a neuroleptikumok visszaszorítják a schizophrenia produktív tüneteit és alkalmazásuk általánosan elfogadottá vált a kórkép kezelésében.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

A számítógépes rétegvizsgálat (CT) szerepe a szűk lumbális spinális csatorna diagnosztikájában

DR. PATAY Zoltán, DR. BERKY Mihály

A lumbális intraspinális térség morfológiája nem túl változatos. Egyes jellemző paraméterei azonban már viszonylag széles határok között mozoghatnak. A klinikai szempontból nem különösebben jelentős tág, illetve átlagos tágasságú lumbális gerinccsatorna mellett, az úgynevezett „szűk lumbális spinális csatorna" és szindrómája - elsősorban Verbiest úttörő munkássága nyomán [12] ma már jól definiált kliniko-radiológiai entitás.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

Transthyretin vizsgálatok szérumban és lipuorban immunelektroforézissel

SZILÁGYI Á. Katalin, MARTINI Edit, VENTER Vera

Közel 50 esztendeje annak, hogy liquorban [1], majd szérumban [12] leírták azt az elektroforézis folyamán az albumin előtt vándorló fehérjét, amelyet akkor legjellemzőbbnek tartott tulajdonságáról praealbuminnak neveztek el. A fehérjékkel kapcsolatos ismereteink általában és a praealbuminnal kapcsolatosan is megszaporodtak, ami a régi elnevezés helyett javasolt transthyretin (TTR) névben [5] a felismert transzportfunkcióira, s az ebben részt vevő legismertebb molekulára, a thyroxinra és retinolra utal [18].

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

125 éves a nagyszebeni elmegyógyintézet

DR. CZIMMERMAN Márton

Az első elmebetegmenhely valószínűleg a marokkói Fezben nyílt meg, a VII. században. A „művelt" Európa csak hét évszázad múlva lép Berber-Afrika nyomába (Upsala, 1305?). Nálunk a 15. 711/1781. augusztus 26-i rendelet foglalkozott először gyrgathus (,,őrjintézet") felállításával.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JÚNIUS 01.

A schizophreniás gondolkodászavar vizsgálata szemantikus differenciál technikával

DR. SUCH Ágnes, DR. MOLNÁR Gábor

A szerzők 20 schizophren férfi és 20 nőbeteg szavainak szubjektív jelentését hasonlították össze egészséges kontrollokéval az Osgood-féle szemantikus differenciál technika segítségével. A pszichés tüneteket a BPRS és a Zung-féle önbecslő depressiós skálával jellemezték. Az adatok arra utalnak, hogy remissióban is kimutathatóak a jelentéstulajdonítás ellentmondásai.