Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(05)

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁJUS 01.

A ,,neurotikus" depresszió

DR. TRINGER László

A „neurotikus depresszió" vagy „depresszív neurózis" kifejezéseket a pszichiátriai betegek igen széles körére alkalmazhatjuk. Sőt, a lakosság egy igen jelentős csoportját, amely orvos-lélektani segítséget soha nem vesz igénybe, ugyancsak depressziós tünetek jellemzik. Erre a Watts-féle jéghely elmélet világít rá [52], amely szerint a klinikailag felderített depressziók csak a jéghegy csúcsát képezik.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁJUS 01.

Az epilepszia műtéti kezelése

DR. HALÁSZ Péter, DR. VAJDA János, DR. TÓTH Szabolcs

A legutóbbi években a műtéti kezelés bizonyos fokú előtérbe kerülését tapasztalhatjuk az epilepszia kezelésében (3). Ez több okból is származik. Kiderült, hogy az epilepszia gyógyszeres kezelésének minden fejlődése (a terápia farmakokinetikai alapokra való helyezése, az epilepszia tipizálásának eredményei, új gyógyszerek stb.) ellenére az epilepsziák mintegy 25-30%-a terápiarezisztens maradt.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁJUS 01.

Terhesség, szülés, fogamzásgátlás sclerosis multiplexben

DR. PÁLFI Sándor, DR. HEINER Lajos, DR. SZILÁRD János

A gesztációs folyamat és a sclerosis multiplex {SM) kapcsolata két ok miatt is érdeklődésre tart számot. Általában a fiatal, reproduktív korban lévő nők hajlamosabbak a betegségre, mint egyéb korcsoportban. Ezáltal a fogamzásgátlás, a házasság, a terhesség, szülés, szoptatás gyakorlati problémaként jelentkezik a klinikus munkájában.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁJUS 01.

Emberi csigolyaközi porckorong 1H magmágneses rezonancia (NMR) vizsgálata

DR. BÓBEST Mátyás, DR. FURÓ István, DR. PÓCSIK István, DR. BÁNKI Péter, DR. TOMPA Kálmán

A szerzők in vitro 1H magmágneses rezonancia (1H NMR) vizsgálatokat végeztek normál emberi csigolyaközi porckorongszöveten. A spin-rács relaxációs időt és a kötött víztartalmat határozták meg párhuzamosan a szöveti szárazanyag-tartalmával L III és L IV korongok különböző szektoraiban. A mért eredmények összhangban vannak a porckorong funkcionális állapotával és biomechanikai sajátosságaival, ugyanakkor a porckorong magspin tomográfiai (MR. imaging) képének kontrasztviszonyait és ennek biofizikai hátterét is megvilágítják.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁJUS 01.

Beszámoló a 3. Európai Neuropathológiai Találkozóról

DR. LEEL-ŐSSY Lóránt

A beszámoló írója az elmúlt időszakban e lapban több nemzetközi neuropathológiai kongresszusról, konferenciáról számolt be és sok azonos téma miatt a jelenlegi beszámoló csak rövid áttekintést kíván adni, kiemelve néhány újabb vagy érdekesebb előadást.