Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(04)

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

Neuralgiák - különös tekintettel a trigeminus neuralgiára (diagnózis, pathomechanismus, terápia)

DR. DÉNES László

A szerzők részletesen tárgyalják a neuralgiákat, különös tekintettel a trigeminus neuralgiára. Részletesen kitérnek a differenciáldiagnosztikai szükségszerűségekre és problémákra, a különböző tünetegyüttesek feltételezhető pathomechanizmusára a modern felfedezések tükrében.

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

Distalis motoros latencia meghatározás a n. interosseus anterioron

DR. KÓMÁR József

Míg a n. medianus elektrodiagnosztikája alaposan kidolgozott, ez közel sem mondható el a n. interosseus anteriorról, jóllehet, az ideg léziója súlyos és diagnosztikailag komplikált kórképeket hozhat létre [ 4, 5, 6). Meglepően kevés számú közlemény foglalkozik a kérdéssel és az eredmények még így is ellentmondóak.

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

Becslő skálák a verbális pszichoterápia értékeléséhez

DR. TRINGER László, PINTÉR Gábor

A szerzők a személyközpontú pszichoterápiás irányzatot alapul véve tárgyalják a verbális pszichoterápia értékelésének problémáit. A terapeutaváltozók alapkoncepciójából kiindulva ismertetik a becslő skálák alkalmazásának lényegét. Hazai környezetben próbálkoztak Tausch és Helm verbalizációs és önexplorációs skáláinak lefordított változataival, majd új skálákat alkottak mindkét változó mérésére. Bemutatják a skálákat, leírják vizsgálatukat, és a használatuk során eddig nyert tapasztalatokról adnak számot.

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

HIV-pozitív betegek psychosisának kórismézési nehézségei, epidemiológiai vonatkozásai

DR. SZABÓ Magda, DR. SÓNYI Gabriella

Az AIDS betegség kritériumai bár egyértelműek, a klinikai gyakorlatban gyakran nehezen alkalmazhatók problémamentesen. A HIV-pozitív egyéneknél észlelhető személyiségzavar, psychosis, dementia a betegség bármely stádiumában egyéb, az AIDS-től független okból is származhat, de az AIDS első manifestatiója lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

Jansky-Bielschowsky típusú késői infantilis neuronális ceroid lipofuscinosis elektrophysiológiai jellemzői

KALMANCHEY R., FARKAS A., SISKA E., SÓLYOM A., NEUWIRTH M., PRINCZINGER A., HAJMÁSI Zs.

A szerzők egy késői infantilis (Jansky-Bielschowsky) típusú NCL-ben szenvedő leánygyermek esetét ismertetik a jellegzetes elektrophysiológiai eltérésekkel: generalizált tüske-hullám mintájú görcsjelek az EEG-ben, lassú frekvenciájú fényingerlésnél frekvenciakövetés, kórosan nagy amlitúdójú vizuális kiváltott potenciál és károsodott elektroretinogram. Ezek mellett normális agytörzsi acusticus kiváltott potenciálok voltak regisztrálhatók.

Ideggyógyászati Szemle

1989. ÁPRILIS 01.

Agytörzsi acusticus kiváltott potenciálok gyermekkori sclerosis multiplexben

DR. KÁLMÁNCHEY Rozália, DR. VERES Éva, DR. FARKAS Zsolt, DR. SKRIPECZKI Katalin

A szerzők 6 határozott gyermekkori sclerosis multiplexben (SM) szenvedő beteg mindegyikénél kóros agytörzsi acusticus kiváltott potenciálokat (BAEP) találtak acut fázisban is és remissióban is, függetlenül attól, hogy voltak-e klinikailag észlelhető agytörzsi tünetek, vagy sem.