Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(03)

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

A 120 éves lipótmezei elmegyógyintézet szerepe és jelentősége a magyar pszichiátria történetében

DR. PISZTORA Ferenc

Az intézmény 100 éves jubileuma alkalmával Szabó Z. [37], akkori egészségügyi miniszter találóan jegyezte meg, hogy speciálisan ennek az elmegyógyintézetnek a története azért különösképpen tanulságos, mert ,, ... hiszen az intézet története szorosan összefonódott hazánk elmeügyének történetével".

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

Az alvásdepriváció okozta EEG-aktiváció értelmezése: Az aktivált izgalmi jelek a fokozott epilepsziás készség biológiai markerei

DR. CLEMENS Béla, DR. BERECZ György

Igen régi felismerés, hogy az epilepsziás betegség létrehozásában öröklött és szerzett tényezőknek egyaránt szerepük van. Ma ezt úgy fogalmazzuk újra, hogy a különféle epilepsziás szindrómákban és betegségekben [6] eltérő a genetikusan meghatározott és szerzett tényezők súlya, részvétele a betegség klinikai és EEG-s jeleinek létrehozásában [1], de még egy szindrómán belül is jelentős interindividuális különbségek léteznek ebben a tekintetben.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

Fluvoxamine versus maprotiline (Ludiomil) a depresszió kezelésében

DR. FALUDI Gábor, DR. MAGYAR István, DR. ANTALICS Erika, DR. MÓD László

DSM-III kritériumok alapján major depressziónak diagnosztizált 14 beteg fluvoxamine és maprotiline kezeléséről számolnak be a szerzők. A „szimpla vak" elrendezésű klinikai vizsgálatban 6 héten keresztül 7 beteg fluoxamine-t, 7 beteg maprotiline-t kapott. Mindkét szert hatékonynak találták a depresszió kezelésében.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

Amyotrophiás lateralsclerosis epidemiológiai adatai, Baranya megyei incidenciájának elemzése

DR. NÉMETH Ildikó, DR. GÁTI István

Az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) a motoneuron betegségek ismeretlen eredetű, szerzett formája, melyben a centrális és a peripheriás mozgató neuron degenerációja progresszív izomsorvadáshoz, mozgászavarhoz, majd átlagosan 3 éven belül halálhoz vezet [6, 17, 22). A betegség a Föld nagyrészén nem gyakori, elsősorban a középkorúakat érinti és az elmúlt években kedvezőtlen irányú változásokat figyeltek meg a betegség gyakoriságában [1, 9, 11).

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

A masseter reflex diagnosztikai értéke agytörzsi károsodásokban

GÖRÖMBEY Zoltán, CSÉCSEI György

A masseter reflex (MR) a rágóizomzat proprioceptív reflexe, ívét Szentágothai állatkísérlettel tisztázta (1. ábra). Eszerint mind az afferens, mind az efferens ingerület a motoros trigeminus-gyökéren éri, ill. hagyja el az agytörzset. Az átkapcsolódás helye a nucleus mesencephalicus nervi trigemini. Mclntyre és Robinson vizsgálatai szerint a reflexív embernél a fentivel azonos.

Ideggyógyászati Szemle

1989. MÁRCIUS 01.

Enyhe koponyasérülés okozta kiterjedt vénás-sinus elzáródás

DR. KUNCZ Ádám, DR. DIBÓ György, DR. REPA Imre, DR. DÓCZI Tamás

A központi idegrendszer vénás öbleinek elzáródása tarka idegrendszeri tünetekhez vezet, és a meglehetősen ritka előfordulás miatt rendszerint nem gondolunk rá, így a kórisme felállítása nehéz. Bár a nemzetközi szakirodalomban a sinus trombózis kórszármazásáról, tünettanáról, diagnosztikájáról és gyógyszereléséről számosan írtak, csak kevés hazai közlemény [14, 24, 26] foglalkozik a kérdéssel.