Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(01)

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

A schizophrenia negatív tünetei

DR. MARTÉNYI Ferenc, DR. HARANGOZÓ Judit

A schizophreniával foglalkozó irodalomban 1968-ban jelent meg először a tünetek pozitív-negatív felosztása (Snezhnevsky, 1968.), amely Strauss és munkatársainak közleménye óta általánosan is elterjedt (Strauss, Carpenter és Bartko, 1974.). A negatív, illetve pozitív tünetek túlsúlyával jellemezhető schizophreniás állapotok különbözőképpen reagálnak a neuroleptikus kezelésre (Crow, 1980.). Ez a tény az utóbbi években a negatív-pozitív tünetek szerinti felosztásra irányította a klinikusok és kutatók figyelmét.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

A schizophrenia negatív tünetei

DR. MARTÉNYI Ferenc, DR. HARANGOZÓ Judit

A schizophrenia etiológiájára vonatkozó kutatások és az ezek nyomán leszűrt hipotézisek jól tükrözik e betegség komplexitását. Az egyes irányzatok - az adott kor tudományának színvonalán - alakították ki a schizophrenia etiológiájára vonatkozó nézeteiket. A különböző elméletek eltérő mértékben fordították figyelmüket a negatív tünetek felé.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

A monoaminoxidáz (MAO) enzim vizsgálata migrénben

DR. KOVÁCS Katalin, DR. JELENCSIK Ilona, DR. MAGYAR Kálmán

A monoaminoxidáz neurotranszmitter monoaminok dezaminálásáért felelős enzim, mely szubcellulárisan a mitokondrium külső membránjához kötötten helyezkedik el [ 14]. Két formája [4] ismert (A és B típus), melyek elkülönítése szubsztrátspecifitásuk és a gátlószerek iránti, különböző érzékenységükön alapul. A MAO A specifikus szubsztrátja a szerotinin (5-HT), gátlószere a klorgilin [15], míg a MAO B szelektív inhibitora az 1-deprenil [18], preferált szubsztrátja a bétafeniletilamin (PEA) és a benzilamin [17]. A triamint és a dopamint mindkét forma dezaminálja.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

Likvorvizsgálatok migrénben

DR. KOVÁCS Katalin, DR. BORS László, DR. TÓTHFALUSI László, DR. JELENCSIK Ilona, DR. BOZSIK György, DR. KERENYI László, DR. KOMOLY Sámuel

A migrén patomechanizmusára vonatkozó ismereteink jelenleg is meglehetősen hiányosak. Számos megfigyeléssel rendelkezünk, pl. a kórkép klinikai jellegzetességeire, a roham során a vérben - elsősorban a vérlemezkékben és a vizeletben végbemenő változásokat illetően. Rendkívül szegényesek az információink azonban a migrénes betegek likvorára vonatkozóan.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

Gyermekkori dancing eyes syndroma agytörzsi acusticus kiváltott potenciál jellemzői

DR. KÁLMÁNCHEY Rozália, DR. VERES Éva, DR. FARKAS Zsolt

Kinsbourne 1962-ben hat gyermek esetét közölte [12), akikben opsoclonus myoclonus, ataxia, dyssynergia és nyugtalan magatartás határozott és más betegségekben elő nem forduló klinikai képet alkotott. A tünetegyüttest myoclonus encephalopathia névvel jelölte. 1966-ban Ford alkalmazta először a ,,dancing eyes feet syndrome" megnevezést, mely azóta általánosan elfogadott az irodalomban [9].

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

Agytörzsi acusticus kiváltott potenciálok gyermekkori Guillain-Barré-syndromában

DR. KÁLMÁNCHEY Rozália, DR. VERES Éva, DR. FARKAS Zsolt

Az agytörzsi acusticus kiváltott potenciálok (BAEP) a hallóidegtől a mesencephalonig információt szolgáltatnak a centrális hallópálya épségéről (13, 14), így jelezhetik a hallóideg, vagy az agytörzs megfelelő területének károsodását. Guillain-Barré-syndromában (GBS) a peripheriás idegek szegmentális demyelinisatiója következik be, mely legkifejezettebb az idegek proximális részén (1, 8).

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

Refsum betegség (esetismertetés)

DR. ASZALÓS Zsuzsa, DR. NAGY Zoltán

A szerzők egy 50 éves nőbeteg kórtörténetét ismertetik, akinél remissiókkal és exacerbatiókkal, 15 éve súlyos fokú polyneuropathiával, ataxiával, a liquorban sejtszám-fehérje dissociatióval, a serumban emelkedett phytansavértékkel jellemezhető kórkép zajlik. Az ataxia heredopathia polyneuritiformis (Refsumbetegség) a peroxisomalis phytansav-alpha-hydroxylase enzym hiánya miatt fellépő phytansav-felhalmozódással járó enzymopathia.

Ideggyógyászati Szemle

1989. JANUÁR 01.

BESZÁMOLÓK: A francia nyelvű országok III. nemzetközi pszichiátriai és szociális kongresszusa.

DR. TRINGER László

A kongresszus szervezőinek meghívására és anyagi támogatásával vehettem részt ezen a rangos rendezvényen, amely egy kétévente megvalósuló találkozó részeként ezúttal a francia Kanadát választotta helyszínül. E választás nem véletlen, mert a Kanadában az elmúlt 10 év alatt bekövetkezett fejlődés példamutató lehet más országok számára is. Mivel a montreáli kollégák egy szatellita szimpóziumot is szerveztek, így módom volt két hetet tölteni Kanadában, s megismerkedni a pszichiátriai ellátás szervezetével is.