Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(12)

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Az alvás cirkadián szerveződésének szerepe a hagyományostól tartósan eltérő alvás—ébrenlét ritmushoz való alkalmazkodásban

DR KÖVES Péter

A szerző különböző többműszakos munkakörökben és nappal, egy műszakban dolgozó személyeket vizsgált, hogy az alvás cirkadián szerveződésének a nem hagyományos alvás—ébrenlét ritmushoz való alkalmazkodásban betöltött szerepét tanulmányozza. Eredményei arra utalnak, hogy ebben a vonatkozásban az alvás—ébrenlét cirkadián szerveződésének típusai közül annak plaszticitása (flexibilitása, rigiditása) játssza a vezető szerepet, és meghatározó jelentőségű az egymástól eltérő feltételeket támasztó, többműszakos műszakformák, valamint az éjszakás műszakok iránti tűrőképesség terén is. A flexibilis, illetve rigid cirkadián alvásszerveződéssel jellemzett személyek testhőmérséklet-görbéje és alvásregenerációs készsége szignifikánsan eltér egymástól. E jelenségnek a lényegesen különböző adaptációs képességgel való kapcsolatát szerző az alvás—ébrenlét ritmus multifaktorális elmélete alapján értelmezi.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Profilambulanciánk működési tapasztalatai

DR JÁRDÁNHÁZY Tamás, DR HEINER Lajos, DR SZILÁRD János

A szerzők az osztályhoz csatlakozó profilambulancia nyolcéves működésének adatait, működési tapasztalatait ismertetik, kiemelve a gondozó-jellegű tevékenység jelentőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

„Enyhe” neurológiai jelek krónikus schizophren betegeknél

DR ZADOR György, DR BARTKÓ György, DR HORVÁTH szabolcs

A szerzők 58 krónikus schizophren-betegnél vizsgálták az „enyhe” neurológiai jelek előfordulását, és ezek összefüggéseit demográfiai és klinikai tényezőkkel, különös tekintettel a pozitív és negatív tünetekre, valamint az intellektuális funkciók zavarára. A betegek 43,1%-ánál 1 vagy 2, 44,8%-ánál 3 vagy több e. n. j.-et találtak, mely megerősíti a schizophreneknél észlelt magas prevalenciájukat. Nem találtak összefüggést a vizsgált e. n. j. és a pszichopatológiai kép, az intellektuális funkciózavar, valamint egyéb tényezők között. Feltételezik, hogy ezek a jelek schizophreneknél az agy organikus eredetű működészavarára utalnak határozott klinikai összefüggés nélkül.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Krónikus alkoholbetegek parlodel kezelése: kettős vak vizsgálat

DR PÁLFI Sándor, DR KOVÁCS Zoltán, DR PETŐ Zoltán, DR SZILÁRD János, DR RASKA László

A szerzők kettős vak vizsgálatban, fél éven keresztül Parlodel tablettával kezeltek krónikus alkoholbetegeket. Az alkoholabususok számában szignifikáns különbséget találtak a Partodéit szedők és a kontrollcsoport között. Megállapításaik szerint, rendszeres orvosi kontroll mellett, a szer biztonsággal adagolható.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Parkinson szindrómában szenvedő betegek Killersejt aktivitása

DR BOKOR Magdolna, DR GARAM Tamás, DR FÁY Veronika, DR FARAGÓ András

A szerző 29 Parkinson szindróbában szenvedő beteg K-sejt aktivitását vizsgálták humán vörösvérsejt-ellenes citotoxikus kapacitás tesztben. A vizsgált betegek citotoxikus aktivitását szignifikánsan csökkentnek találták, amely nagyrészt a klinikailag enyhébb esetek alacsonyabb citotoxikus kapacitásából adódik. Az ADCC-aktivitás csökkenése felveti a K-sejtek esetleges szerepét a Parkinson szindróma patogenezisében.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Kétoldali súlyos opticus laesio gyógyult esete

DR PAPP Erzsébet, DR CZOPF József

A Leber-féle opticus atrophianak irodalmi adatok alapján klasszikus malignus és benignus formája (Leber syndroma?) különböztethető meg. Utóbbit a szemfenéki lelet (microangiopathia hiánya) és genetikus tényezők (HLA antigenitas) tehetik valószínűvé. Esetünk a Leber-atrophia ilyen benignus formájának megfelelhet. Kiemeljük, hogy főleg a familiaritás hiánya esetén a súlyos opticus laesios fiatal betegeknél, fenn kell tartanunk a kedvező prognózis lehetőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Izolált idegrendszeri malignus histiocytosis

DR GARZULY Ferenc, DR HORVÁTH Ágnes, DR BRITTIG Ferenc, DR DONHOFFER Ágnes, DR MÁZLÓ Mária

A szerzők 21 éves férfibeteg egy évig zajló, meningoencephalitist utánzó, halálos végő megbetegedését ismertetik. A tumoros jellegű elváltozás kizárólag az idegrendszerre lokalizálódott. A szöveti kép histiocyter eredetre utalt, amelyet immunhistokémiai és elektronmikroszkópos vizsgálatok is megerősítettek. Tárgyalják a histiocytosisok differenciál diagnosztikáját. Feltételezik, hogy esetük — ez ideig még nem ismertetett — izolált idegrendszeri malignus histiocytosis.

Ideggyógyászati Szemle

1988. DECEMBER 01.

Beszámoló kéthetes japán utániról és a 29. japán Neuropathológiai Kongresszusról

DR LEEL-ŐSSY Lóránt

Az International Society of Neuropathology vezetősége meghívott az 1988. május17-én, Kyotóban tartandó tanácsülésre (General Council), mint magyar képviselőt. Levélben előre jelezte a főtitkár (S. K. Ludwin, Kanada), hogy jelöltek a vezetőség rendes tagjának és végleges megválasztásom Kyotóban lesz.