Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(10)

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

Éreredétű fülzúgás megszüntetése ballonkatéteres intravascularis érelzárással

DR SZABÓ Mihály

A szerző elviselhetetlen tinnitust okozó arc angioma sikeres elzárását ismerteti, mely intravasalisan történt az angioma tápláló artériájának selectiv katéterezése utján.

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

A hypoplasiás artéria carotis interna kliniko-radiológiai vonatkozásai

DR PATAY Zoltán, DR BERKY Mihály

A carotis rendszer különböző fejlődési variációi között igen ritka az artéria carotis internák hypoplasiája. Előfordulási gyakoriságára nézve adatot nem találtunk, de az nagyságrendileg hasonló lehet az agenesiához, melyet viszont az irodalom 0,01% körüli értékre tesz [36], A pontos számarányok megállapítását nehezíti a tünetmentes esetek és a téves diagnózisok még csak fel sem becsülhető, de valószínűleg nem elhanyagolható száma.

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

[Everiden Spofa Farmakokinetikai tulajdonságai és terápiás hatásai]

[Az EVERIDEN Spofa (EVD, nátrium-valproát) 300 mg-os tablettákban kiszerelt készítményt farmakokinetikája és biológiai hozzáférhetősége, valamint terápiás hatásai alapján vizsgálták mono- és politerápiában epilepsziás rohamokban szenvedő betegeknél.]

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

A pitvari natriuretikus hormon (ANP) szerepe a vér-agy-gát nátriumtranszportjának szabályozásában

BODOSI M.

A szerzők a pitvari natriuretikus hormon (ANP) szerepét vizsgálták a vér-agy-gát nátrium permeabilitásának a szabályozásában a „brain uptake index” (intracaroticus kettős radioaktív izotóppal jelzett bolus injectio, BUI) módosított módszerével.

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

Ligamentum denticulatum leszorítás okozta vertebro-basilaris keringési zavar

DR MÉSZÁROS István, DR KÖVÉR Ferenc

A szerzők a vertebro-basilaris keringési zavar szokatlan, műtéti beavatkozással jól kezelhető esetét ismertetik. A bemutatott betegnél az egyéb craniocervicalis fejlődési zavarok mellett (basalis impressio, tonsilla aplasia) a j.o. szokatlan lefutású — artéria vertebralist a ligamentuin denticulatum szorította le és ez okozott b.o. artéria vertebralis occlusioját követően ismétlődő keringési zavarokat.

Ideggyógyászati Szemle

1988. OKTÓBER 01.

[Egy módszer a kapcsolatok megélésének rögzítésére csoportokban - Érzelmességi leltár]

JÖRG Richter

[Bemutatunk egy módszert a társas kapcsolatok megélésének értékelésére (4 lépcsős polaritásprofil). Bemutatjuk a szerkezetet, a fejlesztést és a minőségi kritériumokat. A faktoranalitikus vizsgálat két faktort tárt fel: "feszültség-nyugalom" és "elfogadás-elutasítás". A bemutatott érzelmességi leltár további alkalmazhatóságát klinikai pszichológiai kérdésekben mutatjuk be.]