Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(02)

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

A sclerosis multiplex kórjelzésének megbízhatósága

DR PÁLFFY György

A selerosis multiplex (SM) kórjelzésére javasolt két rendszert (a Bauer- és a Schumacher-íele) megbízhatóságát összehasonlítottam 75 betegben, akiknek a kórjelzését autopsia (61 beteg) vagy műtét (14 beteg) igazolta. A Bauer-féle rendszernek mind az érzékenysége, mind a specifitása határozottan jobbnak bizonyult, elérte az ideális 1,0 értéket, ezért ennek általános használatát javaslom.

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

A mesodiencephalis átmeneti vidék lágyulásairól: a paramedian lokalizációjú thalamo-mesencephalis infarctusokról

DR RÉVÉSZ Tamás, DR ROBIN O. Barnard

A szerzők három, embóliás eredetűnek tartott paramedian thalamo-mesencephalis lágyulás esetét közük. Tárgyalják a szerzők a mesodiencephalis régió vérellátásának sajátosságait, és felhívják a figyelmet arra a lehetőségre, amikor az e területet ellátó perforáló paramedian thalamosulbthalamiicus és felső mesencephalis artériák csak az egyik oldali artéria cerebri posterior proximalis szakaszából erednek. Részletesen tárgyalják a vonatkozó irodalmi adatokat is.

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

Adatok az antiparkinsonos profilaxis mellett

DR PERÉNYI András, DR FRECSKA Ede, DR MAJLÁTH Eszter, DR KASSAI-FARKAS Ákos, DR BARCS Gábor, DR BAGDY György

A szerzők 33 betegnek adták napi 3X4,5 mg haloperidolt, 28 napon át. 10 beteg nem kapott mellé semmit (Ha csoport), 10 beteg napi 3X5 mg procyclidint (Ha+Prc csoport), 13 beteg pedig napi 3X25 mg promethazint (Ha+Prm csoport) kapott. A Ha csoportból 7 beteg, a Ha+Prc csoportból egy beteg sem, a Ha+Prm csoportból pedig 3 beteg esett ki, korai extrapyramidalis tünetek fellépte miatt. Eredményeik szerint a magas potenciálú neuroleptikumok alkalmazása esetén az antiparkinsonos profilaxis javasolt.

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

A Lyme-kór gyakori idegrendszeri formája: a Bannwarth-syndroma

DR LAKOS András, DR KOMOLY Sámuel, DR FERENCZ Adrienne, DR MIKOLA István, DR CSANDA Endre, DR TAJTI Géza, DR HARCOS Péter

A szerzők ismertetik a Borrelia burgdorferi által okozott Lyme-kórt, melyet kullancsok terjesztenek. A betegség erythema chronicum migransszal kezdődhet, majd ezt carditis, meningoencephalitis, hónapok múlva arthritis követheti. Európában a leggyakoribb kórforma a Bannwarth-syndroma, melyet elhúzódó lymphocitás meningitis, gyöki típusú fájdalmak, érzéskiesések és ritkábban paresisek jellemeznek. Egy- vagy kétoldali perifériás facialis paresis gyakran az első tünet. Kezelés nélkül a Bannwarth-syndroma hónapokig, évekig is eltarthat. Nagy dózisú, intravénásán adott Penicillinnel (10—14 napig 20 ME/die) gyógyítható. A szerzők az első 5 hazai, szerológiailag is igazolt, sikeresen kezelt Bannwarth-syndromában szenvedő beteg kortörténetét ismertetik.

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

Tapasztalataink cerebrovascularis betegek peroralis pentoxifyllin kezelésével

DR ASZTALOS Zsuzsa, DR SZEGEDI Norbert, DR NAGY Zoltán

A szerzők 15 cerebrovascularis beteg féléves peroralis pentoxifyllin-kezelésének klinikai hatékonyságát vizsgálták 9 fős, hagyományos vascularis kezelésben részesülő kontroll csoporthoz viszonyítva. Egyben kísérletet tettek a stroke utáni neurológiai syndroma quantitatív követésére alkalmas pontozóskála kidolgozására. Elsősorban a motoros és coordinatios functiokban észleltek lényeges javulást, míg az érzészavar és reflex status érdemben nem változott. A fentiek alapján az irodalommal egyezően, pentoxifyllin adagolását javasolják kiegészítésként a már elfogadott therapia mellett.

Ideggyógyászati Szemle

1988. FEBRUÁR 01.

Beszámoló az „Internaitonal Congress on Family Therapy”-ról

RÁTAY Csaba

Szerző beszámol az „Internaitonal Congress on Family Therapy”-ról, amely 1987. május 11—15. Prágában került megrendezésre.