Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(03)

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

„Morbus sacer” A pszichoterápiás szemléletmód haszna az antiepileptikus kezelés során

DR RAJNA Péter

Az esetismertetések annak bizonyítására szolgálnak, hogy a gondozás különböző hatótényezői párhuzamosan és egyidejűleg jelen vannak. Bizonyítani szeretném, hogy nem szabad és nem is lehet „először” kórismézni, „azután” gyógyszert adni, „végül ” a beteg életkörülményeivel, lelkével foglalkozni.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

Schizophreniában szenvedő betegek pipothiazin palmitát (Piportil L4) és pipothiazin (Piportil) kezelésével kapcsolatos megfigyelések

DR TARISKA Péter

A szerző Magyarországon elsőként számol be egy phenothiazin típusú rövid (Piportil) és tartós hatású (Piportil L4) neurolepticummal történt vizsgálatról. A hazai terápiás spektrumot mindkét készítmény bővíteni látszik, a jelentős arányú mellékhatások miatt azonban a therápiás stratégia nagy körültekintést igényel. A Piportil L4 esetén az első injectio(k) adása utáni nemritka euphoria a betegeknek a szer elfogadását nagyban segíti; e jelenség pontos eredete megállapításához további vizsgálatok szükségesek.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

Ágyéki porckorongsérv gyermek- és adolescens korban

DR VETŐ Ferenc, DR MÉSZÁROS István

A szerzők 3154 ágyéki porckorongsérv miatt operált beteg közül a 20. életév alattiak adatait elemzik, véleményük szerint ebben az életkorban a betegség gyakran felismeretlen marad. A fiatalkori porckorongsérv keletkezésében kiemelik a trauma szerepét, tünettanában a funkcionális jelek túlsúlyát, diagnosisában a myelographia nélkülözhetetlenségét, valamint a korai műtét felnőttkorinál kedvezőbb eredményeit, így jogosultságát.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

Alumínium meghatározás szérumban és liquorban

DR SZILÁGYI Á. Katalin

Szaporodnak azok az adatok, amelyek az alumínium elsődleges vagy következményes szerepére utalnak a demenciák kialakulásában. A szervezet alumíniumtartalma kb. 60 éves korig egyértelműen emelkedik, erre utalnak a szérumban talált koncentrációátlagok, s ez alól a központi idegrendszer sem kivétel, amit a liquorban mért alumínium koncentrációk támasztanak alá.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

Krónikus subduralis vérömleny a hátsó koponyagödörben

BARTOS László, NAGY Sándor, SZÁSZ Krisztina, VÁRSZEGI Rezső, KOPA János

A szerzők ismertetik egy esetüket, akiben hátsó koponyagödri krónikus subduralis haematomát találtak és műtéttel sikeresen gyógyították. Az esetismertetés és irodalmi összefoglaló kapcsán felhívják a figyelmet a kórismézés lehetőségeire és buktatóira.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁRCIUS 01.

Haemorheologiai vizsgálatok cerebrovascularis kórképekben

SZIRMAI Imre, FENDLER Kornél, GÖMÖRI Éva, BÁTFAI László

287 cerebrovascularis beteg tüneteinek kialakulása után legkorábbi rheologiai adatait elemeztük a funkcionális és definitív diagnosztikai csoportokban. A rheologiai profil alapján jól elkülönülnek egymástól az agyvérzések és a agyi ischaemiák. Az angiographiával bizonyított thromboemboliás ischaemiák 9 közül 7 paraméter tekintetében szignifikánsan különböznek az agyvérzésektől. Az ischaemiás kórképek rheologiai szempontból hasonlóak. A paraméterek statisztikai eltérése csak a TIA és a thromboemboliás csoport között jelentős: az utóbbiban a TIA-khoz viszonyítva szignifikánsan magasabb a plasma viscositas és a serum fibrinogen, alacsonyabb a HDL-cholesterin/Cholesterin index. Az agyi ischaemiákban a 49% feletti hematocrit értékekhez a 40% alatti — mesterségesen létrehozott — csoporthoz viszonyítva szignifikánsan alacsonyabb serum fibrinogen és magasabb HDL/cholesterin értékek tartoznak. A rheologiai paraméterek közül a vérviscositas és a hematocrit értékek correlatioja legszorosabb a control csoportban (serum-tényezők zavaró hatásának hiánya), legalacsonyabb az elhúzódó ischaemiákban (klinikailag rosszul definiálható csoport). A plasma és vérviscositás a control csoportban nem határozzák meg egymást, az atherothrombosisoknál a fenti összefüggés szoros. Agyi keringészavarokban a rheologiai profil ismerete segítheti a diagnosztikai döntést, ezáltal az acut szakaszban a célszerű kezelést. Polyglobuliás betegek mindössze 8—10%-ánál emelkedik kóros mértékben a serum fibrinogen és kórosan alacsony a HDL cholesterin. A haemodilutio javallatához is complex rheologiai vizsgálatszükséges.