Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(04)

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

A delta-aminolevulinsav ( ALS) neurotoxicitása

DR. DURKÓ Irene, DR. JUHÁSZ Anna

A szerzők a porfiriák alatt kialakuló neurológiai tünetek lehetséges okai közül a fokozott delta-aminolevulinsav-porfirin-hem szintézis problémakörét ismertetik. Csirke embrió agyból készített primer neuralis szövetkultúrákon - mint modelleken - bizonyították, hogy az idegrendszert felépítő elemi sejtek afiziológiás koncentrációjú prekurzor jelenlétében fokozott porfirin-hem szintézisre és akkumulációra képesek. Néhány antidepresszáns, béta-receptor blokkoló, valamint a melatonin inhibitorként viselkedik. A porfiriák precipitálása szempontjából (biztonsággal adható) ,,safe" és (biztonsággal nem adható) ,,unsafe" anyagok további vizsgálata a primer idegszövet kultúrák szintjén a kialakuló polyneuropathiák etiológiájához hasznos adatokat szolgáltathat.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

Öngyilkosságot megkísérelt személyek hipnotikus szuszceptibilitásának tanulmányozásai néhány terápiás következtetés

DR. BONCZ István, DR. P. PALLAG Lajos, FODOR Judit

A szerzők a területükön gyakori öngyilkossági jelenség okait kutatva vizsgálták a szuicidiumot megkísérelt személyek hipnózis iránti fogékonyságát. Vizsgálataikat a Stanford Hipnotikus Szuszceptibilitási Skála A formájával végezték. Az átlagpontszám alapján az öngyilkosságot megkíséreltek érzékenyebbek a hipnózis iránt, mint a kontrollcsoportok. A hipnotikus feladatok százalékos végrehajtását és a végrehajtási gyakoriságot vizsgálva szembetűnő az ún. kognitív próbák szignifikáns különbsége a kontrollokéval szemben. Az eredmények gyakorlati jelentőségűek mind a megelőzés, mind a terápia vonatkozásában.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

Családi tanácsadás a gyermekpszichiátriai zavarok megelőzésében

TERTTU Arajarvi

Laut vieler epidemiologischen Untersuchungen in Finnland und auch in anderen Landern befürfen etwa 20% der Kinder und Jugendlichen psychiatrischer Hilfe, Untrsuchung und/oder Therapie. Diese Zahl ist sehr hoch, und es wird kaum nie eine ausreichende wirtschaftliche Kapazität und genügend therapeutisches Personell sein um alle diese Kinder und Jugendlichen zu behandeln. ln Finnland haben wir darauf gedacht ob es möglich ist prophylaktische Arbeit zu machen. Bei Kinderpatienten ist immer die ganze Familie mitbetroffen; daher sollte auch die Prophylaxe in erster Linie auf ganze Familien gerichtet werden.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

A dexamethason szupressziós teszt eredményeinek szezonális ingadozása depresszióban

DR. RIHMER Zoltán, DR. ARATÓ Mihály, DR. SZÁDÓCZKY Erika, FALUS Anikó

A szerzők 123 endogén, bipoláris II depressziós betegnél elemezték a depressziós fázis alatt végzett dexamethazon szupressziót teszt (DST) eredményeinek szezonális megoszlását.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

A pozitív önverbalizáció fejlesztése

DR. TRINGER László

A szerző röviden vázolja az önverbalizációval kapcsolatos fogalmak jelentését, majd a kognitív rendszer működésének jellegzetes zavarait vázolja, amelyek depressziókban, de általában a legkülönfélébb pszichés zavarokban is föllelhetőek. Ezt követően a negatív önverbalizáció jelentőségét tárgyalja, majd ismerteti a pszichoterápiában alkalmazható pozitív önverbalizáció módszerét, konkrét példákkal illusztrálva a beteg által is kivitelezhető gyakorlatok összeállítását.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

Trombocita H-szerotonin visszavételének mérése major depresszív epizódban

DR. FALUDI Gábor, DR. MAGYAR István, DR. TEKES Kornélia, DR. TÓTHFALUSI László, BÁTOR György, DR. MAGYAR Kálmán

Major depresszív epizód miatt hospitalizált, előzetesen nem kezelt, beteg trombocita szerotonin visszavételének sebességét (Vmax), szubsztrátaffinitási konstansát (KM) és szerotonin tartalmát (5-HT tartalom) mérték a szerzők. A depresszió súlyosságát Hamilton Depressziós Skála (HDS) segítségével határozták meg. Eredményeiket psychiatriailag egészséges kontrollokéval hasonlították össze. Megállapították, hogy a nem kezelt depressziósok enzimkinetikai paraméterei szignifikáns értékű változásokat mutatnak. A trombócita szerotonin uptake a betegcsoportban lassabb (Vniax csökkenés) a szubsztrátaffinitás magasabb (KM csökkenés). A HDS pontértékek és a kinetikai változók között nem találtak olyan kapcsolatot, mely a depresszió súlyossági foka és az uptake folyamatok közötti korrelációra utalna. A trombocita szerotonin visszavételi sebességének csökkenése olyan endogen anyag jelenlétére utal, mely egyik tényezője lehet a szerotonerg túlsúlyos depresszió modulálásának.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

Az elektroconvulsiv kezelés hatása a liquor gamma amino vajsav szintjére

DR. LIPCSEY Attila, KARDOS Júlia, PRINZ Géza, DR. SIMONYI Miklós

Az 1937 óta világszerte széles körben alkalmazott elektroconvulsiv kezelés hatásmechanizmusa mai napig csak részlegesen tisztázott. Ez a tény hazai konferenciákon is hangsúlyozásra került. Minden relevans mérés, amely adatokat szolgáltat, fontos a kutatás és a gyakorlat szempontjából.

Ideggyógyászati Szemle

1987. ÁPRILIS 01.

Közel folyamatos elektroenkefalográfiás izgalmi tevékenység lassú alvás alatt: egy be nem sorolható eset

DR. CLEMENS Béla, DR. BERECZ György

A szerzők egy elektroenkefalográfiás jelenség, a lassú alvás alatti folyamatos vagy közel-folyamatos tüske-hullámtevékenység köré csoportosítva vázlatosan ismertetik a mintával összefüggő gyermekkori epilepsziás szindrómákat, részletezve az alvás alatti EEG-ben az elkülönítést szolgáló jegyeket. Egy, általuk észlelt és tartósan követett, nem osztályozható esetet ismertetnek. Az alvás alatti EEG elemzése alapján gyanítható, hogy a lassú alváshoz kötött excesszív paroxizmális tevékenység létrejöttében szerepe lehet a lassú alvás alatti kóros thalamo-kortikális neuronális tevékenységnek.