Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(03)

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

VIII. kerületi adoleszcensek szociálpszichiátriai vizsgálata

DR. CSORBA János

A VIII. kerületi reprezentatív szociálpszichiátriai szűrővizsgálatból 198 13-20 éves fiatal adatait dolgozza fel a tanulmány, kitérve a szociális- és életmódbeli faktorokra, valamint a szabadidőeltöltés és neurotikusság (distress-szint) vizsgálatára. Kiemelten foglalkozik a szerző a Juhász-féle kérdőív alapján kiszűrt veszélyeztetett alcsoporttal (39 fő). A neuroticizmus összefüggését az egyes szociális- és életmódjellemzőkkel részletesen taglalja.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

A litium elhagyásának hatása maniaco-depresszivás betegeknél

DR. KOVÁCS Gábor, DR. BUJDOSÓ Zoltán, DR. MAGYAR István

A szerzők a litium elhagyásának hatását vizsgálják hosszabb ideje lítium profilaxisban részesülő PMD-s betegeknél. A vizsgálat során minden beteg pszichés egyensúly felbomlással reagált, közülük többnél rapidan kialakuló fázis is megfigyelhető volt. Az eredmények alapján szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a tartósan litiumra állított betegeknél a szer fokozatos megvonása is relapszust idéz elő, ezért amennyiben szükségessé válik, az elhagyás csak szoros kontroll mellett valósítható meg.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

A klinikai hatás összefüggése a gyógyszer szérumszinttel és a prolaktinválasszal schizophren betegek klórpromazin kezelésekor

DR. BARTKÓ György, DR. SZTANISZLÁV Dániel, DR. BÉKÉSY Mariann, DR. KURCZ Mihály, DR. OLAJOS Béláné

A szerzők 11 paranoid schizophren nőbeteg akut pszichotikus állapotának 6 hetes rögzített dózisú klórpromazin kezelésekor vizsgálták a klinikai hatás összefüggését a gyógyszer szérumszinttel és a prolaktinválasszal.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

Agytörzsi akinetikus mutismus

DR. NÉMETH György, DR. HEGEDŰS Katalin, DR. MOLNÁR László

A szerzők 6 beteg tüneteit és neuropatológiai elváltozásait foglalják össze, minden beteg a.m.-a agytörzsi károsodás - keringészavar - következtében alakult ki. Megfigyeléseiket az irodalmi adatokkal kiegészítve rámutatnak a tünetek és a kórbonctani elváltozások egybevetésének nehézségeire.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

A gyrus cinguli kétoldali károsodásakor kialakuló akinetikus mutismus

DR. NÉMETH György, DR. HEGEDŰS Katalin, DR. MOLNÁR László

A szerzők három olyan beteg kórlefolyását ismertetik, akiknek a gyrus cinguli kétoldali károsodása következtében alakult ki az akinetikus mutismusuk. A téma irodalmát röviden áttekintik és funkcionális anatómiai megfigyelések felhasználásával magyarázzák a tünetegyüttest.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

Fibromuscularis dysplasiás beteg intracranialis ereinek rácsrost-szerkezete

HEGEDŰS Katalin

A szerző beszámol egy 32 éves, fibromuszkuláris diszpláziában (FMD) elhunyt férfi intrakraniális nagy artériáinak retikuláris rostszerkezetéről, amely az arteria basilaris intimájára korlátozódott. Az arteria basilaris media szokatlanul kevés retikuláris rostot tartalmazott, és a retikuláris rostok száma más intracranialis artériákban is alacsonyabb volt a szokásosnál. Ez a megfigyelés alátámasztja az irodalomban már megfogalmazott feltételezést, miszerint az FMD a veleszületett mesenchymalis zavar következménye.

Ideggyógyászati Szemle

1987. MÁRCIUS 01.

HOZZÁSZÓLÁS-VÁLASZ

DR. NYÁRY István

Az Ideggyógyászati Szemle februári számában több közlemény jelent meg, amelyek egy terápiás eljárás, illetve gyógyszer kipróbálásával foglalkoztak és ennek kapcsán szeretnénk néhány észrevételt tenni.