Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(02)

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

Az aktív gyógykezelés joga és kötelezettsége paranoiaszerű kórképekben

DR. FENYVESI Tamás

A szerző egy paranoiában szenvedő férfibeteg hospitalizációjának és gyógykezelésének körülményeit ismertetve az önkéntes és nem önkéntes psychiatriai gyógykezelés, a beteg individuális joga és a társadalmi elvárás közti ellentét, a psychiátriai felelősség és hatáskör kérdéseit tárgyalja. Rámutat, hogy a szadad elhatározásból történő gyógykezelés a psychiátriai betegségek esetében csak formális egyetértésen alapul és a kóros tüneteket mutató betegeket a szilárd nozológiai alapokon álló felelős psychiáter akaratuk ellenére is aktívan gyógykezelni köteles.

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

Delirium tremenses eseteink patogenetikai elemzése

DR. KÖRNYEY Edit, DR. SISKA Éva

A szerzők két év alatt osztályukon ápolt 139 DT-s beteg adatát elemzik. Elemzésük igazolja, hogy az utóbbi időben a DT-t többszöri és többféle hiányártalom kíséri, mint ahogy az eddigi felmérések állították. A DT-esek metabolikus anomáliáját totális anyagcserezavarnak tartják, amely a fehérje-, vitamin- és sóforgalomra jobban kiterjed, mint a zsír- és szénhidrát forgalomra. Úgy vélik, vizsgálataik alátámasztják a tartós fehérjeanyagcserezavar és a vitaminhiány-állapot károsító hatását az alkoholizmussal kapcsolatos agyi kórképek kialakulásában, de ehhez - szerintük - az anyagcsere más területén is egyéb aktuális terhelésre van szükség. Miután nem tudnak elvonatkoztatni a tartósan fogyasztott alkohol minőségétől sem, úgy gondolják, hogy ezen aktuális terhelések egyike - mint boncolt eseteik igazolják - az akut zsírmáj.

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

Neurotikus betegek önjellemzésének és a TAT hősök jellemzésének értékelése szemantikus differenciál módszerrel

DR. KOPP Mária, DR. TRINGER László

Szemantikus differenciál módszerrel vizsgáltuk a TAT képek hősei kompetencia fokának, valamint az egyes jelenetek relatív eseménygazdagságának megítélését. A fenti változók összefüggéseinek elemzését kiegészíti az önjellemzés vizsgálata a kompetenciára vonatkozó melléknévpárok segítségével. A húsz klinikai kezelés alatt álló neurotikus beteggel és húsz kontrollszeméllyel felvett vizsgálat eredményeit összevetettük a Brengelmann-féle kérdőív neuroticizmus és extraverzió értékével - az önértékelés és a hős kompeten- ciájának megítélése a neuroticizmussal, a képek relatív mozgalmasságának megítélése az extraverzióval van statisztikailag szignifikáns kapcsolatban.

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

Az oestradiol hormonális és psychés hatásának kapcsolata peri- és postmenopausában

MOLNÁR Gábor, TAKÁCS István, BAZSÁNÉ Karsai Zsuzsa

Húsz psychosis paranoides involutiva és húsz depressio involutiva kórismével kezelt és harminckét psychésen egészséges (tizenkilencen myoma uteri vagy hyperplasia endometrii kórjelzéssel, a többiek nőgyógyászati eltérés nélkül), 45 évnél idősebb nőbeteg serum FSH és oestradiol koncentrációját vizsgálták a szerzők RIA módszerrel.

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

A gyermekpszichiátria három évtizede Csongrád megyében

DR. FARKASINSZKY T., DR. VETRÓ Á., DR. SZILÁRD J.

1986-ban harmincéves Szegeden a gyermekpszichiátriai gondozás, huszonöt éves a SZOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinika Gyermekneurológiai és Pszichiátriai Osztálya. A tanulmány a két intézet működésének, fejlődésének nehézségeit, tapasztalatait elemzi, hangsúlyozva a téma országos jelentőségét, valamint az általánosan is érvényes tapasztalatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1987. FEBRUÁR 01.

BESZÁMOLÓ

DR. PÁLFFY György

A Hamburgi, 13. Neurológiai Világkongresszus sclerosis multiplexszel foglalkozó előadásairól és a Würzburgi SM Satellita Symposionról és a Hamburgi MS in Europe Symposionról.Az 1985. augusztus 29-től 31-ig Würzburgban tartott Satellita-Symposion témája asclerosis multiplex témakörben jelenleg folyamatban levő klinikai és kísérleti kutatások megbeszélése volt 103 meghívott résztvevő között.