Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(01)

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

Elektív magatartási zavar

DR. SZILÁRD János, DR. VETRÓ Ágnes, DR. FARKASINSZKY Teréz, DR. WAGNER Ádám

A szerzők 187 agresszív viselkedészavarral felvett gyermeket vizsgáltak az agresszivitás megjelenési helye szerint. Vizsgálatukkal arra kerestek választ, hogy mi lehet az elektív agresszivitás (azaz a csak bizonyos helyzetekben; ill. egyes személyekkel szemben fellépő agresszivitás) oka, ill. kialakulásának mechanizmusa.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

Alsó motoneuron betegség immun mechanizmusú állatkísérletes modellje

DR. ENGELHARDT József, DR. JAKAB Katalin, DR. JOÓ Ferenc

A szerzők spinalis motoros idegsejtek sertésből történő tömeges izolálásának módszerét dolgozták ki, és ismertetik. Az izolált sejtekkel három hetente ismételt öt oltással tengerimalacokat immunizáltak. Immunfluoreszcens és PAP immunhisztokémiai reakcióval kimutatták, hogy a keletkezett ellen, anyagok mind a sertés, mind a tengerimalac motoneuronjaihoz kötődnek. Az immunizált állatokban a gerincvelő mellső szarvában, a nyúltvelőben degeneratív motoros idegsejt károsodások jöttek létre, s a beidegzési területeknek megfelelően a harántcsíkolt izomzatban neurogén atrophia alakult ki. A keletkezett immun-mediált experimentalis betegség lefolyásában és a neuropathologiai elváltozásokat tekintve a felnőttkori alsó motoros idegsejt betegségekhez nagymértékben hasonlít.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

Lithium transzport utak idegsejt membránban II. Nátrium-kálium pumpa mediált lithium felvétel

DR. JANKA Zoltán, DR. SZENTISTVÁNYI István

A közlemény az affektív zavarok kezelésében és profilaxisában hatékonyan használt lithium ion agyi idegsejtek membránján keresztül történ6 transzportját tanulmányozza. Idegsejt tenyészetekben az extracelluláris kálium koncentráció csökkentése emeli a sejtek lithium felvételét, amely növekedést a nátrium-kálium pumpa specifikus gátlószere, az ouabain, kivédi. Az ouabain alacsony extracelluláris nátrium koncentráció mellett csökkenti a sejtekbe történő lithium beáramlást, míg az idegsejtek lithium leadását értékelhető módon nem befolyásolja. Az adatok szerint a nátrium-kálium pumpa fiziológiás körülmények között nem játszik számottevő szerepet az idegsejtek lithium transzportjában; kísérletes vagy megváltozott ion-miliő mellett viszont igen, amely az élőben fenntartó lithium kezelés alatt esetlegesen egyéb okból előforduló hipokalémiás állapotokban a lithium szint fokozottabb ellenőrzésére hívja fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

Glia szerepe a központi idegrendszer taurin transzportjának szabályozásában

DR. RIMANÓCZY Ágnes, DR. JUHÁSZ Anna, DR. SZILÁRD János

Prímér idegsejt tenyészetek taurin transzportját vizsgáltuk radioaktívan jelzett taurin alkalmazásával. Követtük a taurin felvételét és leadását tiszta neurocita és tiszta glia tenyészetekben.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

Patológiás EEG képek teljesítmény sűrűség és koherencia spektrumainak sajátosságai

DR. JÁRDÁNHÁZY Tamás, G.H. Wieneke, W. STORM Van Leeuwen

Vizsgálataink azt mutatták, hogy egy nagy forgalmú, fejlett technikával felszerelt klinika neurofiziológiai laboratórium anyagából válogatott 547 eset EEG felvételeinek 8 kiválasztott elvezetését spektrál analízisnek alávetve a kapott teljesítmény sűrűség és koherencia spektrumok olyan sajátosságokat mutatnak, melyek lehetőséget adnak különféle patológiás EEG képek normál csoporttól való megkülönböztetésére.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JANUÁR 01.

In memoriam

SZAKÁCS Ferenc

Szerző beszámol Mérei Ferenc életéről, aki 12 éven át volt az Országos Ideg-és Elmegyógyászati Intézet vezető pszichológusa.