Ideggyógyászati Szemle - 1986;39(11)

Ideggyógyászati Szemle

1986. NOVEMBER 01.

Ajánlás az epilepsziák és epilepsziás szindrómák osztályozására

HALÁSZ Péter

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga (NEL) Osztályozási és Terminológiai Bizottsága az alábbiakban javaslatot tesz az Epilepsziák és Epilepsziás Szindrómák Nemzetközi Osztályozására (ENO). Az epilepsziák osztályozásának kialakítására 1981. december 28-án dr. Mogens Dam a NEL elnöke nevezett ki bizottságot, majd a NEL aktív tagozatai és más nemzetközi társaságok azt még kiegészítették azzal a feladattal, hogy hozzanak létre egy kurrens epilepszia szótárt és gondoskodjanak annak elterjesztéséről az egész világon.

Ideggyógyászati Szemle

1986. NOVEMBER 01.

Az EEG jelentősége alkohol/drog függőség keretén belül fellépő alkalmi epilepsziás rohamok esetén

DR RAJNA Péter, VERES Judit

A szerzők alkohol/gyógyszer függőségi állapotok szélsőséges helyzeteiben jelentkező epilepsziás nagyrohamok miatt vizsgált betegpopulációban a 48 órán belül végzett EEG eltéréseit elemzik.

Ideggyógyászati Szemle

1986. NOVEMBER 01.

Saját vér embolussal előidézett cerebralis ischaemia nyálon

FEKETE István, HEGEDŰS Katalin, MOLNÁR László

A szerzők az artéria cerebri media thromboembolisatióját idézték elő a carotis internába rögzített kanülben képződött vérrög befecskendezésével 40 nyálon. Az embolizált oldalon az agyi elektromos tevékenység frekvenciája és feszültsége, a lokális cerebralis véráramlás, a rendelkezésre álló O2 kifejezetten és tartósan csökkent, a DG potenciálok negatív irányba tolódtak el. Az embolizálás az állatok majdnem felében okozott irritatív tevékenységet az akut stádiumban. Indukált „epilepsiás” roham kifejezettebbé tette az ischaemiás agyszövet károsodását. Morphologiailag az artéria cerebri médiában thrombust, az ér ellátási területében oedemát vagy infarctust találtak, amelyhez gyakran társult vérzés.

Ideggyógyászati Szemle

1986. NOVEMBER 01.

Imaginatív pszichoterápia élsportolóknál

SÜLE Ferenc

A szerző 45, különböző panaszokkal beutalt élsportoló imaginatív pszichoterápiás kezelésével szerzett tapasztalatáról számol be. Megállapítja, hogy a sportélet sajátosságai a pszichés fejlődést olyan irányban befolyásolja, hogy az én-erő fokozódása mellett az össz-személyiségen belül az elfojtás fokozódik és ez speciális nehézségeket okoz a mélyebb konfliktusok, tudattalan problémák feldolgozásában. Többféle elfedő és feltáró jellegű módszert használva úgy találták, hogy az egyébként erős ellenállás megoldásában a rövid pszichoterápiás módszerek közül az imaginatív eljárás a leghatékonyabb. Kidolgozták ezért ennek a sportra alkalmazható változatát. A dolgozatban e módszer által elért pszichoterápiás mechanizmusokról és hatásokról is beszámolnak.