Ideggyógyászati Szemle - 1986;39(08)

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Az agyszövet víz- és elektrolit-háztartásának neurohumorális szabályozása: az ún. „centrális vasopressin” jelentősége

DÓCZI T., JÓJÁRT I., LÁSZLÓ F. A., JOÓ F., SZERDAHELYI P., BODOSI M.

A szerzők immun-elektronhisztokémiai módszerrel laboratóriumi patkányban igazolták, hogy vasopressin immunreaktív neuronális elemek szoros kapcsolatban állnak az agyi mikroerekkel, s az érfaltól többnyire finom glia nyúlványok választják csak el. Egyes idegelemek a kapilláris endothelium vagy a pericyták basalis membránjával közvetlen kapcsolatban vannak. Az immunhisztokémiai vizsgálatok amellett szólnak, hogy vasopressinerg idegelemek közvetlenül beidegzenek agyi kapillárisokat — s mivel azok a cerebrovasculáris rezisztenciában nem játszanak szerepet — az idegi reguláció a vér-agygát permabilitását és így a víztranszportot szabályozhatja. Az intraventrikulárisan (centrálisán) adott vasopressin és DDAVP hatására létrejött agyi víztartalom fokozódás emellett szól. Subarachnoidalis vérzéssel létrehozott oedema eltérő lefolyása és mértéke a vasopressint nem termelő Brattleboro Diabetes Insipidus patkányokban arra utalt, hogy a vasopressin szerepet játszik az agyi víztartalom növekedésének létrehozásában. Az eredmények alapján úgy látszik, hogy vasopressin antagonisták alkalmazása az agyi víztartalom (oedema) befolyásolására ígéretes lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Az aneurysmás betegek intracranialis artériáinak rácsrostszerkezete

HEGEDŰS Katalin, MOLNÁR László

A szerzők 82 aneurysmás beteg intracranialis ereinek szövettani vizsgálatával szerzett tapasztalataikról számolnak be. Az irodalomból jól ismert eltéréseken kívül a legfőbb pathológiai jellegzetesség a muscularis réteg részleges rácsrosthiánya, amely valamennyi beteg minden vizsgált erére jellemző. E megfigyelésből adódik a következtetés, hogy a veleszületett rácsrostelégtelenség az érfal gyengeségét jelenti, ami aneurysma képződésre hajlamosít.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Néhány neuroleptikum in vitro dopamin receptorkötődésének és klinikai hatáserősségének összehasonlítása

DR BAGDY György, DR PERÉNYI András, DR SZENTENDREI Tibor

A szerzők megvizsgálták 9, 5 különböző kémiai csoportba tartozó neuroleptikum és a struktúranalóg promethazin (Pipolphen) dopamin receptor affinitását spiroperidol leszorító képességük alapján. A kapott in vitro értékeket a gyógyszerek chlorpromezin aequvalens dózisával vetették össze. A clozapinc(Leponex) kivételével szoros korrelációt találtak a két mutató között. Az adatokcmegerősítik azt az elméletet, mely szerint a neuroleptikumok antipsychotikuschatásmódja mögött dopamin-recéptor blokkoló hatásuk áll.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Immunoperoxidáz készítmények „poszt-intenzifikálása” fizikai előhívás segítségével

GALLYAS Ferenc, MÉREI F. Tibor

A szerzők szelektív ezüstöző eljárást ajánlanak a diaminobenzidin-chromogént alkalmazó immunoperoxidáz készítmények jelentős mértékű (több nagyságrend!) intenzifikálására. 51 agydaganat glia-fibrílláris protein ellenes antiszérummal nyert készítményein szerzett tapasztalatok alapján megállapítják, hogy ez a módszer nemcsak a mikroszkópos „megfigyelhetőséget” és a „mikrofotografálhatóságot” segíti elő, hanem láthatóvá tesz igen alacsony antigén-tartalmú szövetelemeket, melyeket ezüstözetlen metszeteken antigén-mentesnek tartanánk.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Migrénes betegek személyiségvizsgálata pszichológiai tesztekkel

DR BERGHAMMER Rita, DR JELENCSIK Ilona

Tanulmányunkban egyrészt a migrénes betegek közös személyiségvonásait, másrészt a betegség hosszú idejű fennállása során bekövetkező esetleges személyiségváltozást kutatjuk. 48 migrénes betegünkkel projektív teszteket és önpontozó skálákat vettünk fel, amelyek eredményeit az egész mintára nézve, ill. az anamnesis időtartama szerint elkülönült két csoportra bontva is értékeltük.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

Somatosensoros kiváltott válaszok gyermekkorban

DR ÉGERHÁZI Anikó, DR DIÓSZEGHY Péter, DR VIRGA Ágnes, DR MECHLER Ferenc

19 egészséges fiúgyermeken regisztráltuk a nervus medianus elektromos ingerlésével kiváltott átlagolt potenciálokat a kéreg, a cervicalis gerincvelő és az Erb pont felett. A gyermekek életkora 6—12 év között volt. Meghatároztuk a hullámkomponensek látenciáit, az amplitúdókat, kiszámítottuk a csúcsok közötti látenciákat, a centrális vezetési időt, a jobb és bal oldal közötti különbséget, valamint a peripheriás idegvezetési sebességet. A felnőttre jellemző hullámkomponensek megtalálhatók a gyermekek kiváltott válaszaiban is, de a látenciák rövidebbek. A peripheriás és a centrális idegvezetési sebesség eléri a felnőttkori értéket. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a somatosensoros pálya érése a 8. életév előtt befejeződik.

Ideggyógyászati Szemle

1986. AUGUSZTUS 01.

[Zur Psychotherapie mit dem Katathymen Bilderleben]

HEINZ Hennig

[A Leuner által koncipált katatímiás képélményt mint pszichoterápiás képzeletmódszert mutatjuk be, amely számos standard motívumra tagolódik. Az általános alapelvek az ún. irányítási elvek, valamint a speciális terápiás rövid időterápia csoportokban vannak, és az indikációs leletet adják meg. Módosítási és kombinációs lehetőségekre más pszichoterápiás módszerekkel és a módszerekkel való kombinációra az önmegélési csoportokban történik utalás.]