Ideggyógyászati Szemle - 1986;39(07)

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

Neuroticizmus vizsgálata gyógytestnevelésre kötelezett serdülőknél

DR CSORBA János, DR ZÖLD Bálint, ÁBRAHÁM Ibolya, UZSOKI Borbála

Az előadás előbb kitér a testi defektussal összefüggő neurózisterheltség kutatásának eddigi irodalmára, majd 86 15—18 éves gyógytestnevelésre kötelezett serdülő szakközépiskolás lány klinikai neurózistesztekkel felvett adatait hasonlítja össze 88 életkorban, nemben, edukációban azonos fiatal tesztanyagával. A felhasznált kérdőívek: Juhász—Kopp-féle neurózis-kérdőív, Sympton Checklist (Hopkins) és a szorongás-skála (Taylor) hazai adaptált változatai és Eysenck Junior Personality Inventory kérdőíve. A vizsgálat összehasonlítja aneurózispontszámokat és az interpretálható disstress-tényezőket a két populáció, valamint életkori alcsoportjaik (15—16, ill. 17—18 évesek) vonatkozásában, közli a T-próba, ill. faktoranalízis eredményeit, valamint következtetéseket von le a klinikai kérdőívek használhatóságáról.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

A locked-in syndroma

NÉMETH György, HEGEDŰS Katalin, MOLNÁR László

A szerzők három locked-in syndromás beteg kórlefolyását és kórszövettan elváltozásait ismertetik. Az irodalmi adatokat is elemezve felhívják a figyelmet arra, hogy a tünetileg látszólag hasonló agytörzsi kórfolyamatok és a locked-in syndroma klinikailag, neuropatológiailag és elektrofiziológiailag elkülöníthetők. Ismertetik a LiS eltérő localisatiójú és megjelenésű formáit, hangsúlyozva, hogy az agytörzs tegmentumának relatív épsége mindig megállapítható. Differenciális diagnosztikai szempontból fontosnak tartják az elektroencephalogramm reaktív jellegét különböző ingerekre.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

A prolaktin válasz a szérum dopamin- β -hidroxiláz aktivitás, a mellékhatások, az íráspróba és a gyógyszerkoncentráció alakulásának vizsgálata egyszeri dózis haloperidol után

DR BAGDY György, DR BITTER István, DR PERÉNYI András, DR SZÁDÓCZKY Erika, DR ARATÓ Mihály

17 é. férfibeteg lábikra-hypertrophiával járó spinalis izomatrophiáját ismertettük. Hasonló esetről a rendelkezésre álló magyar irodalomban nincs tudomásunk. A körkép jellegzetessége a neurogén eredet, a myopathiára emlékeztető tünettan, a lassú kórlefolyás, és a relatíve jó prognózis.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

A gliafibrilláris savi fehérje immunhisztológiai feltüntetésének jelentősége a központi idegrendszer glia-eredetű daganatainak kórisméjében

DÁVID Károly, GALLYAS Ferenc, MÉREI F. Tibor, VETŐ Ferenc, HORVÁTH Anna

A szerzők azokról a tapasztalataikról számolnak be, melyeket 52, műtétileg eltávolított, methcarn fixálás után paraffinba ágyazott, különféle agydaganat metszeteinek a gliafibrillaris savanyú fehérje feltüntetésére szolgáló HISTOSET® kittel megfestett készítményeinek vizsgálata során nyertek. 49 daganatnál a GFAP-vizsgálat megerősítette a szokásos festési eljárásokkal korábban felállított diagnózist. ,,Kétes”-nek ítélt 3 daganat esetében azonban a GFAP- festés döntött az egyik lehetőség irányában. Ennek alapján kívánatosnak tartják ezen egyszerű módszer rutinszerű alkalmazását.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

Az intracranialis nagy artériák rácsrostjainak és egyéb kötőszövetes elemeinek változásai az életkor előrehaladtával

DR HEGEDŰS Katalin, DR MOLNÁR Péter

A szerzők 150, nem vascularis betegségben meghalt egyén intracranialis nagy artériáiban vizsgálták az érfalban levő kötőszövetes elemek fénymikroszkópos jellegzetességeinek az életkorral összefüggő változásait. A betegek életkora 1 naptól 80 éves korig terjedt. Az intimában előforduló rostok eltérő festődési tulajdonságai alapján háromféle pszeudoelasztikus rostot különítettek el. Ezek egyrésze elasztikus rostokra, másrésze rácsrostokra (1. és 2. típus), ill. a kollagén rostokra (3. típus) jellemzően festődtek. Az elasztikus-, ill. a rácsrostok egyes festődési tulajdonságaival rendelkező ún. pszeudoelasztikus rosttípusok a lamina elastica interna állandó részét képezik, csakúgy, mint a valódi elasztikus elemek. Az életkor előrehaladtával az egyes pszeudoelasztikus rostfajták, a rácsrostok és a kollagén rostok mindig ugyanazon sorrendben jelennek meg az intimában. Bizonyosan kórosnak csak a 3. típusú pszeudoelasztikus rostok és a kollagén rostok jelenléte tekinthető, mert az intimát merevvé teszik. A media simaizomsejtjeit körülvevő rácsrostok az életkor előrehaladásával párhuzamosan egyre durvábbakká válnak, kiegyenesednek és helyüket részben kollagén rostok foglalják el, tovább fokozva az érfal merevségét. A szerzők tárgyalják az érfalban kimutatható rácsrostok feltételezett funkcionális szerepét és a pszeudoelasztikus rostok kialakulásának lehetséges módjait. Egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy a pszeudoelasztikus rostok valódi jellegének megítéléséhez további — biokémiai, immunhisztokémiai stb. — vizsgálatok szükségesek, amelyek értékeléséhez, ill. elvégzéséhez az ismertetett fénymikroszkópos megfigyelések alapot és segítséget jelenthetnek.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚLIUS 01.

A „methcarn” fixáló javítja a gliafibrilláris savanyú fehérje szövetmetszeten való feltüntethetőségét

MÉREI F. Tibor, VETŐ Ferenc

A szerzők a gliafibrilláris fehérjének agydaganatokban történő kimutatásánál a methcarn fixálást (60% inetilalkohol, 30% chloroform, 10% ecetsav; 4—16 óra) jelentősen jobbnak találták mint a 10%-os semleges formalinnal való 12-órás fixálást, melyet az alkalmazott immunohisztokémiai kit (ORTHO, Histoset®) eljárás-leírása ajánl.