Ideggyógyászati Szemle - 1986;39(06)

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚNIUS 01.

Előszó Meduna László önéletrajzához

PROF. DR. MAX Fink

Meduna László epilepsziás rohamot váltott ki kámforolaj injekció intramuszkuláris alkalmazásával 1934. január 23-án. Néhány kezelés után a beteg meggyógyult, és ezzel a konvulzív kezelés bevonult a jelenlegi pszichiátriai gyakorlatba.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚNIUS 01.

Meduna László önéletrajza

Meduna László beszámol életéről, karrierje fő mérföldköveiről.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚNIUS 01.

Az ion-háztartás vizsgálata pszichiátriai körfolyamatokban

TURY Ferenc, SZABÓ Erzsébet, MOLNÁR László

A szerzők 216, különböző pszichiátriai kórismével kezelt beteg szérumában és lumbalis liquorában határozták meg a Na+, K+, össz-Ca, Mg++, Pi és Cl- koncentrációját gyógyszermentes állapotban. Az elemzést a BNO—IX. kritériumai és négy jellegzetes tünet alapján végezték. A szérum- és liquor-K+" és a szérum-Mg++ csökkenése több kórképben és tünetben megfigyelhető volt. Felteszik, hogy az ion-háztartás zavarának szerepe lehet (esetleg a neurotransmitter-neuromodulator rendszerek befolyásolása révén) az elmezavarok kialakulásában.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚNIUS 01.

Terápiás kísérletek sclerosis multiplexes beteg posturalis (akciós) tremorának kezelésére

DR GUSEO András, DR MÁLLY Judit

Egy 35 éves 10 éve sderosis multiplexben szenvedő nőbeteg posturális, akciós tremorát mértük egy általunk kialakított folyadék — volumenmérési módszerrel. A nagy dózisban, lökésszerűen adott 1000, ill. 1200 mg (15—20 mg/kg) INH mindkét periódusban jól csökkentette a tremort, még a paresis által súlyosabban érintett kézben is javította a beteg teljesítményét. A fokozatosan emelt gyógyszeradag mellett a hatás elmaradt még az eredeti terápiás szint elérése után is. Placebo hatástalan volt. A tremor csökkentéséért több szerző az INH GABA szintet emelő hatását teszi felelőssé, azonban ezen toxikus adagban más enzymrendszerek gátlásánák hatása sem zárható ki. A GABA szintet más mechanizmussal növelő DEPAKINE hatástalannak bizonyult. A fenti kezelés széles körű bevezetését, a hatásosság ellenére is, a toxikus hatás fokozott veszélye miatt a szerzők nagyon megfontolandónak tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1986. JÚNIUS 01.

Motoros teljesítmények vizsgálata ambuláns körülmények között Parkinson-szindrómában

DR MÁLLY Judit, HORVÁTH Márta, DR GUSEO András

A Parkinson-szindrómában szenvedő betegek neurológiai tüneteinek objektív mérésére és az életvitelhez szükséges képességeik összehasonlító megítélésére egy pontrendszert szerkesztettünk. Ezt a klinikai és ambuláns gyakorlatban alkalmaztuk. A mérések eredményei jól tükrözik a betegek általános állapotát, annak változásai alkalmasnak bizonyultak antiparkinson szerek hatásának mérésére.