Ideggyógyászati Szemle - 1986;39(03)

Ideggyógyászati Szemle

1986. MÁRCIUS 01.

Izomdystrophiák biokémiai diagnózisa

DR HEINER Lajos, DR DOMONKOS Jenő

A referátum elsősorban az izomdystrophiás betegek vérében és vizeletében észlelhető összetételbeli elváltozásaival foglalkozik. Az utóbbi évtizedekben számos ilyen elváltozást közöltek, noha ezek zömének nincs diagnosztikus értéke, lévén aspecifikus elváltozás. A klinikai gyakorlatban messze a legnagyobb jelentőségű a károsodott izomrostokból a vérbe kikerülő enzymek értékeinek követése, ezért legelőször ezt tárgyaljuk.

Ideggyógyászati Szemle

1986. MÁRCIUS 01.

Plasmapheresis kezelés sclerosis multiplexben

DR SZOBOR Albert, DR FORNÁDI László, DR VÁJLOK Mária

A szerzők a plasmapheresis kezelés elméleti alapjának ismertetése után beszámolnak 33 krónikus sclerosis multiplexben szenvedő beteg plasmapheresis és azathioprin kezeléséről. Tíz esetben jelentős javulást észleltek, 7 esetben a javulás tartós volt. Eredményeik és az irodalom eredményei alapján további megfigyeléseket végeznek e kombinált módszerrel.

Ideggyógyászati Szemle

1986. MÁRCIUS 01.

Életesemények előfordulása és szubjektív értékelése schizopren betegeknél

DR MAYLÁTH Eszter, DR FRECSKA Ede

A szerzők 30 skizofrén és 30 neurológiai kontrollbetegnél vizsgálták az életesemények előfordulását és a pszichológiai distresszhatások szubjektív értékelését egy pont skála segítségével. Azt találták, hogy a skizofrének több, önmaguktól független eseményt éltek át a kórházi felvételt megelőző 5 hét, illetve egy év alatt, mint a kontrollcsoport tagjai. Hajlamosak bizonyos konfliktusokat és egzisztenciális változásokat átélni. Ebből a szerzők terápiás következtetéseket vonnak le. A szubjektív értékelésből úgy tűnik, hogy a skizofréniások kevésbé érzékenyek a konfliktusok és kudarcok stresszhatásaira, mint a veszteségek és változások stresszhatásaira. Ez a sajátos ellentmondás felhívja a figyelmet a "megküzdési" stratégiák tanulmányozásának fontosságára. figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1986. MÁRCIUS 01.

Basalis impressió tüneteinek manifesztációja különböző központi idegrendszeri megbetegedéseknél

DR MÉSZÁROS István

A szerző 3 basalis impressiós beteg kapcsán a kórkép tüneteinek megjelenését módosító különböző központi idegrendszeri betegségek jelentőségét vizsgálja. A tünetek kialakulásának részletes leírása és elemzése mellett foglalkozik a sebészi és konzervatív kezelések sorrendjével is. Végül az esetek tanúsága alapján felhívja a figyelmet a mellékleletként észlelt basalis impressio pathogenetikai jelentőségére és főleg a körültekintő kiegészítő neurológiai vizsgálatok szükségességére.

Ideggyógyászati Szemle

1986. MÁRCIUS 01.

Beszámoló az Amerikai—Magyar Rákkutatási Program keretében szervezett USA tanulmányútról

DR AMBRÓZY György

1985.január hónapot az Amerikai—Magyar Rákkutatási szerződés keretében az Egyesült Államokban töltöttem. A kutatási programot 1981-ben kötötte meg amerikai részről a National Cancer Institute igazgatója De Vita professzor, magyar részről az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Eckhardt Sándor professzor.