Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(11)

Ideggyógyászati Szemle

1984. NOVEMBER 01.

Az archikortikális EEG celluláris genezise

RUZSÁKI György

A hippokampális EEG különböző mintái és a fiziológiailag azonosított sejttípusok közti viszonyt vizsgáltuk instrumentális feladatra tanított patkányokban. A sejtek izolációja és az EEG mélység szerinti analízise mozgatható mikroelektródával történt. Spektrális és korrelációs módszerekkel becsültük a sejtek ritmicitását, a viselkedéssel való összefüggéseit, valamint a sejtkisülés és az EEG hullám fázisa közti viszonyt.

Ideggyógyászati Szemle

1984. NOVEMBER 01.

Technikaváltás a csoportpszichoterápiában I. Elméleti megfontolások. A technikaváltás rendszere

DR. ZÖLD Bálint, DR. SIMON Lajos

A szerzők a csoportpszichoterápián belül lehetséges technikaváltások jelentőségét mérlegelik. A technikaváltás jelentőségét a csoportfejlődés intenzitásnövelésének a lehetőségében látják. Kifejtik álláspontjukat, hogy ez az eljárás a Rogers által is lefektetett általános pszichoterápiás elvek szem előtt tartása esetén, az elfogadás légkörének a megteremtésével válhat gyümölcsözővé. A technikaváltás elvben alkalmas arra, hogy a felszínre hozza a pszichoterápiás csoportban rejlő sokszínűséget, elevenséget, emberi és önmegvalósításbeli pluralitást. A technikaváltás általuk javasolt konkrét rendszerében a szabad interakciós kiscsoport közegébe a kommunikatív gyakorlat, a szerepjáték, a pszichodráma, a video-feedback és a csoporthipnózis elemei épülnek be szervesen.

Ideggyógyászati Szemle

1984. NOVEMBER 01.

Intracranialis térszűkítő folyamatok okozta psychosyndromák észlelése psychiatriai osztályon

DR. BODOR György, DR. JÁNOSIK Judit

A tárgyalt, s a táblázatban részletesen bemutatott eseteinkből kitűnik, hogy osztályunkon a vizsgált 5 év alatt mindössze 15 intracranialis térszűkítő folyamatot észleltünk. Ebből 14 esetet delirans, zavartsági tüneti kép miatt, s csupán egy esetet a góctünetként is értékelhető aphasiás tünetek miatt irányított az osztályunkra az elsődlegesen észlelő orvos. Ezzel szemben osztályunkon, a beutaló orvos által zavartságnak ítélt kép mögött 6 esetben észleltünk kifejezett aphasiás tüneteket.