Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(07)

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

A kórlefolyás dimenzionális felmérése az endogén pszichózisok kutatásából kiindulva

DR. PETHŐ Bertalan

Az endogén pszichózisok katamnesztikus vizsgálatainak rövid áttekintéseután és saját tapasztalatai alapján a szeirző a kórlefolyás formális jellemzőinek háromdimenziós (periodizáció, polaritás, deterioráció) felmérését- javasolja, elvileg elkülönítve ezeket a kórkimenetel jellemzőitől.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

Tiapride alkalmazása tardív dyskinesiában

DR. PERÉNYI András, DR. SZŰCS Rozália, DR. ARATÓ Mihály, DR. BAGDY György

A szerzők 10 tardív dyskinesiában (TD) szenvedő beteget kezeltek a D2 receptor blokkoló Tiapride-dal. A kezelés során a TD szignifikánsan enyhült, a parkinsonos tünetek nem súlyosbodtak, és szignifikánsan javult a betegek pszichés állapota is. A szer megvonása után két héttel a TD szignifikánsan súlyosabb volt, mint a kezelés utolsó napján, a parkinsonos tünetek és a betegek pszichés állapota nem változott szignifikánsan. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a Tiapride rövid távon hatásos lehet a TD kezelésében.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

Tubularis aggregatumok nem differenciált „metabolikus" myopathiában szenvedő testvérek izmában

DR. VIRGA Ágnes, DR. DIÓSZEGHY Péter, DR. VÁMOSI Bertalan, DR. MECHLER Ferenc

A szerzők férfi testvérpár betegségét ismertetik, melyre jellemző a fizikai terhelésre jelentkező izomfájdalom, enyhe paresis és a se. lactát értékének extrém emelkedése, az izomszövetben pedig elektronmikroszkóppal tubularis aggregátumok és enyhe quantitath- enzimhisztokémiai elváltozások mutathatók ki. A tünetcsoport olyan familiáris metabolicus nmyopathiára hívja fel a figyelmet, amelyben az enzimdefectus természetének, illetve a tubularis aggregátumok szerepének tisztázása további vizsgálatokat igényel.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

Agyi mikro-ér-anastomosisok szöveti szerkezetéről és annak változásairól

DR. BODOSI Mihály, DR. MÉREI Tibor

A szerzők extra-intracranialis anastomosis-míítét után különböző időpontokban elhaltaknál vizsgálták a művi anastomosis szöveti szerkezetét. Megállapították, hogy a teljes endothelializáció az első postoperatív hónap végére befejeződik. Az időközben változó keringési viszonyok azonban a szöveti szerkezetet tovább alakítják: intimaburjá.nzás és - áramlási jellegzetességekkel összefüggésbe hozható - intimapárna-képződés jön létre. Mindezek az elváltozások azonban nem veszélveztetik a művi anastomosis működését, ha a műtét haemodynamikai zavart okozó érelváltozás esetén és kellő átmérőjű donor arteria birtokában történik.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

A depresszió elleni gyógyszeres kezelés hatékonyságának előrejelzése a színekre adott asszociációk alapján endogén depressziós betegeknél

DR. DEMETER Erzsébet, DR. RIHMER Zoltán, DR. RÉVAI Katalin, DR. GYÖRGY Sándor

A szerzők 20 endogén (11 unipoláris és 9 bipoláris II) depresszióban szenvedő betegnél vizsgálták a 8 féle Lüscher-színre adott asszociációk számát a gyógyszeres antidepresszáns kezelés megkezdése előtt, majd annak 7. 14. és 21. napján.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

A szérum dopamin-béta hidroxiláz aktivitás vizsgálata mániás-depressziós nőbetegeknél

DR. RIHMER Zoltán, DR. BAGDY György, ARATÓ Mihály

A. szerzők 54 mániás-depressziós (29 bipoláris I és 25 bipoláris II) nőbeteg szérum dopamin-béta-hidroxiláz (DBH) aktivitását vizsgálták és vetették össze 48 egészséges kontroll adataival. Nem volt különbség a betegek és kontrollok DBH aktivitása között, de a bipoláris I csoport tagjainál szignifikánsan alacsonyabb volt a szérum DBH szint mint a kontrolloké, és jelentősen, de nem szignifikánsan alacsonyabb a bipoláris II betegekhez képest. Nem észlelték a neuroleptikus kezelés mellett mások által leírt DBH gátlást. Az ún. pszichotikus depressziós betegek szérum DBH aktivitása szignifkánsan magasabb volt mint a nem pszichotikus csoporté. Eredményeiket a kedélybetegségekben közölt biológiai adatok tükrében diszkuttálják.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚLIUS 01.

A serum CK és myoglobin meghatározás szerepe a Duchenne-typusú izomdystrophia carriervizsgálataiban

A szerzők carrier szűrést végeztek 14 Duchenne dystrophiás családban a serum creatine kinase és myoglobin koncentráció egyidejű meghatározásával. 9 biztos és 43 lehetséges carriert vizsgáltak. A myoglobin koncentráció változását kissé érzékenyebbnek találták, mint a CK aktivitásét. A két érték egyidejű meghatározásával a biztos carrierek között 67%-ról 89%-ra nőtt a szűrés biztonsága, a lehetséges carrierek között 19%-kal szemben a nők 30%-ában utalt a vizsgálat a kóros gén jelenlétére. Az életkor befolyásolja az értékeket, ezért a szűrővizsgálatot lehetőleg a pubertás előtt kell elvégezni. A délelőtti és a délutáni értékek között nem volt szignifikáns különbség, bár a CK értékekben enyhén emelkedő, a Mb koncentrációkban mérsékelten csökkenő tendenciát észleltek. A CK és Mb koncentrációk között erősen szignifikáns pozitív korrelációt találtak. Bár egyik protein sem specificus a DMD-re, a két érték egyidejű meghatározását tartják jelenleg a legmegbízhatóbb és a legegyszerűbben elvégezhető eljárásnak a kóros gént hordozók kimutatására.