Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(08)

Ideggyógyászati Szemle

1984. AUGUSZTUS 01.

Az aneurysma rupturából eredő subarachnoidalis vérzések kapcsán jelentkező görcsrohamok

DR. DÓCZI Tamás, DR. TARJÁNYI János, DR. DOBI Sándor, DR. BAI Ferenc

A klinikánkon vizsgált 217 aneurysma repedésből származó subaracbnoidalis vérzésben szenvedők közül görcsroham 18%-ban fordult elő. Korai roham 14,8%-ban, késői 5,6%-ban volt. A késői roham majdnem mindig újabb subarnchnoidalis vérzés jele. Tapasztalataink szerint a görcsroham nem rontja lényegesen a betegség prognózisát és nem segít a megrepedt aneurysma helyének localisálásában. A vérzés kezdetekor vagy az első órákban fellépő görcsrohamok csak tüneti convulsioknak, s nem valódi epilepsziának tekinthetők, hiszen a „postoperativ epilepszia" kialakulása nem függ a műtét előtti görcsrohamok előfordulásától.

Ideggyógyászati Szemle

1984. AUGUSZTUS 01.

A krónikus epiduralis vérzésről

DR. HORVÁTH Zoltán, DR. MÉSZÁROS István

Négy krónikus epiduralis haematoma miatt operált betegük kórtörténetét ismertetik. Az irodalom rövid áttekintése és saját megfigyeléseik alapján valószínűnek tartják, hogy a beható erő nagysága, a vérzés nagysága, elhelyezkedése, a beteg életkora, valamint a koponyaűri nyomásfokozódást kompenzáló mechanizmusok kapacitása, de legfőképp a vérzés eredete azok a tényezők, amelyek megszabják a klinikai tünetek korai, vagy késői jelentkezését. Felhívják a figyelmet az aktív diagnosztika fontosságára. Bár hazánkban még mindig az angiographia a döntő diagnosztikai segédeljárás, a számítógépes rétegvizsgáló (CT) elterjedésétől a kórkép felismerésének és eredményes kezelésének javulása várható.

Ideggyógyászati Szemle

1984. AUGUSZTUS 01.

A többszörös carotis-szűkületekről

DR. BODOSI Mihály, DR. MÉREI Tibor

Szerzők 32 beteg anyagát elemzik, akiknél a nyaki carotis szűkülete mellett 26 esetben a carotis-siphon stenosisát, 6 esetben az azonos oldali a. cerebri media főtörzsének szűkületét is látták. Bár az ilyen laesiók esetében az endarterektomiának nagy a kockázata, mégis első lépésként a nyaki carotis szűkületének megoldását ajánlják. Ha a siphon-táji, vagy a media-főtörzs szűkülete gyógyszeres kezelés ellenére fokozódnék, vagy újabb ischaemiás rohamok jelentkeznek, úgy mérlegelendő az extra-intracranialis anastomosis műtét készítése.

Ideggyógyászati Szemle

1984. AUGUSZTUS 01.

A liquor és a szérum prealbumin összehasonlító vizsgálata izoelektromos fokuszálással

DR. SZILÁGYI Katalin

Poliakrilamidgél elektroforézissel a többi fehérjétől elválasztott szérum- és liquorprealbumin alegységeket izoelektromos fókuszálással tovább bontottuk. A szérum és a liquorprealbumin alegységei jellegzetes különbségeket mutatnak. A 9 felismert alegység közül csak egy vagy kettő mutatható ki mindkét testfolyadékban. A liquorra jellemzőnek talált alegységek jelenléte és megosztása még abban az esetben sem válik hasonlóvá a széruméhoz, ha a liquorösszfehérje-érték magas.

Ideggyógyászati Szemle

1984. AUGUSZTUS 01.

BESZÁMOLÓK

DR. PÁLFFY György

A találkozót a Sclerosis Multiplex (SM) Társaságok Nemzetközi Szövetsége rendezte. A hivatalos ülések és a fogadás az ENSZ bécsi Nemzetközi Centrumában zajlottak le.