Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(06)

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

Myasthenia gravis és amyotrophias lateralsclerosis együttes előfordulása

SZOBOR Albert, SAMU Zsuzsa

M yastheniq, gravis és amyotrophias lateralsclerosis együttes előfordulása. Szerzők áttekintik a myasthenia gravishoz csatlakozó, különböző pathogenetikájú és niechanismusú kórképeket, majd négy esetük alapján foglalkoznak a myasthimia gravis és amyotrophiás lateralsclerosis igen ritka társulásával, a myastheniában előforduló neurogen izomatrophiával, a két betegség differentiakliagnosticájával és az együttes előfordulás jelentőségével.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

A Dexamethazon Szupressziós Teszt jelentősége az antidepresszív gyógyszer típusának megválasztásában endogén depressziós betegeknél

DR. RIHMER Zoltán, DR. ARATÓ Mihály

A szerzők endogén depressziós betegeiknél elemezték a gyógyszeres antidepresszív kezelés hatékonyságát a dexamethazon szupressziós teszt (DST) eredménye tükrében. Azt találták, hogy a maprotilinre (specifikus noradrenerg antidepresszívum) túlnyomóan a pozitív DST eredményt mutató betegek, míg amitriptylinre (dominálóan szerotoninerg anticlepresszívum) a DST negatív betegek reagáltak frappánsan. Az előzetes eredmények szerint a DST pozitív betegek valószíníileg az endogén depresszió noradrenalin-hiányos, míg a DST negatív betegek a szerotoninhiányos alcsoportjába tartoznak. A DST tehát segítséget nyújthat az antidepresszív gyógyszer típusának megválasztásában.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

A benzodiazepin dependenciáról

DR. BITTER István

A szerző 3 benzodiazepin dependencia esetét ismerteti. A betegek nagy dózisban, tartósan szedtek benzodiazepin származékokat. Az elvonásos tüneteket nyugtalanság, szorongás, alvászavar, izomfeszülések, fejfájás, affektív zayarok, tachycardia, verejtékezés és tremor alkották. Az elvonás csak fokozatosan volt lehetséges, az elvonási tüneteket Propranolol enyhítette. A dependencia veszélyt csökkentő javaslatokat foglal össze a szerző.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

A carotisok felett hallható zörej jelentősége a cerebrovascularis betegek ellátásában

DR. NAGY Zoltán, DR. MOGÁN István, DR. ASZALÓS Zsuzsa

A nyak feletti hallgatózás, a carotis eredetű zörejek észlelése, közel 150 éves vizsgálati módgzer, melynek fontossága a carotis műtéti rekonstrukciójának lehetősége miatt az utóbbi évtizedben megnőtt. A zörej hátterében az esetek 85-90%-ában carotis szűkület van. A carotis szükület és múló ischaemiás rohamok jelentkezése egyértelmű mfü.éti indikációt jelentenek. A tünetmentesen észlelt carotis zörejek esetében nem egyértelmű az állásfoglalás a nemzetközi irodalomban. Saját gyakorlatunk és irodalmi elemzések alapján a következő esetekben tartjuk szükségesnek ilyenkor az angiografia és lehetőség szerint a carotis rekonstrukciós műtét elvégzését: l. kétoldali zörej, vagy zörej a domináns oldalon; 2. egyik oldali zörej, melyet másik oldali carotis interna elzáródás kísér; 3. agyi kisérbetegségek esetében, illetve; 4. szív, coronaria vagy nagyérműtétek elvégzése előtt. Minden középkorú vagy idősebb beteg rutin vizsgálatánál a carotisok feletti hallgatózás elengedhetetlenül fontos.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

Subarachnoidalis vérzést követő hyperadiuretinismus (Schwarz-Bartter syndroma)

DÓCZI T., TARJÁNYI J., HUSZKA E., HORTOBÁGYI A.

A szerzők 290 subarachnoidalis vérzésben szenvedő betegről számolnak be, közülük 27 (9,3%)-ban alakult ki Schwartz-Bartter syndroma. A diagnózist a következő laboratóriumi vizsgálatok segítségével állították fel: szérum-elektrolytok, szérum -osrnolalitás, vizelet-nátriurn-ürítés, vizelet-osmolalitás és napi folyadék egyensúly meghatározás.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

Hozzászólás

DR. BITTER István, DR. PETHŐ Bertalan

Olvasva az 1983. évf. 535-542. oldalon Bitter és Pethő dr. cikkéta szkizofréniák lefolyása során fellépő depressziós tünetek elemzéséről, néhány gondolat merült fel bennem, melyeket megpróbáltam körvonalazni unnak ellenére, hogy a lapnak régi olvasójaként tudom - nincs levelezési rovata.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JÚNIUS 01.

Beszámoló NDK-beli tanulmányútról. (Berlin, Humboldt-Universitat. Sektion Klinische Psychologie. 1983. XI. 14-XII. 3.)

DR. LEEL-ŐSSY Lóránt

Az EüM. által meghirdetett „Tanulmányutak szocialista országokba" pályázatok keretében 3 hetet tartózkodtam a Humboldt Egyetem Pszichológiai tanszékének Klinikai Pszichológiai Intézetében. Az intézetet G. Th . Fechneren kívül elsősorban az alaklélektani iskola képviselői (Köhler, Koffka, Wertheimer) tették híressé. A jelenlegi intézetvezető Prof. dr. J. Helm, valamint munkatársai révén a Klinikai Pszichológiai Intézet kb. 10 éve az ún kliensközpontú beszélgetésterápia (Rogers-féle pszichoterápia) kelet-európai centrumává fejlődött.