Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(03)

Ideggyógyászati Szemle

1984. MÁRCIUS 01.

Myasthenia gravis és oculo-pharyngealis myopathia familiaris előfordulása

SZOBOR Albert

Eseteinkben tehát egy családon belül, vérrokonokon előforduló, típusos MG-t és OPM-t észleltünk, a család többi tagján neuromuscularis betegségre utaló adatot nem nyertünk. Az OPM jellemző megjelenési formája: a külső szemizmok (gyakran csak a levator palpebrae superioris) lassan progrediáló paresise és dysphagia.

Ideggyógyászati Szemle

1984. MÁRCIUS 01.

KDK Budapest

PETHŐ Bertalan, BAN Tamás, KELEMEN András, UNGVÁRI Gábor, KARCZAG István, BITTER István, TOLNA Judit

A kutatás jelenlegi aktuális feladata a funkcionális psychosisok nozológiai ,,középmezőnyének" empirikus validálása. Saját kontrollált follm,-through vizsgálatunk, amit a most ismertetett KDK szerint az endogén psychosisok főbb csoportjaira nézve végeztünk, az endogén pszichózisolmak ez a „középszintü" osztályozása prediktive is validnak bizonyult (Pethő és mtsai, 1983, 1. tábl.).

Ideggyógyászati Szemle

1984. MÁRCIUS 01.

A carotis bifurcatio sclerotikus eredetű stenosisainak jelentősége és kezelése

DR. BUDOSI Mihály, DR. MÉREI F. Tibor

A szerzőknek 1976-1983 között a nyaki carotis megbetegedése miatt operált 194 betege közül 100-nál a múló ischaemiás roham patológiai hátterét a carotis bifurcatiójánál sclerotikus eredetű. stenosis képezte. A corticalis artédák gondos angiográfiás elemzése alapján úgy vélik, hogy e betegeknél a múló, vagy maradandó idegrendszeri tünetek oka többnyire embolizáció, még hemodinamikailag jelentős szű.kületek esetén is. A 70%-os szűkületet el nem érő, egyenetlen felszínű. plaque-ok patogenetik:ü jelentőségét növeli, ha embolia-forrásként is szerepelhetnek. A mütéti kezelés eredményességére hívják fel a figyelmet.