Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(02)

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

Budapest 2000: Az endogén pszichózisok Leonhard szerinti középcsoportjainak első validálása

DR. PETHŐ Bertalan, DR. KELEMEN András, DR. BITTER István, DR. KARCZAG István, DR. TOLNA Judit

Elsőízben a szerzők tesztelték Leonhard „középszintű" diagnosztikai kategóriáit a teljes endogén pszichózis spektrumban. Gondosan kiválasztott, 238 nőbetegből álló minta indexpszichózisának felmérése után vak kontrollal vizsgálták az index-pszichózis utáni hatodik év relatíve legjobb kórkimeneteli állapotát. Megállapították, hogy a pszichopatológiai tünetek és morbaffin személyiségtípus jellemzői, mint a catamnestikus vizsgálat független változói, mind a nyolc index-pszichózis idejében adott diagnózist validálják. Ezt az elméletileg és gyakorlatilag egyaránt jelentős eredményt jórészt bizonyos egészleges jellemzőknek a diagnosztikai hasznosításával magyarázzák.

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

[A krónikus hemodialízis pszichológiai szövődményei és terápiás módszerei]

JUDITH M. Roheim, M. D.

[A krónikus veseelégtelenséggel és a krónikus hemodialízis szükségességével való együttélés és megbirkózás rendkívüli stresszt jelent az ebben a kezelésben részesülő betegek számára. Tudjuk, hogy a stressz számos pszichológiai problémát okoz, és a legtöbb beteg depressziótól, szorongástól, társadalmi elszigeteltségtől, álmatlansági időszakoktól és gyakori hangulatingadozástól szenved, fokozott ingerlékenységgel. Ezeknek a betegeknek a sikeres kezelése multidiszciplináris csapatmegközelítést igényel, amelyben az orvostudomány, a pszichiátria, az ápolás, a diétás, a rehabilitáció és a szociális munka együttesen vesz részt. Szeretném bemutatni Önöknek a pszichiáter szerepét a végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegek kezelésében.]

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

A külső kamrai drenázs szerepe a középvonali és hátsó koponyagödri térfoglalások kezelésében

DR. ZOLTAY Gábor, DR. BODOSI Mihály, DR. MÉREI F. Tibor, DR. TAMÁSI Péter

A szerzők 54 középvonali, ill. hátsó koponyagödri térszűkítő folyamat kapcsán elvégzett kontrollált külső kamrai drenázs kedvező hatásáról számolnak be. A klinikai szempontok ismertetésén kívül az egyes koponyaűrinyomáscsökkentési lehetőségek előnyeit, ill. nehézségeit tárgyalják. Megállapítják, hogy a külső kamra drenázs hatásos módszer koponyaűri nyomás fokozatos normalizálására, s így igen hasznos kiegészítő eljárás műtét előtt, alatt és a posztoperatív szakban az agytörzsi és a hátsó koponyagödri daganatok kezelésénél.

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

Pszichoterápiás alkalmasság, fejlesztés és beválás neurotikus betegeknél II.

DR. CSERHALMI Magda, DR. IGNÁCZ Piroska

A szerzők nagyforgalmú női pszichiátriai osztályon neurotikus betegek számára kidolgozott ún. kétlépcsős pszichoterápiás rendszert mutatnak be. Tematikus előkészítő kiscsoportban végzik a pszichoterápiás alkalmasságmegítélést és előszocializálást. Másodfokon - egyéb pszichoterápiás formák mellett - a betegek zöme tematikus epizódokkal kombinált verbális kiscsoportba kerül, melynek vezetésében keverednek a direktív és nondirektív stíluselemek.

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

Rheumatoid arthritis atlantoaxialis diszlokációval

DR. MÉSZÁROS István

Szerző a rheumatoid arthritishez társuló atlantoaxialis dislocatio mütétileg kezelt esetéről számol be. Ismerteti a kórforma tünettanát, felismerésének lehetőségeit és a kezelési módokat. Hazai és külföldi irodalmi adatok összevetése alapján úgy véli, hogy a „ténylegesen észlelt" esetek száma lényegesen kisebb a statisztikai alapon „feltételezhető" -nél. Pedig a kórforma idejekorán történő felismerése lehetőséget adna sikeres konzervatív vagy sebészi gyógykezelésre.

Ideggyógyászati Szemle

1984. FEBRUÁR 01.

Beszámoló

DR. KOPP Mária

1982. november 7-től november 21-ig a British Council vendégeként angliai tanulmány úton vettem részt. Pszichoszomatikus megbetegedések epidemiológiájával foglalkozó munkacsoportokat és pszichofiziológiai laboratóriumokat látogattam meg.