Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(01)

Ideggyógyászati Szemle

1984. JANUÁR 01.

A minimális cerebrális diszfunkció

DR. ERDÉLYI Pál, ORMAINÉ Huba Judit

A szerzők a minimáljs cerebralis diszfunkció elméletének áttekintésével az intézet ambulanciájának 1982. évi anyagában talált 40 eset feldolgozásával és három eset részletesebb ismertetésével arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy ennél a nagy populációt érintő, rendszerint későn és hiányosan felismert tünetegyüttesnél a diagnózis korai felállítása és az időben elkezdett kompenzáló terápia lehetőséget nyújthat a tanulási-nevelési problémák és a neurotizáció csökkentésére.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JANUÁR 01.

Pszichoterápiás alkalmasság, fejlesztés és beválás neurotikus betegeknél I.

DR. IGNÁCZ Piroska, DR. CSERHALMI Magda

Az egyre növekvő számú neurotikus betegek adekvát gyógykezelése a pszichoterápia lenne. A szakellátás hiányosságai mellett komoly akadálya a neurotikusok kezelésének, hogy csak egy részüik alkalmas pszichoterápiára. Kónya és mtsai 1979-es adatai szerint kórházi felvételkor a betegek 12%a alkalmas pszichoterápiára, további 16%-nál néhány hét alatt az alkalmasság kifejleszthető.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JANUÁR 01.

Az arteria vertebralis reográfiás és post mortem arteriográfiás vizsgálati eredményeinek összevetése a klinikummal és a patológiával

DR. OSZLÁNSZKY Ottó

A szerző 38, osztályán meghalt betegénél in vivo arteria vertebralis szelektív reográfiát, a.utopsia után kétoldali post mortem arteria vertebralis angicgráfiát végzett. A klinikai képet, a talált patológiai leleteket, az arteria vertebralis post mortem angiogramjait és a reográfiával számított relatív pulzus térfogat adatait állította korrelációba. Azt találta, hogy a klinikummal a patológiái lelet, a post mortem angiogram és a reográfiás leletek általában korrelálnak. Reográfiás adatait a post mortem angiogram 86%-ban igazolta. Az inkongruencia magyarázatában részben a metodikai hiányosságok, részben a keringésdinamikában ható funkcionális tényezők szerepét hangsúlyozza.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JANUÁR 01.

Gyógyszerdependencia neuropsychiatriai osztályon

DR. BÍRÓ Sándor, DR. MUSZBEK Katalin, DR. SZŰCS Rozália

A szerzők neuropszichiátriai osztályra utalt betegek gyógyszerdependenciáját elemzik és a betegeket szociálpszichiátriai szempontok alapján csoportosítják.

Ideggyógyászati Szemle

1984. JANUÁR 01.

Beszámoló: Svédországi tanulmányút

DR. OZSVÁTH Károly

A svéd-magyar kulturális egyezmény keretében, az Országos Ösztöndíj Tanács jóváhagyásával 1983. április 11-től 24-ig Stockholmban és Linköpingben a pszichiátriai ellátást tanulmányoztam. A Svéd Intézet a Karolinska Kórház két egyetemi klinikáját, Stockholm megye három modell-kísérletként is szolgáló járóbeteg intézetét, Linköpingben a regionális megyei kórház pszichiátriai osztályát és az egyetemi pszichiátriai klinikát határozta meg.