Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(12)

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Látókérgi kiváltott válaszok diagnosztikus értéke sclerosis multiplexben

JANÁKY Márta, BENEDEK György, HEINER Lajos

Szerzők összesen 71 sclerosis multiplex-re gyanús betegen végeztek kiváltott válasz vizsgálatot mintamegjelenéses ingerlés és mintaváltásos ingerlés segítségével. A 43, később sclerosis multiplexesnek bizonyult beteg közül 42 esetben találtak kórosnak minősülő kiváltott válaszokat. Az esetek túlnyomó többségében több kóros jelet is találtak. Négy esetben más ideggyógyászati betegségben szenvedőn is kóros kiváltott válaszokat találtak. Eredményei a mintaváltásos kiváltott válaszok alkalmazásának hasznosságát mutatják a sclerosis multiplex diagnosztikájában.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

A szkizofréniák lefolyása során fellépő depressziós tünetek elemzése

BITTER István, PETHŐ Bertalan

Szerzők 266 nő katamnesztikus vizsgálata alapján a depressziós tünetek gyakoriságát szkizofréneknél 41—48 %-ra becsülik, ami meghaladja a szkizoaffektív (cycloid) pszichotikus, az unipoláris és bipoláris depressziós betegek katamnesztikus vizsgálatakor észlelt depressziós tünetek gyakoriságát. A szkizofrén betegek depressziós tünetei nem mutatnak szignifikáns korrelációt a kórlefolyás idejével és a Parkinson-syndromával, azonban szignifikáns volt a pszichózis súlyossága és a depressziós tünetek közötti összefüggés. A depressziós tünetek létrejötténél inkább morbogén, mint egyéb tényezők szerepét hangsúlyozzák.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Malignus lymphomákhoz társuló idegrendszeri szövődmények

DR NÁDOR Györgyi, DR KUHN Endre

A Hodgkin és non-Hodgkin lymhomák prognózisa a megbetegedés kiterjedését pontosabban diagnosztizáló módszerek fejlődésével, illetve az adott stádiumnak legjobban megfelelő therapiás eljárások megválasztásával jelentősen javult. Célunk az volt, hogy a kezelések rizikófaktorainak egy részére, illetve a túlélés minőségét rontó egyéb szövődményekre hívjuk fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Herediter motoros és szenzoros neuropatia (HMSN)

DR GÁTI István, DR CZOPF József, TROMBITÁS Károly

A leírt esetben az apa, az apai nagyapa és három első unokatestvér vizsgálata szolgált a domináns öröklési mód bizonyítására. A beteg klinikai, liquor-, elektrofiziológiai és szövettani leleteinek elemzése felhívja a figyelmet az örökletes polineuropátiák vagy a poliganglioradiculitis differenciáldiagnózisának nehézségeire. Az eset példát szolgáltat arra, hogy a jóindulatú klinikai kép mellett az összfehérje emelkedése a liquorban előfordulhat az I. típusú domináns örökletes motoros és szenzoros neuropathia esetén.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Operált agyi cysticercosis

DR ZOLTAY Gábor

A szerző az agyi cysticercosis legsúlyosabb klinikai formájának nálunk ritkán előforduló esetét ismerteti, mely hátsó koponyagödri térfoglalás tünetegyüttesét utánozta. A klinikai kép részletes ismertetésén túl, az agyi cysticercosis legfontosabb tüneteit, a diagnosztika és a therapia lehetőségeit taglalja egybevetve az irodalmi adatokkal.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Számítógépes rétegvizsgálattal diagnosztizált nyaki intramedullaris tumor

DR SZABÓ Mihály, DR MÓRÓ Zsuzsa, DR PEREC Mária

A szerzők magas mésztartalmú, nyaki intramedullaris tumor esetét ismertetik, amelyet — preoperative — CT-vizsgálattal kórisméztek.

Ideggyógyászati Szemle

1983. DECEMBER 01.

Multiplex haemangioblastoma: cerebellaris tumor eltávolítása után angiographiával kórismézett gerincvelői előfordulás

DR KÖVÉR Ferenc

Az elsődleges gerincdaganatoknak kb. 3°/oo-e haemangioblastoma (Sloof és mtsai, 1964). Ritkaságuk ellenére, fontosságukat növeli, hogy szelektív angiographiával kimutathatók (DiChiro, 1957; DiChiro és mtsai, 1967; Djindjian, 1968).