Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(11)

Ideggyógyászati Szemle

1983. NOVEMBER 01.

Az alvásciklusok aszimmetriája és az alvásszabályozás összefüggései

HALÁSZ Péter

Vizsgálatainkban egybehangzó adatokat találtunk arra vonatkozóan, hogy az alvásciklus nem tekinthető egységesnek, és a ciklusok le-, ill. felszálló szárának megfelelően az alvás-ébrenlét dinamikájában különböző egyensúlyi állapotokkal kell számolnunk, és az ébresztőrendszer koránt sem tekinthető teljesen gátoltnak sem a le-, sem a felszálló száron.

Ideggyógyászati Szemle

1983. NOVEMBER 01.

A neuroleptikus kezelés extrapyramidalis mellékhatásaira vonatkozó biokémiai vizsgálatok

DR PERÉNYI András, DR BÉLA Árpád, DR BAGDY György, DR PERÉNYI József, DR ARATÓ Mihály

Vizsgálati eredményeinket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy kisszámú, TD-s és krónikus parkinsonismus tüneteit mutató betegcsoportok összehasonlítása során csak a liquor HV A szintekben mutatkozott egyértelmű eltérés. Adatunk arra utal, hogy az általánosan feltételezett receptor túlérzékenységen kívül más tényezők is szerepet játszhatnak a TD-ben feltételezett dopaminerg hiperaktivitás kialakulásában. Ez összhangban áll azokkal a véleményekkel, melyek szerint a TD patomechanizmusában különböző tényezők játszhatnak szerepet és nem tekinthető homogén egységnek

Ideggyógyászati Szemle

1983. NOVEMBER 01.

A defektus típusai

PETHŐ Bertalan, TOLNAI Judit, SZILÁGYI András, BORNEMISZA Eszter

Az endogén psychotikus nőbetegek (n = 228) kontrollált követéses vizsgálatának keretében részletes felmérést végeztek a szerzők a reziduális dimenzió szerkezetére vonatkozóan.

Ideggyógyászati Szemle

1983. NOVEMBER 01.

Hypoglykaemia-hajlam heveny alkohol elvonási tünetcsoportban

A szerzők 30 delirium tremensben szenvedő betegen végeztek szénhidrát és zsíranyagcsere vizsgálatokat. A heveny tünetek alatt 40%-ban találtak hypoglykaemiát. Különösen a szomatikusan leromlott betegeken kell számolni vele. A heveny tünetek alatt tanácsos a vércukor értékek ellenőrzése és a hypoglykaemiás betegeknek glukóz adása a vércukor érték rendeződéséig.