Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(10)

Ideggyógyászati Szemle

1983. OKTÓBER 01.

[Osztályozási kutatások a klinikai és biológiai pszichiátria szemszögéből]

KÜHNE G.-E., KOSELOWSKI G., HEMPEL H.-D.

[A pszichiátriában folyó osztályozási kutatások jelenlegi állása és az általánosan kielégítő megoldás útjában álló akadályok jelzései alapján klinikai és neurobiológiai szemléletű kutatásspecifikus megközelítések kerülnek felvázolásra. A neurofarmakológiai eredmények alapján az állatkísérletekben neurokémiailag meghatározott viselkedéstípusokat lehet jellemezni, amelyek a dinamikus viselkedésmódokban találják meg a megfelelőjüket. a pszichopatológia sztereotípiái. Ez utóbbi elemezhető operatív Ez utóbbit operatív eljárásokkal (számítógéppel támogatott elemzések) lehet ellenőrizni.]

Ideggyógyászati Szemle

1983. OKTÓBER 01.

Tapasztalataink korszerű, vízoldékony kontrasztanyagokkal végzett myelográfiák kapcsán

DR KENÉZ József, DR CSANDA Endre

Közleményünkkel fel akarjuk hívni a figyelmet a modern kontrasztanyagokkal végzett myelográfiás vizsgálatokra, azok hasznosságát a bemutatott esetekkel és a táblázatokban közölt eredményekkel kívánjuk demonstrálni. A vizsgálati módszer részletes ismertetésével azt szeretnénk elérni, hogy ezt, a véleményünk szerint igen értékes vizsgálatot széles körben alkalmazzák hazánkban mindenütt, ahol organicus idegbetegségek, orthopaediai és rheumatológiai betegségek, gerinctraumák diagnosztikájával és gyógyításával foglalkoznak. A közölt módszerek kis találékonysággal úgyszólván valamennyi nagyobb röntgenosztály felszereltségéhez adaptálhatók. A jelenlegi beszerzési lehetőségek mellett a találékonyságra amúgy is nagy szükség van.

Ideggyógyászati Szemle

1983. OKTÓBER 01.

Adatok az ún. neurotikus depressziók heterogenitásához A klinikai és neuroendokrinológiai elkülönítés lehetőségei

DR SZÁDÓCZKY Erika, DR RIHMER Zoltán, DR ARTÓ Mihály, DR FAZEKAS Ilona, DR ABONYI Eszter

A szerzők neurotipikus, azonos keresztmetszeti képet mutató betegeket vizsgáltak. Az anamnézis és aDST, valamint a triciklikus antidepresszánsok hatása alapján a betegek két csoportba voltak oszthatók. Az I. csoportban (13 beteg) a családi anamnésisben alkoholizmus és neurózis fordul elő, a kórelőzményben neurotikus személyiségjegyek (szekunder depresszió) szerepelnek. Itt a DST minden esetben norm. volt. A II. csoportban (20 beteg) a családi anamnesisben primer affektív betegség és suicidium ismeretes, a személyiség a betegséget megelőzően intakt. Itt a DST 65 %-ban volt kóros. Triciklikus antidepresszánsra az előző csoporttal ellentétben jól reagáltak. Feltehetően ez utóbbi csoport az endogén depresszió spektrumába tartozik.

Ideggyógyászati Szemle

1983. OKTÓBER 01.

Az átmeneti globális amnesiáról

DR FERENCZY Mihály, DR MEZŐFI László

A szerzők ismertetik 6 átmeneti globális amnesiás (transiens globális amnesia-TGA) esetüket. Tapasztalataikat az irodalmi adatokkal összevetve a TGA-t, mint syndromát tárgyalják. E szindróma kialakulását az artéria cerebri posterior ellátási területének keringészavarára vezetik vissza.

Ideggyógyászati Szemle

1983. OKTÓBER 01.

Összehasonlító agyi szcintigráfiás és komputer tomográfiás vizsgálatok cerebralis infarktusban

DR ANTONY Miklós, DR CSOBÁLY Sándor, DR TÓTH Gábor, DR SZÉPLAKI Zoltán

A szerzők cerebrális infarktusos betegeknél végeztek összehasonlító agyi szcintigráfiás és CT vizsgálatokat. Kiemelik a CT egyértelmű előnyét az intracranialis folyamatok vizsgálatában. Rámutatnak arra, hogy CT kép birtokában agyi infarktus technécium 99m-diphosphonáttal vizsgálandó. Az agyiszcintigráfiás statikus kép a fokális vér—agy gát functio-zavar megítélésében kiegészítő információt nyújt, illetve az egyidejűleg elvégezhető dinamikus szcintigráfia a nyaki és agyi fő erek funkciójáról a CT által nem elérhető információt közöl.