Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(09)

Ideggyógyászati Szemle

1983. SZEPTEMBER 01.

A börférgesség-téboly neuroleptikus kezelése

DR UNGVÁRI Gábor

A szerző a kórházi és az ambuláns gyakorlatban 27 típusos bőrférgességtéboly szindromában szenvedő beteget kezelt neurolepticumokkal, elsősorban pimozid-dal. Eredményei igazolják, hogy a neuroleptikumok gyors és hatásos gyógyszerei a bőrférgesség-téboly szindromájának, szindromaspecifikus hatásprofillal. A szerző elemzi kezelési tapasztalatainak elvi és gyakorlati konzekvenciáit.

Ideggyógyászati Szemle

1983. SZEPTEMBER 01.

Lassan növekvő agyalapi térfoglaló folyamatot kísérő insomnia követése alvásvizsgálatokkal

DR KÖVES Péter, DR HALÁSZ Péter, DR NIKODÉMUSZ József

A szerzők több mint 20 éve lassan progrediáló agyalapi térfoglaló folyamatban szenvedő betegnél éveken át folytatott poligráfiás alvásvizsgálatok eredményeiről számolnak be.

Ideggyógyászati Szemle

1983. SZEPTEMBER 01.

Az idős korban először jelentkező ictalis confusio elektroklinikai tünetcsoportja

DR TARISKA Péter, DR RAJNA Péter

A szerzők három beteg eset-ismertetéséhez kapcsolódóan áttekintik az időskorban először jelentkező és epilepsziás jellegű agyi működészavaron alapuló confusio tünetcsoportjának irodalmát. A diagnózist csak az EEG vizsgálat megfelelő időbeni igénybevétele biztosíthatja. A tünetcsoport ismeretének lényeges terápiás konzekvenciája van (generalizált tüske-és-hullám minta ellenére ún. bázis antiepilepticum adása szükséges). A szerzők egy-egy esetükben mutatják be a típusos és atipiás klinikai képet, az irodalomban eddig ismertetettekhez képest jelentős különbségként a cerebrovascularis etiológia szerepét hangsúlyozzák. A jellegzetes EEG minta önmagábani aspecificitását a harmadik beteg eset-ismertetésével példázzák. Vázolják a tünetcsoport kialakulásának patomechanizmusára vonatkozó elképzeléseiket.

Ideggyógyászati Szemle

1983. SZEPTEMBER 01.

A teljes gerinc myelographiája lumbalisan befecskendezett Amipaque-kal

GÁCS Gyula, RAKONCZAY Gyula, KIRÁLY Miklós

A szerzők által ismertetett módszer a teljes gerinc myelográfiájára alkalmas lumbalisan befecskendezett Amipaque-kal. A beteg megfelelő pozíciójával, s a gerinc görbületeinek figyelembevételével elérhető, hogy a kontrasztanyag lényeges felhígulása nélkül elérje a cervicalis gerincszakaszt, melyet hason fekvő helyzetben vizsgálnak, majd a beteget hanyatt fordítva kirajzolják a foramen magnum tájékát és a thoracalis gerinccsatornát. A vízoldékony kontrasztanyag különösen alkalmas a gerincvelő alak- és méretváltozásainak kimutatására. Az ismertetett módszer előnyei kétségtelenek minden olyan esetben, ahol a gerincvelő-laesio magassága klinikailag bizonytalan, vagy eleve több regiora terjedő, illetve multiplex elváltozás várható.

Ideggyógyászati Szemle

1983. SZEPTEMBER 01.

Huntington-chorea Közép-kelet-Erdélyben

DR CZIMMERMN Márton

A H.0-t öt nemzedékre visszamenőleg lehetett kimutatni Közép-kelet-Erdélyben, kb. 3% gyakorisággal. Egyik (14). családban beszámoltak Amerikában megfordult elődről, szóba jöhet tehát az onnan való behurcolás, de fel kell vetni a spontán mutáció lehetőségét is (13. család)-magányos esete; a három nemzet közötti gyakoriságban nincsenek statisztikailag értékelhető különbségek: német= 4 %, magyar= 3,5 %, román= 2,7 %.