Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(08)

Ideggyógyászati Szemle

1983. AUGUSZTUS 01.

Az agyi kapilláris rendszer jelentősége aneurysma rupturából származó subarachnoidalis vérzésekben

DÓCZI Tamás, SEAN O'LAOIRE James Ambrose, RAJTÁR Mária, MOTIKA Dezső, TARJÁNYI János, HUSZKA Endre, FÉNYES György

A szerzők agy-szcintigrafia és kontrasztanyag adása után, megismételt számítógépes réteg-vizsgálatok (CT) elvégzésével vér-agygát károsodásra utaló jelenséget találtak subarachnoidalis vérzésben szenvedő betegek egy részében a betegség akut szakában. Összefüggést figyeltek meg e jelenség és az olyan késői szövődmények előfordulása között,, amelyeknek oka érspasmus, agyi ischaemiából (redő infarktus. Ez alapján azt feltételezik, hogy a vér-agygát károsodás a subarachnoidalis vérzés akut szakában a betegség patomechanizmusában fontos szerepet játszik. Azt javasolják, hogy a subarachnoidalis vérzésben szenvedő betegek diagnosztikájában, főként az akut szakban, agyszcintigráfia, illetve kontrasztanyag adása után megismételt CT vizsgálat történjék, mert ezek további adatot szolgáltathatnak a betegség prognózisára, és a helyes terápia megválasztására.

Ideggyógyászati Szemle

1983. AUGUSZTUS 01.

Vegetatív labilitás és tájékozódási reakció

DR KOPP Mária

Újszerű, tájékozódási reakciót kiváltó ingerekre adott bőrellenállásválaszok tartamát és amplitúdóját elemeztük a vegetatív labilitás, pszichodiagnosztikai jellemzők függvényében hipertóniás, nyombélfekélyes és kontroll, 30 évnél fiatalabb férfiak csoportjaiban. A tájékozódási reakciót kiváltó hang- és színingerre adott bőrellenállásválaszok tartama a teljes mintában — 147 személy — a facilitáló teljesítményszorongással pozitív, a debilizáló szonorgással negatív korrelációt mutatott. A kontroll csoportban a tájékozódási bőrellenállásválasz szignifikánsan hosszabb, mint a két betegcsoportban. Elektrodermálisan stabil, ill. labilis alcsoportokat azonosúítottunk mindhárom vizsgálati csoporton belül. A hipertóniás és nyombélfekélyesek között a stabil alcsoportokban, a kontrollcsoportban a labilis alcsoportban szignifikánsan hosszabb az újszerű ingerekre adott bőrellenállásválasz tartama. A fenti két vegetatív mutató és a kondiciónálhatóság számos vizsgálattal bizonyított összefüggését felhasználhatjuk az egyes alcsoportokban követendő terápia tervezéséhez.

Ideggyógyászati Szemle

1983. AUGUSZTUS 01.

Parkinson szindrómás betegek motoros teljesítményének kvalitatív és kvantitatív vizsgálata, különös tekintettel az „on-off” jelenségre

TÁRCZY Miklós

A Parkinson szindróma gyógykezelésében számos skála használatos a betegek állapotának kvantitatív értékelésére. Különös jelentőségű az „on-off”-os betegek rendszeres észlelése, teljesítményváltozásaik jellegének felismerése és számszerű meghatározása. A szerző „motoros teljesítmény skála” néven új módszert dolgozott ki elsődlegesen az „on-off”-os betegek észlelésére. A módszer lényege négy tünet: tremor, felállás, járás és diszkinézis óránkénti pontozása 0—4 pontrendszerben, napi 12 órás periódusban. A módszer újszerű vonása, hogy figyelembe veszi a diszkinézisek járást és felállást befolyásoló hatását is. Az észlelési adatok teljesítménygörbében ábrázolhatok. A diagramról leolvasható az aktuális állapot, a súlyossági fok, a változások iránya. Az adatok területintegrációs módszerrel matematikailag is feldolgozhatok, s így alkalmasak a beteg napi teljesítményének kvantitatív jellemzésére, a változások követésére. A várható előnyök mellett eddigi tapasztalatok szerint a motoros teljesítmény skála alkalmazása segítséget nyújt az ,,on-off’-os betegek kedvezőbb gyógyszeres beállításához.

Ideggyógyászati Szemle

1983. AUGUSZTUS 01.

Jumex alkalmazása neuroleptikus parkinsonizmusban

DR PERÉNYI András, DR BAGDY György, DR ARATÓ Mihály

A szerzők 11 neuroleptikus parkinsonizmusban szenvedő beteget kezeltek L-deprenyllel (Jumex). Nem észleltek szignifikáns javulást a vizsgálat során, 4 beteget azonban reszpondernek tekintettek, mivel összpontszáma legalább 50 %-kal csökkent a Neurological Rating Scale-en. Sem testi, sem pszichés szövődményt nem észleltek a kezelés során. Némi tendenciát észleltek, hogy a reszponderek kezelés előtti thrombocyta monoaminooxidáz aktivitása magasabb volt, mint a nem reszpondereké. A kezelés során jelentősen csökkent azon betegek szérum prolactin szintje, akiknek az magas volt a Jumex alkalmazása előtt.

Ideggyógyászati Szemle

1983. AUGUSZTUS 01.

A tranziens globális amnéziáról

DR RÉVÉSZ Tamás, DR GYŐRVÁRI Katalin, KLEMENT Katalin, DR RÓZSA András, DR LIPCSEY Attila

A tranziens globális amnézia hat esetének ismertetése kapcsán a szerzők tárgyalják a szindróma fő jellegzetességeit, a patomechanizmusra, etiölógiára vonatkozó elképzeléseket. A szerzők véleménye szerint is a jellegzetes klinikai tünetegyüttes hátterében, a hippocampális formáció átmeneti, kétoldali, keringési zavar okozta diszfunkciója állhat.