Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(07)

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚLIUS 01.

Az agyvérzések patogenezise és patológiája

DR LEEL-ŐSSY Lóránt

Vizsgálataim meggyőztek arról, hogy a hipertenziós agyvérzés kialakulási mechanizmusát a klinikopatologiai, experimentális, (hemodinamikai, angioara térfoglaló elváltozás jellege, nagysága, növekedése, kialakulásának gyorsa-chitektónikai keringés-fiziológiai) vizsgálatokkal és élőben előforduló modell választásával, majd ezekre alkalmazott számítógépes programokkal lehet összetetten megközelíteni. Előadásomban, illetve közleményemben ezt az átfogó, szintetizáló törekvést próbáltam megközelíteni. Természetesen a kérdésnek minden részletét ilyen keretek között lehetetlen tárgyalni, de úgy gondolom, hogy klinikai, patológiai és kísérletes módszerem követi Sehaffer Károly következetesen klinikai neuropatológiai szemléletét.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚLIUS 01.

Néhány tanulság az úgynevezett bipoláris-II. depresszió kórisméjű betegeinknél

DR LIPCSEY Attila, DR NAGY Endre, DR BUJA Anna

Saját tapasztalataink alapján is indokoltnak látjuk az endogén depressziók csoportján belül a bipoláris—II. alcsoport megkülönböztetését. Indokolttá teszi ezt gyakorlati szempontból a fokozott suicid veszélyeztetettség, az a körülmény, hogy a betegek kevésbé reagálnak lithium profilaxisra, továbbá az, hogy az esetek jelentős részében a RES és antidepresszáns kombinált kezelésre van szükség.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚLIUS 01.

Mintázott fényingerléssel kiváltott látókérgi válaszok jellegzetességei

JANÁKY Márta, BENEDEK György, ALFÖLDI Péter, RUBICSEK György

A szerzők a mintaváltással és mintamegjelenítési eljárással előidézett látókérgi kiváltott válaszokat vizsgáltak egészséges ép látású felnőtteken. A kiváltott válaszok ATV P1 és N2 csúcsainak látenciaértékeit, valamint az N1—P1 és P1—N2 amplitudóértékeket értékelték. A mintaváltásos ingerlés esetében lényegesen kisebbnek találták a látenciaértékek szórását. Ezek a válaszok ugyanakkor kétszemes ingerlés esetén binokuláris facilitációt mutattak. Az eredmények alapján szerzők a mintaváltásos ingerlés klinikai diagnosztikába való bevezetését javasolják.