Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(06)

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

[A pszichohigiénia és a pszichiátria közötti kapcsolatok]

PETER Berner, MICHAEL Musalek

[A "pszichohigiénia" természetesen romantikus kifejezés, hiszen az osztrák romantika egyik költőjétől, Freiherr von Feuchtersieben-től származik, aki egyben a pszichiátria első bécsi professzora is volt, és először "A lélek dietetikájáról" szóló könyvében használta.]

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

A MAO-bénító és triciklusos antidepresszáns kezelés hatékonyságának előrejelzése a thrombocyta MAO aktivitás alapján endogén depressziós, obsszesszív-kompulzív és fóbiás betegeknél

DR RIHMER Zoltán, DR BAGDY György, DR ARATÓ Mihály

A szerzők különböző diagnózisú psychiátriai betegeknél (endogén depresszió, obsszesszív-kompulzív és fóbiás betegség) vizsgálták a kezelés előtti thrombocyta monoamino-oxidáz (MAO) aktivitás és a MAO-bénító, ill. triciklusos antidepresszív kezelésre adott klinikai változást. A MAO-bénítóra jól reagáló betegeknél — függetlenül a klinikai diagnózistól — szignifikánsan magasabb volt a thrombocyta MAO aktivitás mint a MAO-bénítóra nem reagálók (p<0,001), ill. mint a triciklusos antidepresszánsokra reagálók (p< 0,01) csoportjában. A triciklusos szerekre nem javuló betegek többsége jól reagált MAO-bénítóra, ill. az erre nem javulók triciklusos szerekre reagáltak. Előzetes eredményeik szerint a kezelés előtti thrombocyta MAO aktivitás prediktív értékű lehet ezen két típusú antidepresszáns kezelés hatékonyságát illetően.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

A gyermekkori epilepsziák recidíváiról

DR KISZELY Katalin

A szerző 100 átlag 11 éven át követett, tartósan (átlag 6 éve) már gyógyszer nélkül is tünetmentes gyermekkori epilepszia klinikai sajátosságait hasonlítja össze 100 ugyancsak tartósan tünetmentes, de a gyógyszerek elhagyása után recidiváló epilepsziáéval. A vizsgálatok megerősítik azon megállapításokat, melyek szerint a gyermekkorban jóval gyakoribb a végleges rohammentesség, mint felnőttkorban. Ez elsősorban a jóindulatú parciális és primer generalizált epilepsziák magas arányának köszönhető. A tartósan tünetmentes betegek felének benignus parciális, elsősorban centrotemporalis, 1/4-ének primer generalizált, elsősorban koragyermekkori görcsös rohamai, ill. iskoláskori egyszerű absence-ai voltak. A visszaesők között az arány fordított: az esetek 3/4-e organikus eredetű, főleg komplex és másodlagosan generalizált parciális rohamokban szenvedett. A primer generalizált rohamok kb. fele a gyógyszerek elhagyása után (90 %-ban) egy éven belül tért vissza. A benignus parciális rohamok 15 éves kor alatt 1 éven belül, felette csak 2 %-ban jelentkeztek újra. Ezért az ilyen gyermekek 1 év után gyógyultaknak tekinthetők.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

A Gilles de la Tourette szindrómáról

DR LIPCSEY Attila

A szerző egy 17 éves nőbetegnél kórismézett típusos tünetekkel (ticek jelentkezése, voealisatio, koprolalia) járó Gilles de la Tourette szindromás beteget ismertet. Ezt követően áttekinti a szindróma fontosabb jellemzőit, a lehetséges etiológiai faktorokat, a feltételezett biokémiai hátteret, a differenciáldiagnosztikai problémákat, végezetül a terápiás lehetőségeket. Beszámol szelektív dopaminerg blokkolóval (Tiapride) kapott jelentős terápiás eredményekről.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

Antiepileptikum hatás követése kiváltott potenciál méréssel

DR RAJNA Péter, DAJKA Klára, MÁTYÁS Éva, DR KUNDRA Olga, DR HALÁSZ Péter

A szerzők 6 egészséges fiatal felnőttnek és 3 Diphedannal kezelt, terápiás, illetve toxikus szérumszintet mutató epilepsziás betegnek intravénás hidantoint adtak és az agyi elektromos kiváltott válasz nemspecifikus késői összetevőinek változását figyelték. Párhuzamosan szérumszint-meghatározásokat is végeztek. A kiváltott potenciálok az akut szérumszint-változásokra csak kisfokban redukálódtak; azonban a krónikus fennálló magasabb szérumszintekre érzékenynek tűnnek. Ezen elővizsgálat alapján a szerzők a kiváltott potenciálok késői komponenseinek mérésében lehetőséget látnak az antiepileptikus kezelés elektrofiziológiai monitorozására.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

Klinikai-genetikai vizsgálatok schizophren psychosisokban: III. Az összehasonlító módszer

DR UNGVÁRI Gábor

A szerző 350 gondosan válogatott schizophren probandot, valamint szüleiket és testvéreiket diagnosztizált párhuzamosan három különböző klinikai klasszifikáció szerint, és végezte el a több-küszöb analízist a multifaktorialis öröklődési modell keretében. Az eredmények arra utalnak, hogy a három vizsgált klasszifikáció közül Leonhard és Sznyezsnyevszkij rendszerében viszonylag homogén alcsoportok voltak leválaszthatók klinikai-genetikai szempontból, jelezve ezen nozológiai rendszerek perspektivikus voltát biológiai psychiatriai kutatások tervezésekor.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JÚNIUS 01.

BESZÁMOLÓ USA-beli tanulmányút

DR VÁCZI Péter

Az Alabama állam Psychiatriai Társaság elnökének dr. Som. H. Daráén psychiater kolléga meghívásának tettem eleget hivatalos út formájában 1983. február 2—10-ig. Az utazás célja egy felsőfokú hipnózis tanfolyamon való részvétel, valamint Alabama állam három psychiatriai osztályának ill. intézetének megtekintése volt.