Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(02)

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

Craniocerebralis traumák késői szövődményei

DR VAJDA János, DR PÁSZTOR Emil

A craniocerebralis traumák (CCT) és következményeinek igazságügyi orvostani vonatkozásában lényeges megállapítanunk, hogy min alapszik a causatio, amelynek során a CCT és hatásai között valószínű, lehetséges vagy biztos kapcsolatot állapítunk meg.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

A klinikai genetika szerepe a schizophren psychosisok nosológiai kutatásában (II. rész)

DR UNGVÁRI Gábor

A szerző a vonatkozó irodalom alapján a klinikai genetikának a schizophren psychosisok nosologiájának kidolgozásában játszott szerepét vizsgálja. A metodikai problémák áttekintése után néhány jelentősebb psychiatriai iskola schizophrenia koncepcióját elemzi a klinikai-genetikai kutatások perspektívájában.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

A Gilles de la Tourette szindrómáról

DR KŐVÁRI Edit, DR FENYVESI Tamás

A szerzők 30 éves férfi beteg esetét ismertetik, elsősorban a diagnosztikus meggondolások szempontjából. A kényszeres jellegű motoros zavarokat produkáló betegnél csak fenomenológiai diagnózist tartanak lehetségesnek. Esetüket a DSM III. amerikai kritérium-diagnosztika alkalmazásával a Gilles de la Tourette szindrómák közé sorolják. Áttekintik a szindrómáéirodalmát és korrelációba állítják saját betegük tüneteivel.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

Vállövi izomatrophia különleges esete. Vírusbetegség?

A szerzők 51 éves férfi betegségét ismertetik, akinél a vállövön kezdődő, gyorsan előrehaladó izomatrofiához a legzőizomzat korai érintettsége társult, amely légzésbénuláshoz vezetett. A neurogén izomatrofia klinikai diagnózisát típusos EMG- és izombiosziás leletek alapján állították fel. A beteg liquorában, normális sejtszám és összfehérje mellett az IgG-arány magas volt, az IgG/Alb hányados emelkedett, az IgG intrathekális szintézise bizonyítható volt. A gamma-típusú elektroforetogramokon oligoclonális ganunopatiát találtak. Fénymikroszkópos vizsgálattal a gerinvcelőben a mozgató sejtek szelektív kiesését, a fehérállományban Lafora-testeknek megfelelő képződményeket és a hátsó kötés elvelőtlenedését észlelték. A fénymikroszkópos leletek és az immunhisztológiai feldolgozás eredményei neuroallergiás tényezőkre utaltak. Elektronmikroszkóppal a gerincvelő elülső szarvak környékén, néhány glia-sejt citoplazmájában 75—80 nm átmérőjű, reovírusra emlékeztető partikulumokat találtak.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

A farmakogenetika és magatartástan II. Az alkoholizmus humán farmakogenetikája

DR MOLNÁR Gyula

Miután áttekintettük az alkoholizmus állatkísérleti modelljeit meg kellene határoznunk a kísérleti modellek „konvertibilitás”-át humán farmakogenetikára. Tekintettel az alkoholizmus ismert társadalmi következményeire, az ezzel kapcsolatos széles körű társadalmi tevékenység igényére, szükségessé vált az alkoholizmus, mint betegség, orvosi aspektusát együtt vizsgálni a szociológiai kritériumokkal.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

Nagyérzékenységű ezüstöző eljárás fehérje frakciók feltüntetésére poliakrilamid géllemezen

BARTALOS László, GALLYAS Ferenc, MÉREI F. Tibor

A szerzők Gallyas fizikai előhíváson alapuló ezüstöző eljárása segítségével nagy érzékenységű eljárást írnak le liquorból fehérje frakciók feltűntetésére poliakrilamid géllemezen.

Ideggyógyászati Szemle

1983. FEBRUÁR 01.

BESZÁMOLÓ

DR JUHÁSZ Pál

Kb. 2000 résztvevővel a kiadott programnak megfelelően került lebonyolításra a Kongresszus. A megnyitó ülést a Sorbonne dísztermében, a Kongresszus valamennyi ülését a Palais des Congrés-ben tartották. A kiválasztott témák a szociálpszichiátriának néhány nagyon aktuális kérdését jelentették.