Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(03)

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

Az álom biológiai szemlélete

P. Passauant

Az álom mindig sokat foglalkoztatta az ember képzeletét és számos filozófiai, irodalmi, művészeti és pszichiátriai tanulmány tárgya. Jelentőségét kutatták politikailag is, vallásos célzattal is, gyakran azért, hogy „az ábrándok kulcsát" megtalálják.

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

Klinikai-genetikai vizsgálatok schizophren psychosisokban: II. A Kraepelin-Bleuler modell

DR UNGVÁRI Gábor

A szerző a hagyományos genealógiai módszer és a genetikai korrelóciós analízis segítségével vizsgálta a schizophren psychosisok ICD-9 diagnosztikus sémája szerinti néhány alcsoportjának klinikai-genetikai helyzetét. Nagy valószínűséggel megállapítható volt, hogy a klasszikus Krapelin-Bleuler-i schizophrenia klasszifikációra alapozott ICD-9 vizsgált alcsoportjai klinikai-genetikai szemszögből nem hornogenek, az alcsoportok közötti klinikai különbségeket elsősorban nem genetikai faktorok magyarázzák.

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

Kullancsencephalitis eseteink kórlefolyása

DR GÁTI István

A szerző 6 szerológiailag igazolt kullancsencepahlitis eset kórlefolyását ismerteti. A fizikális ellenőrző vizsgálatok mellett a liquor citológiai és kémiai kontrollvizsgálatait is elvégezte. 4 betegénél a liquorban intracerebralisan szintetizált IgG-t és oligoclonalis gammopathiát talált. A rendelkezésére álló irodalmi adatok alapján akut kullancsencephalitisben elsőként írt le a liquorban oligoclonalis IgG szaporulatot.

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

Depresszió és diabétesz mellitusz: a szérum kortizol és vércukor értékek összefüggésének vizsgálata endogén depressziós betegekben

DR RIHMER Zoltán, DR ARATÓ Mihály, DR HARMATI Lídia

A szerzők 39, endogén depressziós nőbetegük éhgyomri vércukor, ill. a dexametazon szupressziós teszt (DST) során mért szérum kortizol értékei közötti lehetséges kapcsolatot vizsgálták. Jóllehet számos előző adat szerint összefüggés áll fenn az endogén depresszió és diabétesz mellitusz között, ill. endogén depresszióban csökkent inzulin-érzékenység észlelhető, jelen vizsgálat során nem volt különbség a magas, ill. alacsony szérum-kortizol szintet mutató (DST pozitív, ill. DST negatív) betegek éhgyomri vércukor értékei vonatkozásában. Nem volt továbbá korreláció a szérum kortizol és vércukor értékek között sem a DST pozitív, sem a DST negatív csoportban. Az eredmények szerint endogén depresszióban nincsen lineáris összefüggés a szérum kortizol és éhgyomri vércukor értékek között.

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

Csecsemő és gyermekkori hátsóskála daganatok műtét előtti kórisméje, különös tekintettel a computer tomografiás vizsgálatra

DR PÁSZTOR András, DR NAGY István, DR PARAICZ Ervin, DR DEÁK György

A szerzők az 1978 óta kezelt 78 hátsó koponyagödri daganat diagnózisában a klinikai vizsgálatok kiegészítéseként egyre inkább egyedül a CT vizsgálatot vették igénybe. Ezáltal általában szükségtelenné vált invazív diagnosztikus módszerek alkalmazása. Jelentősen lecsökkent a kivizsgálási idő és csökkent a betegek műtét előtti megterhelése. A CT képek helyes elemzésével gyakran megközelítő szövettani diagnózishoz is sikerült jutni.

Ideggyógyászati Szemle

1983. MÁRCIUS 01.

[Akusztikusan kiváltott agytörzsi potenciálok dekerebrációban és bulbáris agyi szindrómában]

N. Klug, G. Csécsei, O. Hoffmann

[A jelen tanulmány a korai hallás kiváltotta potenciálok viselkedését írja le dekerebráció és bulbáris agyi szindróma, valamint centrális halál esetén. Az egészséges egyéneknél az egyes csúcsok közötti latenciák intra- és interindividuális stabilitásával ellentétben a dekerebrációs szakaszban valamennyi potenciálkomponens latencia-instabilitása és kifejezett latencia-késleltetése tapasztalható. A medullo-pontinus és a ponto-mesencephalicus szakaszok, valamint a centrális átmeneti idő csúcsok közötti latenciái kívül esnek az egészséges kontrollkollektíva 2-szigmás tartományán. Feltűnő a P V és P III amplitúdójának csökkenése, valamint az egyes potenciálkomponensek deformációja. A leírt változásokat a decerebrációs szindróma globális funkcionális mezencephalicus és pontinális károsodásaként értelmezik. Az esetleges félreértelmezések figyelembevételével a FAEP képes bizonyítani az agyhalál bekövetkeztét a végső stádiumban, és egyedi esetekben meghatározni a halál időpontját.]