Ideggyógyászati Szemle - 1983;36(01)

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

Oláh Gusztáv élete és életművének jelentősége a magyar pszichiátria számára

DR PISZTORA Ferenc

Hosszú, 87 évre terjedő életútjának az első fele még a XIX. századra esett, s ily módon kortársa volt az Osztrák—Magyar Monarchiának; élete második fele viszont már a XX. század első öt évtizedében telt el, megérve az 1919-es forradalmakat, a Horthy Miklós nevével fémjelzett ún. ellenforradalmi korszakot, sőt a második világháború időszakát is. Miután 1925-ben vonult nyugállományba, elmondható, hogy életének munkás része szintén kb. egyelő arányban oszlott meg a múlt és a jelen század között.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

A sclerosis multiplex prevalenciája Pécsett

DR PÁLFFY György

A szerző Pécs város 172 000 lakosa közül a MS-Társaságok Nemzetközi Szövetsége által megadott kritériumok szerint 98 MS beteget talált. Közülük egy sem cigány. Betegségük leggyakrabban agytörzsi tünetekkel kezdődött, intermittáló kórlefolyású és a 98 eset közül 45-ben valamilyen provokáló faktor előzte meg az első tüneteket. A betegség időtartamának átlaga az egyes csoportokban 8,6 és 14,4 év között van. A 98 beteg közül 58 ma is eredeti munkakörében dolgozik.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

Krónikus fájdalomszindrómák kezelése vinca alkaloidák iontoforézisével

DR SZŰCS Attila, DR KNYIHÁR Erzsébet, DR CSILLIK Bertalan

Míg a nociceptio a szervezet egyik legfontosabb védekező reakciója, mely a szöveteket fenyegető károsítás esetén a túlélést, illetve az egészséget biztosító célszerű cselekvéssort indít meg, addig az öncélúvá vált (frustran) fájdalom „ördögi erő” (malefic force), mely mérhetetlen megpróbáltatások forrása mind a beteg, mind közvetlen környezete, mind pedig a társadalom számára. A krónikus fájdalom okozta anyagi terheket (a kiesett termelés, a kezelés költségei, stb.) az Egyesült Államokban évi 50 milliárd dollárra becsülik. De ami ennél is több : az emberi szenvedés, pénzzel ki nem fejezhető.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

Az ABO vércsoport rendszer és a thrombocyta MAO aktivitás kapcsolatának vizsgálata

DR ARATÓ Mihály, DR RAGDY György, DR RIHMER Zoltán, DR KULCSÁR Zsuzsanna

Két, az affektív betegségekkel összefüggésbe hozható genetikai marker, az ABO vércsoport rendszer és a thrombocyta MAO aktivitás közötti összefüggést vizsgálták 70 egészséges, fiatal férfiben. A 0 vércsoportú személyek MAO aktivitása szignifkánsan alacsonyabb volt, mint a másik három csoportban. Ez az adat összekötő kapcsot jelenthet az affektív betegségek két genetikai markere között, támogatva egyúttal mindkét kutatási stratégiát.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

A klinikai genetika szerepe a schizophren psychosisok nosologiai kutatásában (I. rész)

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az eddigi eredmények többféle interpretációt engednek meg, éppen pontatlanságuk és összehasonlíthatatlanságuk miatt. A szkeptikusabb szerzők szerint az alcsoportok létezése klinikai-genetikai oldalról még nem bizonyított (Zerbin-Rudin, 1967), mások szerint az az óvatos konklúzió mindenképpen levonható, hogy a családon belüli alcsoport hasonlóság magasabb, mint azt a véletlen alapján elvárhatnánk (Shields, 1976). Ez azonban csak a genetikailag független alcsoportok létezésének lehetőségét veti fel, mivel a hasonlóság hátterében környezeti tényezők és/vagy modifikáló gének is állhatnak (Slater, 1953; Planansky, 1972; Odegard, 1977)sőt, elvileg genetikai szempontból, több más lehetőség is elképzelhető (Rosenthal, 1970).

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

VÁLASZ

DR CLEMENS Béla

Komplex parciális status epilepticust követő produktív pszichotikus epizód — Válasz Halász Péter dr. hozzászólásához.

Ideggyógyászati Szemle

1983. JANUÁR 01.

BESZÁMOLÓ A Dán Sclerosis Multiplex Társaság fennállásának 25 éves évfordulóján rendezett jubileumi kongresszus

DOC. DR. M. Geyer

A kongresszust ünnepélyes keretek között a dán királyné jelenlétében dr. E. Pedersen a Dán Sclerosis Multiplex Társaság elnöke nyitotta meg, majd J. Kurtzke (Washington) a „Faroe saga” címen összefoglalta a szigeten észlelt járványt és az ezekből levonható következtetéseket.