Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(04)

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

Liquor monoamin metabolitok és klinikai paraméterek összefüggései depressziós betegekben

DR BÁNKI M. Csaba, DR MOLNÁR Gyula, DR FEKETE István

A depresszió fogalma klinikai pszichopatológiai konstruktum, amely egy többé-kevésbé típusos tünetcsoportot határoz meg aspecifikus etiológiával és gyakran jellemző („fázisos” ill. „epizodikus”), de valójában éppúgy aspecifikus lefolyással, melyben az egyetlen múló epizódtól a krónikussá váló állapotig minden lehetséges lefolyástípus előfordulhat.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

A vörösvértest-szérum lithium hányados alakulása mániás-depressziós, schizoaffektív és schizophren betegekben

DR RIHMER Zoltán, DR ARATÓ Mihály, DR SZENTISTVÁNYI István, DR BÁNKI M. Csaba

A szerzők a vörösvértest lithium/szérum lithium hányados (LR) alakulását vizsgálták 14 paranoid schizophren, 22 schizoaffektiv és 86 mániás-depressziós betegnél. Utóbbi csoportban a LR szignifikánsan magasabb volt (p <0,001) mint az előző kettőben, amelyek viszont nem különböztek egymástól. Tovább elemezve a LR-k alakulását a mániás-depresziós betegcsoporton belül nem volt különbség a nők és férfiak valamint a bipoláris I és bipoláris II betegek LR-i között, de a pozitív családi anamnézisű betegek LR-i szignifikánsan magasabbak voltak (p<0,01). A továbbiakban, „homogén” csoportot kialakítva, amely csak profilaktikus lithium responder nőbetegeket tartalmazott (n=45) a családi anamnézistől függetlenül is szignifikánsan magasabb volt a bipoláris II betegek LR-ja mint a bipoláris I csoporté, (p <0,05). Az eredmények a mániás-depressziós betegség genetikai heterogenitására utalnak.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

A határeseti syndromáról

DR KASKÓ Mária

„Borderline” angol kifejezés, bordér = határ, line = vonalat jelent. Maga a fogalom közel 50 éves múlttal rendelkezik, ennek ellenére a mai napig nem sikerült egyöntetűen elfogadtatni a pszichiátriában. Találkozunk a fogalommal a múlt század végi amerikai irodalomban, részben mint a testi megbetegedések prodromális szindrómája, részben mint az elmeállapot közbülső lépcsője az egészség és beteség határán.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

Autocastratio

DR GYURIS Jenő, DR SZALAY Ágnes

Az önkasztrációhoz vezető betegségeket és azok lehetséges pszichopatológiai mechanizmusát egy eset alapján és a szakirodalom figyelembevételével tárgyaljuk. A szexuális identifikáció zavarát hangsúlyozzák.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

Liquor monoamin metabolitok és klinikai paraméterek összefüggései depressziós betegekben

DR BÁNKI M. Csaba, DR MOLNÁR Gyula, DR FEKETE István

A lumbális liquor 5-hidroxiindolecetsav (5HIAA), homovanillinsav (HVA) és triptofán tartalmát mértük meg 33 hospitalizált depressziós nőbetegen. A vér össztriptofán tartalmát ugyancsak meghatároztuk a liquorvétellel egy ülésben vett vérből. 10 klinikai változót regisztráltunk, a fizikai egységekben nem mérhető változókat operacionális definíciók segítségével becslőskálán pontoztuk. A klinikai és biokémiai változók összefüggéseit főkomponensregresszió segítségével határoztuk meg.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

Panasztípusok pszichiátriai és belgyógyászati betegeknél

PETHŐ Bertalan, BITTER István, NEMESSURI Judit, KELEMEN András, FELSŐVÁLYI Ákos

A hogylét, a depresszivitás, a neuroticizmus és előalakjellegű tünetegyüttes felmérésére szolgáló önbecslő-kérdőívekkel végeztünk katamnesztikus vizsgálatot neurotikus, unipoláris depressziós, periodikus kataton, hypertoniás, hyperthyreotikus és normál-kontroli nőbetegek csoportjaiban. Az előalakjellegű tünetegyüttes skáláját (Elt-S) Huber tiszta defektus jellemzőinek alapján dolgoztuk ki. Megállapítottuk, hogy az Elt-S élmény- (Elt-Él) és viselkedésjellemzői (Elt-Vis) két külön szubkonstruktumot alkotnak. Az Elt-Él a neuroticizmus-faktorba tartozik, az Elt-Vis pedig manifeszt pszichopatológiai tüneteket képező viselkedészavar előalakjaként értékelhető. Az „általános hogylét” konstruktuma szubkonstruktumokra tagolódik és kontextuális változatokat mutat. Felmérésének különböző módszereit célszerű különféle problématerületeken egyszerre alkalmazni. így pontosabban meghatározható néhány pszichopatológiai dimenzió, aminek ismeretében a kategoriális diagnózisok finomítására, strukturális diagnózis kialakítására és a vizsgálatok aspektusainak bővítésére törekedhetünk.

Ideggyógyászati Szemle

1982. ÁPRILIS 01.

Válasz Magyar István dr. Giacinto Miklós dr. és Walsa Róbert dr. hozzászólására

Az Ideggyógyászati Szemle :33. évf. 5. számában megjelent „Relaxációban történt elektrokonvulziv kezelés tapasztalatai trópusi körülmények között" című közleményünkkel kapcsolatosan a 34. évf. 3. számában Hozzászólók hiányérzetüknek adnak hangot.