Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(03)

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Újabb liquorvizsgáló módszerek alkalmazása cerebrovascularis betegségekben

DR KERÉNYI László, DR SZIRMAI Imre, DR ARADI Ferenc, DR KOLTAI Mária, DR ZOLTAY Gábor

A szerzők 193 cerebrovascularis beteg 240 liquor-mintáját analizálták Sangur-teszttel és direkt spektrofotometriával, valamint a szérum- és liquor-minták albuminkoncentrációjából képezték az albumin-hányadost. A liquor lebocsátását minden esetben frakcionáltan végezték, és az egyes frakciókat külön-külön vizsgálták Sangur-teszttel. A spektrofotogramok felvételét és az albumin-hányadosok meghatározását a 3. frakcióból végezték. Megállapították, hogy Sangur-teszttel a szemmel víztisztának ítélt liquor-mintákban is kimutatható az esetenként jelenlévő hemoglobin és vvt, vagy mindkettő, míg xantochrom liquorban a negatív hemoglobin-lelet, indirekt módon, bilirubin jelenlétére utal. A frakcionált Sangur-kémlelés eredményei az arteficiális és patológiás vérzések elkülönítésénél, valamint a patológiás vérzések hozzávetőleges időtartamának megítélésénél közvetlenül hasznosíthatók. A liquor direkt spektrofotometriája különböző idejű subarachnoidalis vérzésekre, hematómára, vörös és fehér lágyulásokra jellemző elnyelési görbéket szolgáltat. Az életkor előrehaladtával csökkenő albumin-hányados a spektrofotometriásan normális, ill. patológiás, lágyulásos betegcsoportokban tovább csökken, bizonyítva ezáltal a vérliquor-gát károsodását vörös és fehér lágyulásoknál.

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Cerebrovasculáris betegek liquor-leleteinek és klinikai tüneteinek összefüggései

DR SZIRMAI Imre, DR KERÉNYI László, DR ARADI Ferenc, DR SZTEFANU Jannisz, DR GÁTI Ágnes, DR KUNTÁR Lajos

A szerzők 17 5 cerebrovasculáris beteg liquormintáinak elemzését végezték Sangur-teszttel és direkt spektrofotometriával. Meghatározták a vértelen liquorok albumin-koncentrációját és az albumin hányadost. Az intracraniális vérzések (36 beteg) liquormintáinak spektrofotometriás elemzése alapján nagy valószínűséggel meghatározható a vérzések jellege és kialakulásuk időpontja; részletesen elemzik a módszer megbízhatóságát.

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Az íráspróba jelentősége az optimális neuroleptikus kezelés kialakításában

DR BITTER István

A neuroleptikus küszöb csak íráspróba segítségével határozható meg. Az így meghatározott neuroleptikus küszöbdózis, ami az extrapyramidális rendszer érzékenységét jelzi az adott neuroleptikummal szemben, jelenlegi ismereteink szerint nem jósolható meg a klinikai adatokból. Vizsgálataink megerősítették, hogy nagyobb neuroleptikum dózisok nem vezetnek törvényszerűen gyorsabb vagy nagyobb mértékű javuláshoz. A mellékhatások vizsgálatakor egyértelműen kimutatható, hogy a nagyobb dózisú neuroleptikum =több mellékhatás összefüggés egy adott egyénre csak akkor érvényes, ha nem az abszolút mg számot választjuk mutatóul, hanem a neuroleptikus küszöböt. A neuroleptikus küszöb töbl1szörösének megfelelő napi adagok alkalmazása esetén a mellékhatások igen jelentős megszaporodásával kell számolnunk.

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Az immunreaktivitás vizsgálata a sclerosis multiplex különböző stádiumaiban

DR KOTSY Bogáta, DR AMBRUS Mária, DR BAJTAY Gábor, DR VARGA-SABJÁN Márta, VARJAS Ágnes, DR PÁLFFY György

A szerzők 127 határozott sclerosis multiplexes betegnél vizsgálták a celluláris immunitás néhány paraméterét. A betegeket betegségük stádiuma (remisszió, krónikus progresszió és exacerbáció) szerint 3 csoportba osztották. Az exacerbációban lévő betegek E-rozetta és aktív E-rozetta értékei szignifikánsan eltértek a remisszióban lévő betegek hasonló értékeitől. A fenti adatok a sclerosis multiplexes betegek megváltozott immunrendszere mellett szólnak.

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Önkép-módosulás mint a csoportpszichotherápia eredménye

DR ZÖLD Bálint, DR TRINGER László, DR FRÁTER Judit

A szerzők a csoportpszichotherápia hatásmechanizmusát elemzik. Föltételezik, hogy ebben a mechanizmusban az önkép-változásnak centrális szerepe van: ez a csoporttherápiának az egyénre kifejtett közvetlen hatása. Az önkép-változás mintegy közvetítő szerepet tölt be a csoportfolyamatnak az egyénre aktuálisan hatékony elemei és a therápia hosszú távú hatásai között.

Ideggyógyászati Szemle

1982. MÁRCIUS 01.

Japán úti beszámoló

DR PÁLFFY György

1981. IX 18-án és 19-én Kyotóban, az Ázsiai Sclerosis Multiplex Munkacsoport ülésein 62 kutató vett részt. A klinikai és epidemiológiai előadások újabb adatokat szolgáltattak ahhoz a megfigyeléshez, hogy a MS eloszlásában nemcsak földrajzi tényezőknek, hanem genetikai faktoroknak is szerepük van.