Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(01)

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Tapasztalataink a gyermekkori agresszivitás lithium kezeléséről

VETRÓ Ágnes, PALLAG Lajos, SZENTISTVÁNYI István, VARGHA Miklós, SZILÁRD János

Az agresszivitás témakörének széles körüre megnövekedett irodalma ellenére ismeretünk arról, hogy mi is tulajdonképpen az agresszivitás, honnan ered és mindenekelőtt hogyan előzzük meg, illetve hogyan csökkenthetjük, eléggé kevés.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Új eszköz az ágyéki porckorongsérvek műtéti feltárásához

DR FÉNYES György

Az ágyéki csigolyaközti porckorongsérvek műtéteit többnyire féloldali flavotomiák, arcotomiák, vagy hemilaminectomiák útján végezzük. A megfelelő műtéti feltárás érdekében a beteget úgy fektetjük, hogy ágyéki gerincszakasza minél jobban hátra domborodjék: a fiziológiás lordosis helyett ágyéki kyphosist hozunk létre.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

[A legyengült fiatal felnőttek társadalmi integrációjának problémájáról]

VON H. Hennig

[A debil emberek társadalmi viselkedésével foglalkozó nemzetközi szakirodalomban általánosan elfogadott, hogy az oligofréneknek ez a csoportja a technológiai forradalom korában mindig bizonyos túlterhelt helyzetben él. Ez a családi és szabadidős szférára, valamint a szakmai életre egyaránt vonatkozik.]

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Post partum psychosisok: katamnesztikus vizsgálatok

DR TRIXLER Mátyás, DR JÁDI Ferenc, DR WÁGNER Mária

A szerzők ismertetik szülés után 6 hónapon belül kialakult pszichés dekompenzációkban a szomatikus és szociális tényezők szerepére irányuló vizsgálataik eredményeit. A szomatikus sajátosságokra vonatkozóan 223 betegtől, a szociális tényezőkre vonatkozóan pedig 177 betegtől nyertek értékelhető katamnesztikus adatokat. A neurotikus és schizophrén csoportokban nagyobb arányban fordultak elő multiparák a pszichotikusok között, mint primiparák, ez utóbbiak az organikus és affektív csoportban voltak nagyobb számban. A schizophrén csoportban az újszülöttek között szignifikánsan nagyobb volt a fiú gyermek száma. A szomatikus szövődmények szignifikáns emelkedése csak az organikus pszichózisok csoportjában fordult elő. A schizophrén pszichozisok csoportjában szignifikánsan nagyobb számban fordultak elő a gyermekkori család széttöredezettségére (,,broken home") utaló adatok, melyek jelenléte esetén mind a neurotikus, mind a schizophrén csoport prognózisa szignifikánsan rosszabb volt.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Rövid látenciáju faciális reflexek

DR CSÉCSEI György, DR NAGY Béla

A szerzők a n. supraorbitális ingerléssel kiváltott ellenoldali korai reflexválasz pályáját, s fiziológiai szerepét próbálják meghatározni saját vizsgálataik, s az irodalmi adatok alapján. Arra a következtetésre jutnak, hogy az ellenoldali R1 reflex interfaciális agytörzsi kapcsolat révén váltódik ki, míg a n. faciális ingerlésre kapott reflexválasz F válasz.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Pszichovegetatív és neurotikus zavarok a vegyipari dolgozók körében (felmérés a Brengelmann-Tringer és a Fahrenberg-féle kérdőív alapján)

HERMANN H. Büttcher, KLARA Frendl, TRINGER László

A szerzők a fenti módszerek segítségével vegyipari dolgozók körében végeztek szűrővizsgálatokat. Megállapították, hogy az adatok nemek, korcsoport szerint különböznek, ill. eltérések mutatkoznak a fizikai dolgozók és vezető beosztásúak között. Ennek alapján indokolt e csoportokra vonatkozó normálértékek külön-külön meghatározása. Megadják a csoportokra lebontott normálértékeket és ennek segítségével kidolgozott standard kiértékelő lapot közölnek.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JANUÁR 01.

Etilalkohol és acetaldehid hatása magvas vörösvérsejtek noradrenalin szenzitiv kation transzportjára és cAMP anyagcseréje

RIMANÓCZY Ágnes, JUHÁSZ Anna, LATZKOVICS László, DOBRANOVICS Ilona, SZILÁRD János

Az alkohol tartós fogyasztását követő biológiai dependencia és tolerancia kialakulásáért felelős „celluláris adaptáció" mechanizmusának közelítésére vizsgáltuk pulyka vvt. K+ és Na+ transzportját, valamint a cAMP generációt etilalkohol és acetaldehid hatására noradrenalin (NA) jelenlétében és NA nélkül. 10- 0 M NA jelenlétében a cAMP szint az „alap" cAMP szint többszörösére emelkedett. Az etilalkohol gátolta, az acetaldehid növelte a NA hatására bekövetkezett cAMP szint növekedését. A NA aktívált K+ és Na+ felvétel etilalkohol és acetaldehid hatására egyaránt csökkent. Ugyanakkor az „alap" K+ és Na+ felvételt sem az etilalkohol, sem az acetaldehid nem befolyásolja. Ez arra utal, hogy a „második jelzőrendszer" által nem szabályozott mechanizmusokat az etilalkohol és acetaldehid kezelés jelentősen nem befolyásolta, míg a NA dependens kation mozgások megváltoztak etilalkohol és acetaldehid hatására.