Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(12)

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

[Rövid áttekintése a Duna Szimpóziumoknak]

EUGEN Vencovsky

[A szerző rövid áttekintést ad a dunai szimpóziumokról, azok történetéről és kezdeményezőiről.]

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

Pszichopatológiai tünetek és szociális hátterük vizsgálata kérdöívtesztek statisztikai elemzésével

PETŐ Zoltán, HUNYA Péter

A klinikai gyakorlat betegségtünetei különböző egészséges populációban is megtalálhatók. A fiatalabb és szociálpszichológiai szempontból kevésbé megterhelt egyedek között kevesebb, míg a többoldalúan és jobban megterhelt egyedek között több teszt-tünet fordul elő. A tesztek kérdései bizonyos átfedéseket tartalmaznak, melyek főleg a testi tünetek, vegetatív működés-zavarok, indulati kifejeződések területén találhatók. A hangulati életre utaló tesz- és a hazugság (etikai-morális értékítélet) - teszt-részlete bizonyult a legstabilabbnak. A teszt tünetek és a szociális háttér összefüggéseinek vizsgálatában a matematikai statisztikai információ-sűrítés során 5 faktort vetettük össze a szociális mutatókkal. Megállapítottuk, hogy minden faktorral összefüggést mutat a nem, az életkor, és a munkaidőn túli keresőtevékenység és a gyermekek száma. Legalább négy faktorral függ össze a családi állapot, a betegségek gyakorisága és a munkahelyi vélemény. Három és annál kevesebb faktorral függ össze a munkahelyi tevékenység, lakás és közlekedési tényező, míg az iskolai végzettség és jövedelem jelen vizsgálatban faktorfüggetlennek bizonyult. A pszichometriai teszt-tünetek és a szociális háttér tényezők összefüggésének vizsgálata egészséges populációban a preventív pszichiátriai gondozás, a hatékonyabb szociális tervezés eszköze lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

A pislogási reflex megváltozása hátsó koponyagödri daganatos betegeknél

CSÉCSI György, NÉMETH György

A szerzők 37 hátsó koponyagödri térfoglaló folyamat miatt kezelt betegnél a n. supraorbitális és n. faciális ingerlésével kiváltott pislogási reflex válaszok változását értékelve megállapítják, hogy a kisagydaganatok általában indirekt módon, a hátsó koponyagödri tömegeltolódás révén, s ennek megfelelően kismértékben és reverzibilisen módosítják a válaszokat. A kisagy-hídszögleti és a hídbéli daganatok eseteiben azonban direkt károsodás alterálja a pislogási reflexet, s általában marandandó módon. Megfigyeléseik szerint a facio-faciális pislogási reflex vizsgálatával a nukleáris és a perifériás faciális paresis is jól elkülöníthető.

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

Az intraoperatív neurográfia jelentősége

KÓMÁR József, SZLOBODA Jenő

A szerzők 1978 óta alkalmazzák a neurográfia intraoperatív módszerét. Összesen 21 idegen végezték el a vizsgálatot. Klinikai tünetekben megnyilvánuló szövődményt nem észleltek. Ismertetik a módszer technikáját és rámutatnak a vizsgálat jelentőségére.

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

Post partum psychosisok: katamnesztikus vizsgálatok 1936-1980

TRIXLER Mátyás, JÁDI Ferenc, WÁGNER Mária

A szerzők 223 beteg katamnesztikus vizsgálatáról számolnak be, akiknél az első pszichés tünetképződés a szüléstől számított 6 hónapon belül kezdődött. Ismertetik a tüneti megoszlást és részletesen elemzik a genetikai tényezők szerepét. Az affektív és schizophrén pszichózisok csoportjában magasabb genetikai terheltséget találtak, mint az irodalomban közölt, szüléstől függetlenül kezdődött megfelelő pszichozisokban. A genetikai terheltség egyrészt a pszichozis korábbi manifesztációjával járt, másrészt az affektív csoportban a további kórlefolyásra volt kihatással, amennyiben I. fokú genetikai terheltség esetén a prognózis szignifikánsan rosszabb volt, mint a genetikailag negatív esetekben.

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

Terápiás lehetőségek vibrációs szindrómában szenvedők plexus brachiális-leziója esetén

KÁKOSY Tibor, CSENGŐDY József, GLOVICZKI Zoltán

A szerzők 26 vibrációs expozícióban dolgozó beteg plexus brachiális lézióját dekompressziós eljárásokkal (célzott vállövi gyógytorna, eredménytelenség esetén I. borda-resectio) kezelték. A gyógyeredményt elektrofiziológiai módszerekkel (EMG, idegvezetési sebesség mérése) is ellenőrizték. A konzervatív kezelés szubjektíve az esetek közel 1/3-ában, objektíve felében eredményezett javulást. A műtét objektíve valamennyi esetben eredményes volt, szubjektíve 5 betegből 3 javult tartósan. Eredményeik alapján javasolják vibrációs expozícióban dolgozók felsővégtagi panaszai esetén a vállövi neurovaszkuláris kompresszió jeleinek keresését és pozitív esetben az ismertetett dekompreszsziós eljárások alkalmazását.

Ideggyógyászati Szemle

1981. DECEMBER 01.

Beszámoló

KAPPÉTER István

Szerző beszámol a 3. és 4. neuropatológiai délutánról.