Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(10)

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

[Módszertani buktatók a pszichoorganikus szindróma farmakológiai kezeléseinek értékelésében]

[A pszichoorganikus szindrómák kezelésére alkalmas gyógyszerek klinikai értékelése lényegében nem különbözik a klinikai próbáktól általában. Először egyedi esetek gondos tanulmányozása szükséges, majd ezt követően gondosabb, végül kettős vak módszerrel végzett vizsgálatok következnek. Ezen a területen mégis egy sor különleges problémával állunk szemben, amelyeket figyelembe kell vennünk.]

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

Kleptománia feminina

FENYVESI Tamás, SÁRKÁNY Anna

A szerzők a monomániák közül elsősorban a kleptománival foglalkoznak. Ismertetik a monománia-tan korszerű szemléletét. Saját kleptomániás nőbetegük kapcsán részletesen tárgyalják a szexuál-neurotikus frusztrációkra visszavezethető női kleptománia pszichopatológiáját. Áttekintik saját betegük differenciáldiagnosztikai és nozológiai besorolási nehézségeit, és ismertetik a kleptománia forenzikus megítélésének szempontjait.

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

A koponya-agy traumák következtében fellépő késői pszichoorganikus tünetegyüttesek—különös tekintettel a kártérítési perekre

HUSZÁR Ilona

A szerző esetismertetések segítségével közelíti meg a koponya-agy traumák következtében fellépő késői organikus pszichés károsodások diagnosztikai problémáit, melyek a kártérítési perek során merülnek fel. A poszttraumás enkefalopátia és organikus pszichoszindróma fogalmak értelmezését követően a késői organikus pszichés elváltozások tüneti képét Bleuler organikus pszichoszindróma felosztásának megfelelően foglalja össze és részletezi. Külön foglalkozik a trauma súlyosságára utaló jegyekkel és arra a következtetésre jut, hogy a körülírt károsodásoktól eltekintve — melyekhez a trauma körülményeinek és mechanizmusának elemzése segít — a trauma súlyossága és a késői organikus pszichés károsodások között összefüggés áll fenn. — Részletesen foglalkozik a PEG-ben, EEG-ben és a pszichológiai vizsgálatok során jelentkező eltérésekkel és diagnosztikus jelentőségükkel. Kisegítő vizsgálatoknak tekinti őket, melyek csak a klinikai vizsgálatokkal — elsősorban előzményi adatok, premorbid személyiség ismerete, életút elemzés, pszichopatológiai elváltozások, kórlefolyás — együtt értékesíthetők a poszttraumás enkefalopátia kórisméjében. Az enkefalopátia és neurózisok együttes előfordulását, ill. oki kapcsolatukat a traumához külön fejezetben tárgyalja és taglalja a részokok %-os aránya megállapításának lehetőségeit a munkaképesség csökkenésében vagy teljes elvesztésében. Bírálja a „járadék-neurózis” kórisméjének használatát a kórkép egyes összetevőinek kibontása helyett, mely fixált neurózisok, ill. egyéb reakciók kialakulását segíti és gátját képezi a rehabilitációs lehetőségek kibontakozásának.

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

A vörösvértest / szérum lithium hányados (lithium ráció) és a profilaktikus hatás összefüggése mániás-depressziós betegeknél

RIHMER Zoltán, ARATÓ Mihály, SZENTISTVÁNYI István, BÁNKI M. Csaba

A szerzők 61 (43 női és 18 férfi), legalább két éve profilaktikus lithium kezelésben részesülő mániás-depressziós beteg vörösvértest (szérum lithium hányadosát (lithium reakcióját)) elemzik a profilaktikus válasz és a nemek szerint különválasztott két-két szempont alapján. Eredményeik azt mutatták, hogy a responder nők és a non-responder férfiak lithium rációja magas, míg a non-responder nőké és a responder férfibetegeké alacsony. Ez a megfigyelés az elméleti érdekességen túl módszertani konklúziót is jelent: a továbbiakben indokolt a nemek és a klinikai válasz szerint elkülönített csoportokban elemezni a lithium reakciók alakulását.

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

A negatív gyakorlás technikájának módosítása a pszichogalván reflex segítségével

TRINGER László

A szerző röviden ismerteti a negatív gyakorlás technikájának elméleti hátterét és klinikai felhasználásának lehetőségeit. Elméleti és gyakorlati megfontolások alapján a klasszikus eljárást módosítja, a bőrellenállás folyamatos regisztrálásával kapcsolja egybe. Eljárását egy eset kapcsán részletesen bemutatja.

Ideggyógyászati Szemle

1981. OKTÓBER 01.

Beszámoló

SZILÁRD János

Az NDK Pszichiátriai és Neurológiai, Klinikai Orvosi, valamint Nefrológiai Társasága együttműködésében megrendezésre került szimpózium elsősorban a hemodialízis kezelés és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok indokoltságát, lehetőségeit, hatását tárgyalta a különböző neurológiai és pszichiátriai megbetegedésekben.