Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(09)

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

Heredopathia atactica polyneuritiformis Phytansav tárolási betegség (Refsum-betegség) és diéta

SIGVALD Refsum

A heredopathia atactica polyneuritiformis betegség egyetlen megnyilvánulása sem specifikus vagy patognosztikus egymagában, kivéve a phytansav metabolizmusának zavarát. A szerző tudomása szerint eddig a betegség egyetlen esetét sem közölték annak jellegzetes simptomáival anélkül, hogy a phytansav metabolizmusában zavar ne mutatkozott volna. A phytansav exogén eredetét sikerült bizonyítani, megtalálható a tejtermékekben és a kérődző állatok zsírjában. Phytansavban és phytolban szegény diéta minél korábbi alkalmazása lényeges a kezelésben. Ezzel a diétával kifejezett javulást értek el. Szerző röviden tárgyalja a phytansav patogenetikai szerepének valószínűségét.

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

Az izomvérátáramlás adrenerg szabályozása Becker-féle izomdisztrofiában és dystrophia myotonicában

MECHLER F., MASTAGLIA F.L.

Intravénás adrenalin, valamint alfa és beta adrenerg receptorgátlók hatását tanulmányozták az izom localis vérátáramlására és közvetve a vascularis adrenerg receptorok működésére a m. tibiális anteriorban, Xenon-clearance módszerrel. A vizsgálatokat 8 Becker-féle izomdisztrofiában, 11 dystrophia myotonicában szenvedő betegen és 8 egészsées egyénen végezték. Becker-féle izomdisztrofiában az alfa receptorok abnormitását észlelték, dystrophia myotonicában pedig elsősorban a beta adrenerg receptorok működése kóros.

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

A generációs folyamatokkal összefüggő pszichózisok kórlefolyásáról és kezeléséről

MOLNÁR Gábor, SZABÓ Erzsébet

Tapasztalataink alapján az a nézetünk, hogy a generációs folyamatok idején jelentkező pszichózisok nem alkotnak nozológiai egységet. Leggyakrabban schizophreniás megbetegedést igazol a kórlefolyás. A generációs folyamatok provokálják az elmebetegséget és befolyásolják a kórlefolyást. Prognosztikai, következtetések levonásához legalább három éves követési idő szükséges intakt premorbid személyiség esetén kedvezőbb a kórlefolyás, különösen, ha normális lefolyású újabb szülés is előfordul az anamnézisben.

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

A lithium profilaxis hatékonyságának előrejelzése

RIHMER Zoltán, CSISZÉR Nóra

A lithiumról általánosan elfogadott, hogy hatékony szer a mániás-depressziós betegek kezelésében, de nem minden beteg reagál kedvezően a fenntartó lithium kezelésre. Ugyanakkor a hosszútávú lithium terápia, a ritkán fellépő mellékhatások miatt nem teljesen veszélytelen. A szerzők 64 mániás-depressziós nőbetegük családi anamnézise és egyéb klinikai adatai alapján kísérlik meg elhatárolni a kezelésre jól ill. rosszul reagáló betegek csoportját. Betegeik legalább két éve részesültek profilaktikus kezelésben, közülük 46 jól, 18 gyengén reagált a terápiára. Eredményeik szerint a kedélybetegség vonatkozásában pozitív családi anamnesis, a depressziós fázis alatt észlelt gátolt klinikai kép valamint a jelentős testsúlygyarapodás a kezelés első három hónapjában olyan tényezők, amelyeknek a jelenléte már a kezelés megkezdése előtt ill. annak korai szakaszában a profilaktikus terápia kedvező prognózisára utal.

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

Centrális pontin myelinolizis és a vele kapcsolatos maradandó vegetatmív állapotok

SORSZEGI Pál, HETYÉSSY Judit

A szerzők saját eseteik bemutatása után foglalkoznak az apalliumos szindrómával, az akinetikus mutizmussal, a ,,locked-in” szindrómával és a centrális pontin myelinolizissel. Klinikai szempontokból egyetértenek Jennett és Plum indítványával, hogy ezeket a szindrómákat közös néven maradandó vegetatív állapotnak célszerű nevezni. Neuropatológiai és neurofiziológiai szempontból ellenben a fenti szindrómák pontosabb lokalizációját és fiziológiai elemzését szorgalmazzák. Rámutatnak a cpml, a ,,locked-in” szindróma, az akinetikus mutizmus és a ventrális pons szindróma morfológiai hasonlóságára, vagy azonosságára.

Ideggyógyászati Szemle

1981. SZEPTEMBER 01.

Beszámoló

HUSZÁR Ilona

A kulturális csereegyezmény keretében, 1981 májusában lehetőségem volt több intézmény szervezési formáit tanulmányozni, és ennek néhány érdekességét kívánom az alábbiakban összefoglalni.