Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(07)

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚLIUS 01.

Az idegszövettani ezüstöző eljárások elvi alapjai

GALLYAS Ferenc

A szerző új, átfogó elképzelést ismertet az ezüstöző eljárások fizikai-kémiai alapjairól. Reakciókinetikai vizsgálatai szerint az ezüstöző eljárások alapreakciója (ezüstionok átalakítása fémezüstté szerves redukáló csoportok hatására) ötféle mechanizmussal játszódhat le a hisztotechnikában alkalmazott körülmények közt. Az első a reagáló molekulák direkt ütközése útján megy végbe, a másodikat és a harmadikat a szövet katalizálja, a negyedikben a szöveten megkötött, s az ezüstionokkal reakcióképes anyag szubmikroszkópos szemcséi, az ötödikben pedig a szöveten megkötött szubmikroszkópos fémezüstszemcsék szolgálnak katalizátorként. A katalízis valamennyi reakcióút esetén elektrokémiai alapokra vezethető vissza; a szövet katalizáló hatását félvezető képessége teszi lehetővé.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚLIUS 01.

[A gyermek szerepe a Német Szövetségi Köztársaságban ]

NISSEN G.

[A Szövetségi Köztársaság belső berendezését illetően gyermekellenes országnak tekinthető. Az autónak mindenütt nagyobb szerepe van, mint a gyermeknek. Ennek a fejlődésnek háttere egészében még feltáratlan. A szerző megkíséreli, hogy összefoglalja azokat a lehetséges okokat, amelyek a gyermek szempontjából kedvezőtlen társadalmi fejlődésre vezettek. Ugyanakkor megállapítható, hogy a gyermek-fiatalkorúak magatartási rendellenességei gyakoribbak, mint régebben. Ennek hátterében a gyakori erőltetett iskolareformok, a túlzott teljesítménykényszer, illetve ennek elutasítása biztosan szerepet játszik. Mindez annak ellenére megfigyelhető, hogy a jóléti társadalom számos speciális intézménye foglalkozik a gyermek és ifjúkor problémáival, beleértve az egészségügyet is. Ugyanakkor egyes területeken aránytalanságok mutatkoznak, különösen a pszichés zavarokban szenvedő gyermekek rovására. Éppen ezért az utóbbiak a magánorvosi ellátás területére szorulnak; A jövő útja előre nem látható, azonban úgy tűnik, hogy a szülők megnövekedett mozgási szabadságának árát számos esetben a gyermek fizeti meg.]

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚLIUS 01.

Kétoldali kisagyi vérzéses lágyulást okozó dissekáló aneurysma esete

RÉVÉSZ Tamás, PERES Aladár, LIPCSEY Attila, LEEL-ŐSSY Lóránt

A szerzők egy fiatal nőbeteg halálos végű agyi dissekáló aneurysmájának esetét közlik. A két artéria cerebelli superior dissekáló aneurysmája mindkét cerebellaris féltekében vérzéses infarktust okozott, amely súlyos agytörzsi tünetekkel társult.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚLIUS 01.

[A tudatzavarok egyes típusainak pszichopatológiai sajátosságairól ]

GUENSBERGER E.

[A szerző megkísérli a tudatzavarok egyes formáinak egymástól való világos elkülönítését. A tudatzavarok kategóriája alatt a zavartság, a homályállapot fogalmait taglalja részletesen, majd utal azokra a tudatzavarokra, amelyek az agyi ered megbetegedései során léphetnek fel. Az egyes tudatzavarok elhatárolásainál fontosnak tartja az én-vonatkozások figyelembevételét, és javasolja az idiognózia fogalmának bevezetését, amely az én-tudatot, az énnek a külvilágtól való elhatárolását, a valóságtól való elhatárolódást foglalja magába és az én-azonosságnak az élményét jelenti. ]

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚLIUS 01.

A Dantrium spasmusgátló hatásának klinikai vizsgálata sclerosis multiplexes betegekben

PŐRSZÁSZ Gertrúd

A szerző 14 (8 nő és 6 férfi) súlyos spastikus paraparesises, ill. paraplegiás sclerosis multiplexes betegnek különböző dózisokban Dantriumot adott. A Dantrium® a spasmust jól oldotta, képes volt még súlyos flexiós kontraktúrát is oldani. Három esetünkben rövid ideig tartó heveny paranoid pszichózis jelentkezett, egy esetben pedig diarrhoea. Egyéb mellékhatást nem észleltünk. Férfiak esetében, bármilyen súlyos volt is betegségük, e mellékhatást nem észleltük.