Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(06)

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

[Részleges teljesítményzavarok gyermekkorban - jelentőségük és korai kezelésük lehetőségei ]

[A gyermek fejlődésének hagyományosan elkülönítik kognitív és emotionalis oldalát. Ebben az általános keretben azonban nagyon gyakran észleljük, hogy a gyermekek jelentős részénél a pszichés funkciók egyes részösszetevői izoláltan károsodnak, ill. hiányosan fejlődnek. Ezt a hiányos fejlődést a környezet általában későn veszi észre, hibásan interpretálja, amelynek következtében a gyermek és környezete közötti kapcsolat zavart szenved és hibásan alakulhat a gyermek személyiségének fejlődése, amely a későbbiekben magatartási zavarokhoz, iskolai teljesítmény zavarokhoz, neurózishoz, sőt pszichózishoz is vezethet. Saját nagy anyaguk alapján a részteljesítmény-zavarok arányát az; átlagpopulációban 14 %-ra becsülik. A teljesítményzavarokat a szerző megkísérli osztályozni és részletesen taglalja ezek; korai felismerésére és korai kezelésére kidolgozott saját programjukat. Ez a program messze túlterjed a gyermekpszichiátriai ellátás szűkebb területén, kiterjed a szülőkkel, családokkal való részletes foglalkozásra, az óvodára, iskolára, óvónőkre és pedagógusokra. A programban részt vesznek a gyermekpszichiátereken kívül más szakemberek is, pl. gyógypedagógusok, logopédusok, gyógytornászok stb. ]

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

A kreatin foszfokináz és az adenil cikláz aktivitásának vizsgálata kisérletes epilepszia modellben

SZEGEDY László, FEHÉRVÁRI Éva

A szerzők metionin szulfoximin görcsökben fehérpatkányok kisagykérgének kreatin foszfokináz és adenil cikláz aktivitását vizsgálták. Megfigyeléseik szerint a kreatin foszfokináz aktivitása a kisagykéreg Purkinje sejtjeiben az epilepsziás konvulziók megjelenése és ismétlődése során fokozatosan emelkedett. Az adenil cikláz aktivitását jelző reakció-csapadék elektronmikroszkópos vizsgálataik során az arteriolák bazális membránjában, az idegsejtnyúlványok plazma-membránjában, illetve a szinaptikus membránokban jelent meg. Az epilepsziás görcsök kialakulásával párhuzamosan a vizsgált struktúrákban az enzim aktivitása egyenletesen fokozódott.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

Myasthenia gravis: Magnézium szint meghatározása szérumban, harántcsíkolt izomban és thymusban

SZOBOR Albert, BRAUER H., KLEIN Magda

Thymectomia előtt és után 34 betegen meghatározva a szérum magnézium szintjét, értékelhető eltérés nem volt észlelhető, csakúgy, mint a kontroll szérumokhoz viszonyítva. A 34 myastheniás izom magnézium tartalma szignifikánsan és jelentősen alacsonyabb volt, mint a nem myastheniás izmoké. A thymus magnézium tartalma alacsony, a mirigy rezervoár jellege nem igazolható. Az izom magnézium szint alapján fölmerül a myastheniás véglemez area ion-miliőjének az ismerttől eltérő volta, összetétele és szerepe.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

Histoacryllal történő terápiás érelzárás ballonkatéteres agyi szuperszelektív angiográfia útján

GÁCS Gyula, SZABÓ Mihály

A szerzők a Histoacryl blau (alfa-cianoakril-n-butil-észter) szövetragasztó alkalmazását ismertetik agyi vascularis malformációk tápláló ereinek elzárására. Az anyag alkalmas az intracraniális artériák szuperszelektív katéterezésére használt egylumenű perforált balonnal ellátott katéteren keresztül történő befecskendezésére. Az eljárás kiküszöböli a ballon leválasztásának bizonytalanságát, s lehetővé teszi az elzárás előtti szuperszelektív angiogram készítését.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

A kreatinuria és kreatininuria értékelhetősége izomdisztrofiákban

HEINER Lajos, SZÉKELY Judit

Eredményeink szerint izomdisztrofiásokban a kreatinuria és kreatininuria követése csak korlátozott diagnosztikus információt szolgáltat.

Ideggyógyászati Szemle

1981. JÚNIUS 01.

Beszámoló

Szerző beszámol a 2. Neuropatológiai Délutánon elhangzott bemutatásokról.