Ideggyógyászati Szemle - 1981;34(05)

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Dr. Piróth Endre 1902—1979

RASKA László

Szerző beszámol Dr. Piróth Endre életéről és munkásságáról.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Cigány férfi határozott sclerosis multiplexes megbetegedése. Klinikai és immunogenetikai tanulmány

PÁLFFY György, GYÓDI Éva, BENCZÚR Miklós, R. HOLLÁN Zsuzsa

A szerzők elsőízben számolnak be cigány egyén határozott MS-es megbetegedéséről. A betegség klinikai tünetei: a látóideg, az agytörzs, a gerincvelő, a nagyagyféltekék és kisagyféltekék károsodására valló tünetek, a jellegzetes liquorlelet és a 8 éve tartó, enyhe ingadozásokkal kísért progresszív lefolyás megfelelnek a göttingeni séma határozott MS kritériumainak. A beteg HLA A3, w24-B7,8-DRw2,3 antigénnel rendelkezett. Killer-sejt aktivitása csökkent volt. Hisztokompatibilitási antigénjei eltértek az egészséges cigány populációban általunk előzőleg talált gyakoriságtól és mind a HLA A3 és B7, mind a DRw2 tekintetében a magyar sclerosis multiplexes beteg anyagban találthoz hasonlítottak.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Tardiv dyskinesis prevalencia vizsgálat depó neuroleptikus kezelés esetén

PERÉNYI András, ERDŐS András, ARATÓ Mihály

A szerzők 88 depó neuroleptikus kezelésben részesülő schizophren férfi beteg vizsgálata során 7 betegnél, (7,95%) észleltek tardív dyskinesiát. Eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a depó készítmények nem fokozzák a tardív dyskinesia kialakulásának kockázatát, arra hajlamos egyéneknél azonban gyors átmenettel a legsúlyosabb mozgászavar alakulhat ki. A tardív dyskinesia kialakulását esetleg segíthetik a depó injekciók mellett alkalmazott hagyományos neuroleptikumok is. Hangsúlyozzák a betegek folyamatos ellenőrzésének szükségességét, a korai extrapyramidális jelek, és az enyhe dyskinesisek észlelésének gyakorlati jelentőségét. Ezek jelentkezése esetén joggal merülhet fel a gyógyszerelés megváltoztatásának szükségessége is.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Subarachnoidalis vérzés utáni változások a subarachnoidalis térben

JULOW Jenő, ISHII Masami, IWABUCHI Takashi, SUZUKI Shigeharu, MÓDIS László

A szerzők subarachnoidalis vérzés utáni kommunikáló hydrocephaluses betegek agyában a subarachnoidalis tér különböző súlyosságé elzáródását mutatták ki — elsősorban a fissura Sylviiben és a parasagittalis sulcusokban — SEM-os vizsgálatokkal. A liquor-utakat elzáró SF-t 4 fokozatba sorolták a normál állapottól a liquortér teljes elzáródásáig, ahol már liquor keringés nem lehetséges. Experimentálisán a SF mennyiségét intrathecalisan adott szteroiddal (fluor-metil-prednisolon) nem tudták csökkenteni. A fibrózist intrathecalis fibrinolitikus kezelés (urokináz) csökkentette az antifibrinolitikus kezelést (tranexamin sav) fokozta. Polarizációs mikroszkópos vizsgálatokkal, topooptikai reakciókkal a SF kollagénnek bizonyult. A SF kialakulásában a makrofágok is fontos szerepet játszanak.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Geophagia sideropenica

HADNAGY Cs., ANDREICUT S., BINDER P.

A szerzők két geophagias (agyag-pala evés) nőbeteg (45 éves anya és 25 éves leánya) esetét ismertetik. Mérsékelt anémiájuk (3, 7, illetve 3,3X1O12/1 vörösvérsejtszám), de súlyos vashiányuk (46, illetve 35 pg/dl szérum vasszint) volt. Az anya extrauterin terhessége következtében sok vért vesztett. Mindketten véradók voltak: az anya 7-szer, a leánya 31-szer adott vért, s 20-ik véradása után kezdett agyagot enni. Mindkettőjük esetében elsődleges vashiány előzte meg a geophagiát. Az agyag iránti sóvárgás 3—4 amp. i. v. adott vas injekció hatására — még mielőtt a szérum vas, vagy a vörösvérsejtszám emelkedett volna — megszűnt.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

Egészséges személyek szorongásos állapotának vizsgálata az EEG és a State-Trait Anxiety Inventory (STAI) teszt elemzésével

CZENNER Zsuzs, RÁCZ József

A szerzők 18 egyetemi hallgató vizsga előtti szorongásos állapotát vizsgálták 1—2 hónappal későbbi nyugalmi állapotukhoz viszonyítva, önkontrollos jelleggel, az EEG egyes frekvenciáihoz tartozó teljesítményértékek, valamint a STAI teszt elemzésével. Megállapították, hogy a szorongásváltozás nagyobb mértékét mutató alcsoport, amely egyben az akut szorongás nagyobb mértékét is mutatja a másik alcsoporthoz és a magyarországi standardhoz viszonyítva, az EEG egyes frekvenciáihoz tartozó teljesítményértékek vonatkozásában eltérően viselkednek, elsősorban frontális területen. Ugyanennél az alcsoportnál a szorongáshányadosok növekedése (relatív szorongásváltozás) együttjár az alfa és béta tartomány magasabb frekvenciáin szorongásos és kontroll állpotban mért amplitúdóhányadosok növekedésével frontális és okcipitális területen, illetve az alfa tartomány összevont amplitúdóhányadosának növekedésével a frontális területen. Tehát a pszichológiai módszerrel elkülönített, a szorongásváltozás különböző mértékét mutató két alcsoportnak a szorongásos állapotban eltérő EEG tevékenység felelt meg.

Ideggyógyászati Szemle

1981. MÁJUS 01.

A céltábla izomrost, „target fiber” jelenségről

SORSZEGI Pál, KÓGER Erzsébet

A szerzők vizsgálják a céltáblarost, target fiber jelenség előfordulását amyotrophiás lateralsclerosisban, paraneoplasiás szindrómákban, perifériás idegbénulás után, Guillain-Barré és Parkinson-szindromákban. Ábráinkon bemutatják a ctr morfológiai jellegzetességeit, polarizációs vizsgálattal a ctr négy zónáját különítik el. Hangsúlyozzák az ALS és a paraneoplasiás szindrómákban igen gyakran előforduló etr-ot és e jelenség diagnosztikus értékét. A etr-ot az ALS természetes kellékének tekintik.