Ideggyógyászati Szemle - 1979;32(6)

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

[CT- és RN-agyszkennelés 204 intracerebrális betegségben szenvedő betegnél]

B. Liliequist, N. E. Säterborg

[204, koponyán belüli neurológiai betegség klinikai tüneteivel rendelkező beteget vizsgáltak radionuklid képalkotó (RN) és komputertomográfiás (CT) eljárással, 160 X 160 mátrixú EMI-head szkennerrel. Mindkét módszert egy hónapon belül 174 betegnél alkalmazták. Összesen 56 daganat volt, amelyek közül négy kivételével mindegyiket CT-vizsgálaton rögzítették. Közülük kettőnél durva műtermékek torzították a képalkotást. Az RN az 56 tumorból 39-et fedett fel. SAH-ban a radionuklidos képalkotás csak akkor adott pozitív eredményt, ha ischaemiás leison volt jelen, a CT 21 SAH-ból ) 4-ben mutatott ki patológiát. A-V malformációkat, valamint egyetlen tályogot és agyvelőgyulladást mindkét módszerrel regisztráltak. A CT jobb, mint az RN-képalkotás a neurológiai betegségek intrakraniális patológiájának kimutatásában, és kezdeti szűrési eljárásként kell alkalmazni, amelyet speciális helyzetekben az RN-képalkotás követ.]

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Örökletes peripheriás neuropathia elektronmikroszkópos vizsgálata

DR. GALLAI Margit

Két nőtestvér és az egyik fia dominánsan öröklődő peripheriás idegrendszeri degeneratióban szenved, túlsúllyal a mozgató, enyhébben az érző működés károsodott. Egy esetben idegvezetési sebesség mérés és suralis biopsia is történt. A motoros idegek vezetési sebessége a normális érték felét sem érte el, a distalis latentia pedig megnyúlt. A nervus suralis fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatával hagymalevél struktúrákat, a velőshüvelyű és a velőtlen axonok megkevesbedését, némely axonban a tubulusok számának csökkenését és az endoplasmás reticulum tágulatait, demyelinisatiót és remyelinisatiót, endoneuralis kollagén szaporulatot találtunk. Ezek az ultrastructura-változások az elsődleges axondegeneratio elméletét támasztják alá másodlagos, vagy az axon folyamattól független demyelinisatióval.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Az artéria carotis interna elzáródását megelőző állapotok felismerésének lehetősége és fontossága

DR. GÁCS Gyula, DR. MÉREI F. Tibor, DR. BODOSI Mihály

169 a carotis interna elzáródásos beteg klinikai történésének és angiographiás vizsgálati eredményének elemzése alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a teljes elzáródás bekövetkezte után a therapiás lehetőségek erősen korlátozottak nemcsak a kialakult, rendszerint súlyos tünetek miatt, hanem sebészi lehetőségek beszűkülése következtében is. Hangsúlyozzák ezért a praeocclusiv állapotok korai felismerésének szükségét, hogy a sebészi beavatkozás valódi preventív célját megvalósíthassa. Ennek érdekében a mielőbbi angiographiás vizsgálat elvégzését és a nyaki carotis gyors reconstructiójának szükségét emelik ki.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Az agyödéma kialakulásának és szerepének elektronmikroszkópos vizsgálata kísérletes epilepsziás görcsökben

DR. SZEGEDY László, DR. BALOGH István, DR. FEHÉRVÁRI Éva, HUBAY Márta

Szerzők fehérpatkányok kis- és nagyagykérgének, hippocampusának és a faciális ideg magjának ultrastruktúráját vizsgálták metionin szulfoximin konvulziókban. Az állatok szupravitális perfúziója és a szövetminták vétele 3, 6 és 12 órával a szer peritoneális injekcióját (600 mg/kg) követően történt. Az epilepsziás görcsök 4-5 órával az MSO beadását követően jelentek meg, 8-9 óra múlva státusz epileptikusz alakult ki. A görcsök jelentkezését megelőző ún. látencia szakban szerzők az asztrociták duzzadását, a sejtorganellumok, a mitochondriumok, a szemcsés felszínű endoplazmás retikulum proliferativ elváltozásait észlelték. E jelenségeket toxikus hatásra bekövetkezett sejtválaszként értékelik. A konvulziók megjelenését követően észlelt elváltozásokat, a progresszív ödémát, a degeneratív jellegű neuronális elváltozásokat következményes károsodásoknak tekintik.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Tapasztalatok a pszichoterápiás kezelés kórházi feltételeiről

DR. KÓNYA Gyöngyvér, DR. POLAY Erika, DR. SZÜCS Rozália, DR. TOMCSÁNYI Teodóra

Szerzők, az OIE női idegosztályára neurózis-betegség miatt beutalt, válogatás nélküli 500 betegnél katamnesztikusan vizsgálták a belátáson alapuló verbális pszichoterápia feltételeit. Azt találták, hogy a beutalt betegek igen kis százalékánál adott a pszichoterápiás gyógyíthatóság döntő feltétele a „pszichés betegségtudat”, illetve a pszichoterápiás motiváció. Fontosnak tartják, a rendelkezésre álló pszichoterápiás módszerek segítségével, ezen előfeltételek kialakítását. Az intézeti keretek között a legtöbb esetben csak erre van lehetőség.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Nem psychotikus depressiók elkülönítése alvásmegvonással

DR. RIHMER Zoltán, DR. SZÜCS Rozália

Szerzők 44 nem psychotikus szintű depressziós beteget kezeltek alvásmegvonással. A második alvásmegvonás után észlelt, és skálán is rögzített javulás a differenciál-diagnosztikai szempontból kétes depressziók esetén a kórkép endogén voltát erősíti meg, mint ezt a betegek követése is igazolta.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JÚNIUS 01.

Nemzetközi Neurokémiai Kongresszus

Elektrofiziológiai paramétereket is korreláltak autoregeneratív neurohormonális folyamatokkal, elsősorban a spreading depressio modellezésével (Brozsek, Prága). A liquorspektrofotometriát dolgozta ki jól használható modellé Kjeim (Stockholm). Diagnosztikai jelentősége is van a bilirubin-szerű molekulák kimutatásának a xantochrom liquorban: a quantitativ spektrofotometria a vérzések liquor kémiájához szolgáltat fontos adatokat. Az egyes korcsoportok alapján a vér-agy-liquor barrierek permeabilitása is jellemezhető. Szovjet szerzők (Zurabashvili, Mizzrakhy, Tbilisi) a bimolekuláris lipid membránok elektrokémiai tulajdonságait vizsgálták. Egyes fenotiazinok jellegzetes proton permeabilitást idéztek elő a lipid kettős hártyákon. Az ún. protonophor aktivitás jelenségére hívják fel a figyelmet meghatározva a pH, az ionerősség és a potencia gradiens összefüggéseit.