Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(08)

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Az IgG/Albumin index meghatározása kontroll és sclerosis multiplexes beteganyagon

DR. KERÉNYI László, DR. KOLTAI Mária, DR. PÁLFFY György

A szerzők ismertetik az IgG/albumin index radiális immundiffúziós módszerrel történő meghatározását. 50 kontroll eset vizsgálata alapján az M ± 2 S. D. képlettel jellemzett normális intervallumot 0,25-0,65 között határozták meg. 50 határozott” SM-es betegnél kivétel nélkül a normálisnál nagyobbnak találták az IgG/albumin indexet. Szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a liquor és szérum IgG és albumin koncentrációkat a Ganrot-Laurell-féle koordinátarendszerben ábrázolva egyszerű lehetőség adódik a vérből származó, valamint a központi idegrendszeren belül szintetizálódó IgG koncentrációjának kiszámítására.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Neuropediatriai megbetegedések diagnosztikája whole body komputer tomográfiás készülékkel

DR. C Claussen, DR. F. Lohkamp, DR. VARGHA Gy.

Szerzők a cranialis komputer tomográfiával (CKT) foglalkoznak, melyet whole body berendezéssel (Ohio Nuclear Delta-Scan készülék) végeztek. Röviden ismertetik a berendezés és a CKT lényegét, módszerüket. A kongenitális fejlődési rendellenességek, a cerebro-vascularis megbetegedések és gyulladásos elváltozások, valamint az agytumorok csoportjából mutatnak be komputer tomogrammokat. Rámutatnak a whole body berendezés előnyeire, a kétsíkú vizsgálat fontosságára. Foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, melyek az intracerebralis vérzések és daganatok CKT-s diagnosztikája során felmerülnek. Az irodalommal egyetértésben hangsúlyozzák, hogy az agyi elváltozások, főleg a daganatok diagnosztikájában a CKT, mint non-invazív vizsgáló eljárás, a választott metódus. Az invazív vizsgálatok többsége feleslegessé válik, csupán az angiográfia elvégzése lehet esetleg szükséges.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Újabb adatok vállövi neurovascularis kompressziós szindrómában

DR. GLOVICZKI Zoltán, DR. KÁLI András, DR. URAI László

A szerzők 250 beteg vizsgálata alapján összefoglalják a vállövi neurovascularis kompressziós szindróma klinikai tüneteit, foglalkoznak a patomechanizmussal, kiemelve az elektrofiziológiai változásokat. Összefoglalják 41 konzervatívan kezelt és 22 műtött beteg eredményeit. Felhívják a figyelmet, hogy a fájdalmas éjszakai karzsibbadás carpalis alagút szindrómában és vállövi neurovascularis szindrómában egyaránt jellemző tünet. Foglalkoznak a kettős alagút szindrómákkal.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Nervus medianus átmetszés komplett paresis kialakulása nélkül: Martin—Gruber anastomosis

DR. KÓMÁR József, DR. SZEGVÁRI Mária, DR. GLOVICZKI Zoltán, DR. SZÁNTÓ Árpád

A szerzők betegük ismertetése kapcsán tárgyalják a n. medianus és a n. ulnaris között előforduló anastomosisokat és azok létrejöttének fejlődéstani magyarázatát. Kitérnek a kéz izmainak rendellenes beidegzésére. Rámutatnak az anastomosisok és innervatiós anomáliák ismeretének klinikai neurológiai jelentőségére részint diagnosztikus téren, részint pedig a műtéti indikációk mérlegelése szempontjából.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Polyneuropathia systemás lupus erythematosus (SLE) betegségben

DR. BENCZE György, DR. DOMBAY Margit, DR. ORMOS Gábor, DR. KILIÁN Katalin

Két klinikailag több éven át észlelt SLE beteget ismertetnek. Mindkettőnél klinikai remisszió stádiumában, egy-két nap alatt járásképtelenségig fokozódó distalis túlsúlyú paraparesis alakult ki areflexiával és distal felé fokozódó érzészavarral, mely hónapok után sem mutatott lényeges javulást. Az EMG myogen és neurogen jeleket mutatott. Szövettanilag a combizomzatban jelentősen enyhébb volt az elváltozás, mint a lábszár distalis részében. Ez is amellett szól, hogy az izomelváltozást a denervatio is fokozta. Az erősen emelkedett liquor-fehérje a radixok megbetegedésére utalt. A polyneuropathia okaként vasculitis tételezhető fel.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

Diaminobenzidin reakció izomszöveti vizsgálatokban

DR. SAÁL Mária, DR. HEINER Lajos

Az elmúlt évek biokémiai, élettani és patológiai viszgálatai felhívták a figyelmet arra, hogy a vázizomzat rostjai biológiailag eltérő sajátosságú, úgynevezett tónusos (I. típusú) és tetanikus (II. típusú) rostokra különülnek el.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

A szenzoros rostok vezetési sebességének meghatározása carpalis alagút szindrómában

DR. GLOVICZKI Zoltán

A szerző az antidrom szenzoros vezetési sebesség mérés metodikájának diagnosztikai jelentőségét és lehetőségeit vizsgálja 20 carpalis alagút szindrómás esettel kapcsolatban. Az irodalmi adatokkal egyezően carpalis alagút szindróma korai diagnosztikus jeleként a szenzoros rostok vezetési sebességének csökkenését regisztrálja, igazolva az antidrom módszer rutin diagnosztikai alkalmazhatóságát, bár az érzékenyebb orthodrom módszer elterjedését látja kívánatosnak. A korai dekompressziós fázisban mért jelentős vezetési sebesség javulással kapcsolatban feltételezi, hogy az eredményekhez az ischaemia megszűnése elsődleges szerepet játszhat — így különbözik a n. medianus és a n. ulnaris dekompressziós fázisa —, amit a remyelinzáció és a valódi regeneráció követ.

Ideggyógyászati Szemle

1978. AUGUSZTUS 01.

A neuroleptikum okozta stupor klinikuma és differenciáldiagnózisa

DR. UNGVÁRI Gábor, DR. PETHŐ Bertalan

A szerzők két eset ismertetése kapcsán tárgyalják a neuroleptikumok indukálta stupor klinikumát, áttekintik a differenciáldiagnosztikus lehetőségeket, és vázolják e ritka stupor patofiziológiájának hipotézisét.