Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(07)

Ideggyógyászati Szemle

1978. JÚLIUS 01.

Módszer a neurózis szűrővizsgálatához

JUHÁSZ Pál, KOPP Mária, VEÉR András

A neurózisban előforduló különböző és kérdőívvel könnyen feltárható tünetek alapján szerkesztett diagnosztikai pontozó skála magas szenzitivitással alkalmasnak bizonyul a neurózis szűrővizsgálatának végzésére. A módszer a szűrővizsgálatok nemzetközi elvárásának megfelel. Szerzők a mindennapi gyakorlatban szerzett tapasztalatokról számolnak be, 858 főből álló populáció vizsgálata alapján.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JÚLIUS 01.

A testileg megalapozható heveny pszichózisok*

DR. KUNCZ Elemér

A szerző a testi betegségeken alapuló heveny pszichózisokat tárgyalja a szakirodalomban egymást követő felfogások történeti áttekintésével. Hangsúlyozza a tudatzavarokban a rétegszerű lebomlás regressziós jelenségeit, valamint a személyiség módosító szerepét.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JÚLIUS 01.

Bruxismusból eredő facialgiák

DR. CSAPLÁROS Zsuzsa

A szerző idegosztályról átutalt 200 temporomandibularis diszfurikcióban szenvedő beteg közül 5%-ban bruxismust tapasztalt, melyet említésre méltónak tart az arcfájdalmak differenciáldiagnosztikájában. Etiológiai szempontból két csoportot különít el: I. Dentogen tényező. II. Pszichológiai eredet. A kóros reflexmechanizmus terápiája: a fogak becsiszolása, harapásemelő-sínek alkalmazása, protetikai rekonstrukció; ezt négy beteg közlésével ismerteti.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JÚLIUS 01.

Adatok a depressziót kísérő tartalmi gondolkodászavar differenciáldiagnosztikai jelentőségéről

DR. SOLTI Gyöngyi

Szerző retrospectiv, de nem katamnesztikus módszerekkel, a maga szerkesztette kórrajzi dokumentáció megfelelő feldolgozásával vizsgálta a depresszív állapotképekben kialakuló jellegzetes tünetkapcsolódási tendenciákat. A pszichomotorium viselkedése alapján agitáció és gátoltság szempontjából a betegek három csoportba: agitált és gátolt, valamint kevert voltak sorolhatók. Vonatkoztatásos, ill. persecutoros tünetek kialakulása csak az agitált és kevert megjelenési forma mellett volt észlelhető, és ugyanezen csoportban volt szükség az esetek döntő többségében neuroleptikus kombinált kezelésekre.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JÚLIUS 01.

A japán pszichiátria jelenlegi irányzatai

DR. M. Shimizu

A japán pszichiátria jelenlegi helyzetéről szeretnék beszámolni. Lehetetlen feladat számomra, hogy a japán pszichiátria valamennyi problémáját tárgyaljam, de azért néhányat igyekszem ismertetni.