Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(09)

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Beszámíthatóság néhány kérdése a pszichiátriai betegségfogalom tükrében

VARGHA Miklós

Fiatalkorúak beszámíthatósága kérdésében a betegségfogalom még nehezebben meghatározható, mint felnőttkorban. Itt a fázis-specifikus tünetelemzés, a fejlődés szinkron vagy aszinkron volta, a szociális érettség, illetőleg a szociális felelősségre való érettség számbavétele a lényeges. Az elmeszakértő véleményének ki kell terjedni a fiatalkorú bűnelkövető befolyásolására alkalmazott módszerek és intézmények megválasztására vonatkozó tanácsadásra és a kriminál-prognózisra is.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

A béta-sugárzás okozta késői demyelinisatio

DR. CSANDA E., DR. SZŰCS A., DR. KOMOLY S.

A szerzők állatkísérletekben a rövid felezési idejű, béta-sugárzó yttrium 90 pálcikák mély fehérállományba ültetése után progresszív demyelinisatiót észleltek, az interstitialis besugárzás késői következményeként. Észleléseik szerint a demyelinisatio kiterjedése inkább az idő, mint a beültetett pálcikák aktivitásának függvénye.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

A delirium tremens morbiditásának és mortalitásának alakulása a terápia függvényében

DR. DOBRANOVICS Ilona

A DT-ben elhalt betegek agyödémás szekciós leleteiből kiindulva a szerző a dehidráló kezelés szükségességét hangsúlyozza. Az egyenletes dehidráló effektus elérésére a per os glicerin (1 g/tskg/4h) adása bizonyult legalkalmasabbnak. Ezen terápia bevezetése után az addigi 14%-os mortalitás 2%-ra csökkent. A glicerin jó hatását a szerző nemcsak a dehidráló effektusban látja, hanem felveti, hogy a glicerin mint alkoholvázú magasenergiájú vegyület szerepet játszhat a DT-s betegek akut sejt-anyagcserezavarának kompenzációjában.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Denerváció hatása különféle vázizmok sarcoplazmatikus reticulum functiójára

DR. HEINER Lajos, DR. DOMONKOS Jenő, IFJ. VARGHA Miklós

Jelen vizsgálataink is bizonyítják az innervatio fontos szerepét a különböző functiójú izmok sarcoplasmaticus reticulum funkcióinak fenntartásában. Az eredmények értékelésénél azonban ismét hangsúlyoznunk kell, hogy a vizsgálatainkban kontrollként az ellenoldali végtag azonos izmai szerepeltek. Az ábrákról látható, hogy nemcsak a denervált oldalon, hanem a kontralaterális, ép innervációjú oldalon is észlelhetők változások, általában ellenkező iránnyal. Ezek a változások arra utalnak, hogy a biológiailag eltérő működésű izmok anyagcseréjét az innerváción kívül functionalis változások (például a kompenzáló túlmunka) is befolyásolják.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Terápiás lehetőségek akut intermittáló porphyria idegrendszeri elváltozásaiban

KARSAY Koppány, DURKÓ Irene

A szerzők áttekintik az AlP-terápia irodalmát, ismertetik a különböző terápiás lehetőségeket. Saját esetükön is demonstrálják a terápia objektív megítélésének nehézségeit. Akut szakban, életveszély esetén többirányú terápiás megközelítést tartanak szükségesnek, maguk az AMP, steroid, B-vitaminok, fokozott glukóz-bevitel, folyadék- és elektrolitpótlás alkalmazásával értek el igen jó remissziót. Igen fontos a provokáló faktorok ismerete, ill. kiküszöbölése, a korai felismerés (látens szakban), és ezért is hangsúlyozzák a diagnosztikai módszerek megismerésének szükségességét.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Pszichiátriai feladatok a generációs folyamat során *

DR. PETŐ Zoltán

A szerző a terhességi biológiai változások figyelembevételével összefoglalja a pszichiátriai tennivalókat a generációs folyamatokat kísérő kóros pszichés változásokban. A betegségek ellátásában a sürgősségi fokozatokat, az anyai indikációkat és magzati kontraindikációkat együttesen kell mérlegelni. A terhesség első szakaszában a pszichiátriában használatos gyógyszerek csírakárosító, a második szakaszban ugyanezek magzati fejlődést befolyásoló, a harmadik szakaszban a szülésre kifejtett hatás ismerete lényeges. Szülést követően az anyatejbe átkerülő gyógyszerek rendszerint megkövetelik az anya-gyermek időszakos szétválasztását. Súlyosabb pszichés betegség a terhesség megtartása/megszakítása kérdést is felveti, előrehaladott terhességben a szülés beindítása is szóba jön. Ezt mindenkor intézetben kell eldönteni annak figyelembevételével, hogy pszichiátriai betegség is jelenthet vitális veszélyt, igényelhet azonnali beavatkozást.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Haloperidol-kezelés folyamán fellépő galactorrhoea

DR. PÉLEY Domokos

A szerző négy pszichotikus nőbeteg nagy adag Haloperidol-kezelése folyamán fellépő galactorrhoea-amenorrhoea (Chiari-Frommel) syndromát ismertet. Három esetben az endokrin zavarokhoz a kórlefolyást átmenetileg kedvezőtlenül befolyásoló pszichopatológiai tünetek is társultak. Egy esetben a terhes nőbetegnél csak a terhesség megszakítása után jelentkezett tejelválasztás, mellyel egyidejűleg a pszichózis képe is megváltozott. Az esetek a biológiai változások és a pszichés műdödések közötti szoros összefüggésre hívják fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Neurológiai és terheléses EEG-vizsgálatok diffúz sclerodermában

DR. SOMOGYI István, DR. BENCZE György

A szerzők ismertetik 30 diffúz sclerodermás betegen végzett terheléses EEG- vizsgálataik vizuális, frekveniaanalizátoros és biointegrátoros elemzésének eredményeit, összehasonlítva a neurológiai eltérésekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

A nátrium, kálium és lithium iontranszport vizsgálata vörösvérsejteken psychosis maniaco-depressivában

DR. SZENTISTVÁNYI István

A szerző több mint 150 psychosis maniaco-depressivában szenvedő beteg és egészséges kontrollegyén vörösvérsejtjein K+, Na+ és Li+-transzportvizsgálatokat végzett és meghatározta a transzport-ATPáz aktivitását. A PMD egyes pszichotikus fázisaiban, a nozológiai alcsoportokat is figyelembe véve, megállapítható a vvs. aktív K+- és Na+-transzportjának, valamint a transzport-ATPáz aktivitásának szignifikáns csökkenése. Lithium-kezelés során ezek az értékek emelkednek mind a pszichotikus, mind a kontrollcsoportban. Az emelkedés mértéke az unipoláris depressziós csoportban a legalacsonyabb. Az in vivo észlelhető vvs./plazma lithium-hányados értékét a lehetséges transzportutak közül elsősorban a Na+-dependens Li+-transzport mechanizmus határozza meg. Mindezek alapján in vitro klinikai laboratóriumi tesztként javasolja a ws. Na+-dependens Li+-transzport meghatározását, amely a profilaktikus Lf-kezelés során a vvs./plazma Li+-hányados előrejelzésére alkalmazható és egyéb klinikai adatokkal egybevetve a terápiás prognózis megítélésében felhasználható.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Epidurográfiával kimutatott, torziós extenzióval reponált, ágyéki porckorongsérvek

DR. SZÉCHENYI Ferenc, DR. CSIPŐ László, DR. KISS Erzsébet

A szerzők nagyszámú ischias szindrómás beteg epidurográfiás vizsgálati eredményéről számolnak be. Epidurogramokkal bizonyítják, hogy az ágyéki gerinc torziós extenziós kezelése discus-hernia okozta ischias szindrómában szenvedő betegeik mintegy harmadánál, a gyöki tüneteket okozó nucleus pulposus herniációjának megkisebbedését, ill. eltűnését, ezzel egyidejűleg fájdalmaiknak megszűnését eredményezte.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Egyéni szabadság, humanitás és a pszichiátria

DR. SZILÁRD János

A munkáját hivatástudattal végző pszichiátert megelégedéssel és örömmel tölti el, hogy a kormányzat fejlesztési programja keretében megvalósulóban van az ország egészét ellátó pszichiátriai hálózat. Ugyanakkor nem kevésbé irritálóan hat, hogy lépten-nyomon találkozhat olyan jelenséggel, amikor a pszichiáter úgy érzi „magyaráznia” kell a bizonyítványát. A magyarázkodás kényszerét viszont többnyire a félelem, a defenzív állapot szüli. Kérdés, van-e erre oka a pszichiátriának?

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Tripszinaktivitás-gátlás liquorban

DR. SZILÁGYI Katalin

Statisztikailag szignifikáns korreláció áll fenn a liquor tripszingátló(PI)-koncentrációja és a liquor fehérjetartalma között. A liquor Pl-koncentrációja bizonyos „extraneurális” megbetegedésekben szignifikánsan emelkedett, de epilepsziában és agyi atrophiákban normális. A liquor- és a szérum-PI-koncentrációk közötti, statisztikailag szignifikáns korreláció, valamint a két testnedvben talált azonos Pl/összfehérje arány arra utal, hogy a liquor-PI általában a szérumból ered.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

ABO vércsoportrendszer mániás-depressziós (bipoláris I. és bipoláris II.) nőbetegeknél

DR. RIHMER Zoltán, DR. KUN Miklós, DR. TAUSZIK Tamás, DR. BOZÓKI Mária, DR. KATONA Éva, DR. CSISZÉR Nóra

A szerzők 87 mániás-depressziós (53 bipoláris I és 34 bipoláris II) nőbetegünk ABO vércsoportrendszerét határozták meg és összehasonlították 2848 pszichiátriailag egészséges nő hasonló adataival. A mániás-depressziós betegek között a kontrolihoz képest szignifikánsan gyakoribb volt az A (p <0,01) és szignifikánsan ritkább a B (p < 0,05) vércsoport. A bipoláris II csoportban szignifikánsan kevesebb volt a 0 (p < 0,001) és szignifikánsan gyakoribb az A (p < 0,05) mint a bipoláris I betegeknél. Az eredmények szerint a bipoláris I és II alcsoportok genetikailag külön egységet képeznek, és ez megerősíti Dunner és mtsai koncepcióját [8] a bipoláris kedélybetegségek két alcsoportra való elhatárolását illetően.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Zosterhoz társuló polyganglioradiculoneuritis

DR. KOLTAI Mária

A szerző 74 éves nőbetegnél a bal oldali n. V érzőágát, a n. VH-t és ganglion oticumot, a n. VIII-t, valamint a C2-3-4 érzőgyököt és gangliont érintő polyganglioradiculitisről számol be, mely az érintett bőrterületek zosteres erupcióját követően alakult ki. A liquorban 69 mg%-os összfehéije mellett 10/3 mononukleáris sejtszaporulat volt. Indirekt immunfluoreszcens vizsgálattal a liquorsejtekben VZV antigén jelenlétét igazolták. Az irodalomban még hasonló lokalizációjú zosterhez társuló polyganglioradiculoneuritises esetet nem közöltek.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Centronuclearis myopathia esete

DR. JÓZSA László, DR. BÁLINT József

A szerzők 23 éves ffi. ínrupturát eredményező centronuclearis myopathia esetét ismertetik. Az I. típusú izomrostok 65%-ában észleltek centrálisán elhelyezkedő, többnyire hiperszegmentált sejtmagot. Egyéb sejtalkotó részben kóros eltérést nem találtak.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Ocularis myoclonus esete

DR. KISS Gábor, DR. RIGÓ Péter, DR. HAUSHERR Ildikó, DR. MAREK Péter

A szerzők sclerosis multiplexben szenvedő nő ocularis myocloniájának esetét ismertetik és elemzik. Ez a tünet a magyar szakirodalomban nem került leírásra, ismeretét mind a neurológus mind a szemész számára fontosnak tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

A funkciólateralizáció kérdései a neuropszichológiai kutatásban

ERDÉLYI Alisza

Az utóbbi évtizedekben neurológusok és neuropszichológusok részletesen elemezték a jobb oldali agyfélteke klinikai szindrómáit és ennek alapján a jobb félteke vezető szerepét hangsúlyozzák a percepciós folyamatokban. Messze van még azonban az az idő, hogy pontosan tudjuk értelmezni, milyen viszonyban vannak egymással az agy funkcionális aszimmetriájának különböző jelenségei.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

Beszámoló Collegium Internationale Neuro-psychopharmagologicum XI. Kongresszusáról

DR. MOLNÁR Gyula

A C. I. N. P. kongresszust ezúttal is nagy érdekló'dés kísérte. Ez elősorban azzal magyarázható, hogy mind a neuropsychiatria, mind a neuro-pszichofarmakológia művelői, valamint a kapcsolódó interdiszciplináris medicina számára egyaránt átfogó programot adtak a szomszédos fővárosban összegyűlt világszerte ismert szakemberek. A kongresszusra 1160 előadást jelentettek be, és csaknem 2000 résztvevőnek adott helyett a Hofburg kongresszusi központjának 11 terme. A tudományos programot pszichiáterek és neurpszichofarmakológusok állították össze. A kongresszusi bizottság elnöke Peter Bemer a bécsi Pszichiátriai Klinika professzora volt.

Ideggyógyászati Szemle

1978. SZEPTEMBER 01.

BESZÁMOLÓ az NDK-ban, Klein-Pritz-ben rendezett Nemzetközi Csoport-pszichoterápiás Kiképző Szemináriumról

DR. TRINGER László

Az EüM kiküldése alapján vettünk részt a fenti rendezvényen. Ez az alkalom egy három éven keresztül tartó tanfolyam része, melynek ez harmadik rendezvénye volt. A tanfolyam évente egy 10 napos szemináriumból és egy háromnapos hétvégéből áll.